Çok yakından televizyon izlemek gözü bozmuyor mu?

Göz sağlığımızla ilgili doğru bildiğimiz birçok şey aslında yanlış olabilir mi? Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan’ın açıklamaları şaşırtacak türden.

Çok yakından televizyon izlemek gözü bozmuyor mu?
09 Ağustos 2014 Cumartesi 11:21

 

“Bir insan uzağı ya da yakını net görüyorsa gözü sağlamdır”, “Tuzlu yemekler gözü bozar”, “Havuç yemek göze iyi gelir” gibi yaygın inanışların aslında yanlış olduğunu Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan anlatıyor.

“Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltmaz, çünkü dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur.” diyen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan’a göre, çocuklarda sıklıkla görülen çok yakından televizyon izlemek ya da kitap okumak sanıldığının aksine gözleri bozmuyor ancak bir göz bozukluğuna işaret ediyor.

 

Dinlendirici gözlük diye bir şey yok!
“Gözlük rakamlarla ifade edilen değerlere sahiptir ve takıldığı zaman görmeyi daha iyi yapıyorsa kullanılmalı. Yaygın olarak kullanılan ve dinlendirici olarak bilinen gözlüklerin herhangi bir tedavi edici özelliği yok. Ayrıca kataraktla ilgili de benzer doğru sanılan yanlış bilgiler var. Bunlardan biri, kataraktın yalnızca yaşlılarda göründüğü bilgisi. Katarakt yaşlılarda sıkça görülmekle birlikte gençlerde, bebeklerde ve çocuklarda da rastlanabilen bir rahatsızlık. Katarakt bir gözden diğer göze geçmez, çoğunlukla çift tarafta oluşur.”

 

Göz sağlığıyla ilgili doğru bilinen diğer yanlışlar

• Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz, çünkü ağlamak psikolojik bir olay ve gözyaşı, göz çevresindeki çeşitli dokular tarafından sürekli üretilir.
• Gözlükten kurtulmak için “gözü çizdirmek gerekir” tanımı doğru bir ifade değil. Görme kusurunun tedavisi için uygulanan lazer (excimer) tedavisinde, gözün saydam tabakası belirli bölgelerde inceltilir. Çizmek gibi bir işlem yapılmaz.
• “Bebekler gözlük takmaz” yine yanlış olarak bilinen ifadelerden. Göz muayenesi doğuştan itibaren yapılabilir ve üç aylıktan itibaren bebekler gözlük takabilir.
• “Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer” yine doğru bilinen yanlışlardan. Bebeklerdeki bazı şaşılıklar tedavi edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kayıpları (göz tembelliği) gelişebilir.
• Katarakt tekrarlayıcı bir unsur değil, bazen katarakt ameliyatından sonra, göz içine yerleştirilmiş olan merceğin arkasındaki zarda kesifleşme olabilir ve bu yanlış olarak “Katarakt tekrarladı” şeklinde bilinir.
• Göz damlası damlatıldıktan sonra gözü sık kırpıştırmak gerekli değil. Çünkü göze damla uyguladıktan sonra bir dakika süreyle gözü uyut gibi kapatmak gerekir. Gözün sık kırpıştırılması, gözyaşı kanalı vasıtasıyla damlanın burun boşluğuna geçerek etkisinin azalmasına yol açar.
Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, gözle ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda hastaların, hemen bir uzmana başvurulmasını öneriyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.