Tek Odaklı Freeform Bombeli Güneş Camlarının Montajı Nasıl Yapılır

Yeni “freeform” teknolojisi ile bombe açısı ne isterse olsun, tüm çerçevelerde optimum görüş kalitesi sağlayabilen camlar üretilebilmektedir.

Tek Odaklı Freeform Bombeli Güneş Camlarının Montajı Nasıl Yapılır
02 Şubat 2022 Çarşamba 13:06

Bir gözlükçüden gelen sorunun tam metni şöyledir:
 
"Geçmişte bombeli güneş gözlüklerine, üzerindeki ile aynı bazda optik camlar taktığımız halde müşteri birçok kez sorun yaşıyordu. Freeform olarak üretilen bazlı camlarla bu sorunun ortadan kaldırıldığı iddia ediliyor. Bu camlarla ilgili siparişin, montajının ve montaj sonrası kontrollerin nasıl yapılması gerektiği konusunda bize bilgi verir misiniz."
 

Bombeli güneş gözlüğü çerçevelerine takılan optik camlarla kaliteli görüş elde etmek sizin de ifade ettiğiniz gibi, geçmişte birçok kez mümkün değildi. Camların duruş açıları nedeniyle çeşitli deformasyonlar oluşmakta, görüntü kalitesi düşmekte ve diyoptrik değerler toleransların dışına çıkmakta idi. Fakat artık, kullanılan yeni “freeform” teknolojisi ile bombe açısı ne isterse olsun, tüm çerçevelerde optimum görüş kalitesi sağlayabilen camlar üretilebilmektedir.


Bu teknoloji ile, çok hassas optik ve matematiksel formüller kullanılarak cam üzerindeki binlerce noktadan geçen ışınların kırılması, camların yatay ve dikey duruş açıları da dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Çapraz bakıştan kaynaklanan ve oblik astigmatizm olarak bilinen bu önemli sapma ve diğer sapmalar, FREEFORM teknolojisi ile cam üzerinde binlerce noktada yapılan hesaplamalarla optimize edilmektedir. Geleneksel teknoloji ile üretilen camlarda merkezi alanda camın diyoptrisi birçok kez kabul edilebilir toleranslar dahilinde olsa da kenarlara gidildikçe camların diyoptrisinde ve aks yönünde ciddi sapmalar oluşmaktadır. Numara yükseldikçe periferik alandaki deformasyon da artmaktadır. Çerçevenin pantoskopik açısını, çerçeve bombesini, verteks mesafesini ve hammadde bazını dikkate alarak üretilebilen ve oluşabilecek tüm sapmaları optimize edebilen ve cam üzerindeki her noktada “mükemmel” optik görüntü veren FREEFORM camlarla artık kişi çerçeve seçiminde özgürdür.

Kişiye Özel tek odaklı FREEFORM camların fokometre ölçüm değerleri:

Kişiye Özel tek odaklı FREEFORM camların tasarımı , camların gerçek duruş açıları ve camların verteks mesafesi dikkate alınarak yapıldığından, ölçülen fokometre değerleri reçete değerleri ile genellikle aynı olmaz. Sferik değer silindirik, silindirik değer de her noktada farklı bir silindirik değer olarak üretildiğinden , aks değeri de genellikle reçetedekinden farklı olduğundan ve ayrıca camlara prizmatik değer işlendiğinden, reçete değerleri ve fokometre ölçüm değerleri farklı olmak zorundadır. Pantoskopik açı ve çerçeve bombe açısı ne kadar büyükse, sipariş değerleri ile ölçülen değerler arasındaki fark o kadar fazla olur.

Freeform olarak üretilen yüksek bazlı camlar:

Bombe açısı 20 derece ve pantoskopik açısı 0 derece olan güneş gözlüğü çerçevesine takılacak camlar -5.00 olarak reçete edilmişse, camların üzerindeki her noktadan mükemmel görüş elde edebilmek için FREEFORM teknolojisi ile üretilen bombeli camların “Referans” (Uzak bakış) noktasındaki diyoptrik değerleri (fokometre ölçüm değerleri) aşağıdaki gibi olmalıdır:

Sferik değer : -4.16D

Silindir değer: -0.61D

Aks : 180

Prizma : 0.44 Taban İçe

Eğer bombe açısı 20 derece ve pantoskopik açısı da 10 derece olan güneş gözlüğü çerçevesine örneğin -2.00-2.00 x 170 camların takılması isteniyorsa, FREEFORM olarak üretilecek camların “Referans” (Uzak bakış) noktasındaki değerlerinin (fokometre ölçüm değerlerinin) aşağıdaki gibi olması gerekmektedir:

Sferik değer : -1.68D

Silindir değer: -1.92D

Aks : 176

Prizma : 0.31 Taban İçe

Görüldüğü gibi, camların çerçeve üzerinde açılı olarak durması nedeniyle, mükemmel görüş kalitesi için aks dahil tüm reçete değerlerinin değişmesi ve ayrıca camlara prizma işlenmesi gerekmektedir. Bu işlemler FREEFORM teknolojisi ile artık mümkündür.

Montajda da aynen progresif camlarda olduğu gibi, montaj artılarının sağ ve sol pupilla merkezleri üzerine çakıştırılması ve camlar üzerindeki referans noktalarının yatay eksende olması gerekmektedir.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.