Çocuklara doğru görme alışkanlığı kazandırmak için dikkat edilmesi gerekenler...

Doğru görme alışkanlıkları ile uzun süre kitap okumak görmeyi bozmaz.

Çocuklara doğru görme alışkanlığı kazandırmak için dikkat edilmesi gerekenler...
01 Mart 2015 Pazar 11:00

Çocuklara doğru görme alışkanlığı kazandırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. İşte ailelerin dikkat etmesi gerekenler...

Çocuklarımıza yapabileceğimiz en büyük kötülük, 'kıpırdama' demek. Hareket, onların doğalarında var ve hareket, iyi görmenin temelidir.

Siz ebeveynler! Eğer çocuklukta sahip olduğunuz doğal görme alışkanlıklarını kaybettiyseniz, çocukları izleyerek yeniden öğrenebilirsiniz. Onlar en büyük öğretmenimizdir.

Çocuklar, sahip oldukları doğal görme alışkanlıkları sayesinde dünyayı net algılayabiliyor. Çocuklar, eğitim sistemimizin yüksek talep ve beklentilerini karşılayabilmek için çok yoğun bir zihinsel çabaya giriyorlar. Zihin ve bedenleri aşırı yorulurken, gördükleri imgeler de bulanıklaşmaya başlıyor. Bu, aslında bir şeylerin ters gittiğine dair bir mesaj.

Göz Doktoru ve Cerrahı Dr. William Bates (1860-1931), tarafından geliştirilen ve kendi adıyla anılan 'Bates Metodu', doğamızda var olan görme prensiplerini ve bunlara dayanan doğal görme alışkanlıklarını temel alan bir sistem. Dr. Bates, çocukların doğasını izleyerek görme sistemimizin hangi prensiplere dayalı olduğunu keşfetti ve "dulanıklık ise doğamıza karşı gelmenin bir sonucudur" dedi.

Ailelere önemli öneriler

Görme, diğer duyularımız gibi hareketle uyarılır. Çocuklar okuma sırasında başlarını hareket ettirirler. Bu, doğal görme prensiplerine uygun bir davranıştır. Bunu engellemeyin, destekleyin.

İnsan, anatomik göz yapısı gereği imgelerin sadece merkezini net görür. Merkezden uzak tüm nesneleri ise daha bulanık görür. Çocuklar okuma yaparken, parmakla veya kalemle gösterdiklerinde merkezileştirmeyi daha kolay yaparlar.

Genel bilginin aksine, küçük baskılı yazıları okumak görme sistemimizi yormaz, dinlendirir. Görmenin keskin kalmasını sağlar. Çocukların küçük yazıları okumalarını teşvik edin.

Çocuklar, sadece okuma yaparken değil, sürekli olarak sık sık (3-4 saniyede bir) göz kırpmalılar. Bu hem göz kuruluğunu önleyecek hem de gözlerin hareket etmesini sağlayacaktır.

Duruş, görme netliğinde büyük önem taşır. Ders çalışma sırasında yanlış oturma pozisyonları görmeyi olumsuz anlamda etkiler.

Çocuklarınızın okuduğu kitabın arkasına küçük bir destek koyun. Bu açı, boyunlarını rahatlatacak ve yorulmadan daha uzun süre okuma yapabileceklerdir.

Dirseği masaya koyarak başı elin üstüne desteklemek birçok açıdan zararlı, görmeyi de bozar.

Doğru görme alışkanlıkları ile uzun süre kitap okumak görmeyi bozmaz. Fakat dengeli yaşam, sağ ve sol beynin entegrasyonu için önemlidir. Çocuklara sık aralıklara açık havada olma imkanları yaratmak birçok açıdan yararlıdır. Kaydıraklarda kaymak, tahterevallide oynamak ve salıncakta sallanmak zihni gevşetirken görme sistemini de gevşetir.

Kaynak: hurriyetaile.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.