Bebeklerde de Katarakt Olur mu Demeyin!

Yenidoğan bebekte de çocukta da katarakt olur..

Bebeklerde de Katarakt Olur mu Demeyin!
23 Haziran 2015 Salı 09:18

Katarakt, sadece ileri yaş hastalığı değil. Sanılanın aksine her yaşta oluşabilir. Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, bazı metabolik hastalıklar; yeni doğanda da katarakta neden olabilir.

Göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu oluşan kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Bir süre gözlükle veya gözlüksüz idare edilebilse de, günlük yaşamı olumsuz etkilediğinde cerrahi müdahale kaçınılmaz olur. Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Taşındı, kataraktın belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı...

Katarakt nedir?

Katarakt; görmede azalmaya bağlı olarak ışığa hassasiyet, renklerde soluklaşma ve sararma, gece görüşünde bozulma, çift görme ve buna bağlı olarak gelişen okuma zorluğu gibi belirtiler verir. Bu durum kişinin günlük ve sosyal yaşantısını çok ciddi şekilde etkiler. Katarakt sorunu yaşayan kişilerde görüntü sanki buğulanmış bir cam ya da bir tülün arkasından bakıyormuş gibi bozulur.

ANİ DARBELER DE YAPABİLİR.

Katarakt ileri yaş hastalığı mıdır?
Katarakt en sık yaşa bağlı ortaya çıkar. Ama bilinenin aksine yalnızca ileri yaşta değil, her yaşta görülebilir. Görmeyi sağlayan lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak ya da yakın görme bozukluğundan şikayet eder. Opaklaşma arttıkça hem uzak, hem de yakını görme; hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır. Katarakt, görmede azalmaya bağlı olarak ışığa hassasiyet, renklerde soluklaşma ve sararma, gece görüşünde bozulma, çift görme ve buna bağlı olarak gelişen okuma zorluğu gibi belirtiler vermeye başlayınca; bu durum kişinin günlük ve sosyal yaşantısını çok ciddi şekilde etkiler.

Küçük bir çocukta da katarakt oluşabilir mi?

Katarakt her yaşta oluşabilir. Anne karnında geçirilen virütik enfeksiyonlar, bazı metabolik hastalıklar; yeni doğanda da katarakta neden olabilir.

Katarakt neden oluşur?


Özellikle diyabet gibi metabolik hastalıklar, kortizonlu ilaçların uzun süreli kullanımı, ani darbeler, doğuştan gelişen birtakım nedenler bu sebeplerden bazılarıdır.

Kataraktın tedavisi nasıl yapılır?


Hastalık, gözlük kullanımı ya da ilaçla tedavi edilemez. Oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde en gelişmiş yöntem olarak uygulanan femto saniye destekli katarakt ameliyatıdır. 'Femto saniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi' yöntemiyle hasta damla ile anestezi altında, iki aşamalı ve ağrısız yapılan ameliyatın ardından kısa sürede günlük yaşantısına döner. Femto saniye lazer sayesinde ameliyatın elle yapılan birçok safhası bilgisayar kontrolünde yapıldığından ameliyat daha güvenli ve hassas sonuçlar verir. Böylece ameliyat esnasında ortaya çıkabilecek istenmeyen etkiler en aza iner. Katarakt sorunu hem hekim, hem de hasta açısından en konforlu şekilde lazer ve ultrasonik dalgalarla iki aşamalı uygulama ile tedavi edilir. İstenirse uzak ve yakın göz içi mercekleri, astigmatizmayı düzelten torik göz içi lensleri de güvenli bir şekilde implante edilerek gözlüklerden de kurtulmayı sağlar. Göze giriş kesileri, lensin ön yüzünde yuvarlak güvenli kesi ve lensin parçalanması femto saniye lazerle yapılır ve sonrasında standart fako sistemi kullanılarak katarakt daha kısa sürede ve güvenli olarak temizlenir. Femto lazerle kombine fako yöntemli katarakt ameliyatı, standart fako ameliyatlarına göre komplikasyon oranını da azaltır.

YATMAK GEREKMEZ.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Katarakt ameliyatı gece yatış gerektiren bir ameliyat değildir. Hasta aynı gün taburcu edilir. 24 saat sonra göz bandajı açılır ve 48 saat içinde normal hayatına dönüş yapabilir. Bu süre içinde göze aşırı baskı yapılmaması, gelebilecek darbelerden kaçınılması gerekir. Ameliyat sonrası doktorun iki-dört hafta arasında gözlük ihtiyacına göre reçeteyi düzenlemesi önemlidir. Katarakt ameliyatı olanların altı-sekiz ay arasında düzenli olarak göz muayenelerini aksatmamaları gerekir.

ENFEKSİYON VE HATA RİSKİ ÇOK DÜŞÜK.

Lazerle yapılan katarakt ameliyatının avantajları nelerdir?

*İyileşme diğer yöntemlere göre daha kısadır.
*Ameliyat sonrası yalancı astigmatizma problemleri ortadan kalkar.
*Enfeksiyon riski düşüktür.
*Ameliyat sonrası kullanılan göz içi lensinin cinsine de bağlı olarak iyi görme sağlanır.
*Hekim hatasını en aza indirir.
*Güvenlidir ve hep aynı kesiyi yaptığı için hata faktörü ortadan kalkar.

TAM DÜZELME BİR HAFTA İÇİNDE OLUR

Ameliyattan sonra yasaklar var mı?

Göze gelecek darbelerden ilk günlerde sakınmak gereklidir. Deniz ve havuza girmek, 15 gün süreyle uygun değildir. Işık ilk günlerde yansıma yapabileceğinden gerekirse güneş gözlüğü kullanmak gerekebilir.

Hasta, ilaç kullanmak zorunda mı?

Evet. Ameliyat sonrası üç hafta boyunca doktorun düzenleyeceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gereklidir.

Ameliyattan sonra görme ne kadar düzeliyor?

Görme komplikasyonsuz bir ameliyat sonrasında ilk günden itibaren düzelir. Tam düzelme bir hafta içinde tamamlanır.

YAKIN İÇİN GÖZLÜK GEREKEBİLİR

Kimlere katarakt ameliyatı yapılamaz?

Genel hayati sağlık problemi olmayan herkese katarakt ameliyatı yapılabilir.

Kataraktın tekrar oluşması mümkün mü?

Hayır. Katarakt ameliyatında lens temizlendiği için tekrar katarakt oluşmaz. Sadece ameliyat sonrası lensin arka kapsülünde koyulaşma olabilir ve katarakt gibi görmeyi azaltabilir. Tedavisi çok kısa ve kolaydır. Lazerle beş dakika içinde açılır ve bir daha tekrar etmez.

Hasta gözlük kullanmak zorunda mı?

Kullanılan göz içi merceğin cinsine göre gözlüksüz bir görme olabilir. Standart göz içi lensi kullanılan hastalar, uzakta genelde gözlük kullanmazken yakın okumaları için gözlük kullanmaları gerekir.

Kaynak: sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.