Tüm Annelerimizin Anneler Günü Kutlu Olsun

Tüm dünyada Anneler Günü olarak kutlanan bugün, annelere olan sevgimizi ve saygımızı ifade etmek, onların fedakarlıklarını takdir etmek ve onları mutlu etmek için bir fırsat olarak kutlanmaktadır.

Tüm Annelerimizin Anneler Günü Kutlu Olsun
12 Mayıs 2024 Pazar 08:57

Tüm dünyada Anneler Günü olarak kutlanan bugün, annelere olan sevgimizi ve saygımızı ifade etmek, onların fedakarlıklarını takdir etmek ve onları mutlu etmek için bir fırsat olarak kutlanmaktadır.

Haklarını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz annelerimizin Anneler günü kutlu olsun

Anneler Günü Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Tarihçesi ve Hikayesi

Anneler, evlatlarını koşulsuz sever ve onlar için ellerinden geleni yapar. Bir anmayla başlayan bugün, annemizin ne kadar değerli olduğunu gösterir. Anna Jarvis’in hikayesiyle başlayan bugün, aslında saygı, sevgi ve değerin simgesidir.

Toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul edilen Anneler Günü, bir olay sonucunda kutlanmaya başladı. Farklı bir söylentiye göre bu günün önemi, mitolojiye dayanıyor. Gelin iki hikayeye de ayrı ayrı bakalım.

Anneler Günü tarihçesi için 1905 senesinde annesini kaybeden Anna Jarvis’in anma isteğiyle ortaya çıktığı bilinir. Daha sonrasında bu durum, Anneler Günü kutlamasına dönüşmüştür. İlk defa 1908 senesinde 407 çocuk annesiyle birlikte özel bir gün olarak kutlamıştır. O dönemlerde bu kutlama çok fazla ilgi görmüştür. 1914 senesi geldiğinde de Anneler Günü resmiyet kazanmıştır ve kutlanmaya başlamıştır.

Anneler Günü hikayesi ile alakalı bir diğer söylenti, belirttiğimiz gibi mitolojiye dayanıyor. Bu hikayede pek çok tanrı ve tanrıça annesi Rhea için her yıl düzenli olarak kutlama yapar. Kutlamaların bahar şenlikleri şeklinde gerçekleştiği söylenir. Antik Romalılar ise ana Tanrıça Kibele için kutlamalar yapardı.

Ülkemizde Anneler Günü ilk defa 1955 senesinde kutlandı. Bu günün kutlanmaya başlanmasının asıl amacı, annelere olan saygının gösterilmesidir. Çoğu kişi, bu özel günde annesine hediyeler alır. Onlara olan sevgi bağını gösterir.

Anneler Günü Neden Kutlanır?

Şimdiye kadar Anneler Günü ile alakalı merak edilen birçok soruya yanıt verdik. Peki, niye annelerimiz için böyle bir gün var? Tarihçesine baktığımız zaman bir anma olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda mitolojik hikayelere göre bahar festivallerinde anneye saygı ve sevgi gösteriliyor. İşte bu iki hikayeden yola çıkarak bu günü neden kutladığımızı düşünebiliriz.

Mitolojik hikayesiyle düşündüğümüz zaman Kibele ve Rhea karşımıza çıkıyor. İki tanrı da bereketiyle ve şefkatiyle tanınır. Bahar geldiğinde bu iki ana tanrı, bereket getirir. Yani, annenin bir eve bereket getirdiği de düşünülebilir. Bu durum, annelerin ne kadar özel olduğunu gösterir.

Anneler Günü'nün tarihi oldukça ilginç ve duygusal bir geçmişe sahip. İlk olarak, modern Anneler Günü'nün kökeni Amerika Birleşik Devletleri'ne dayanır. Anneler Günü'nün kurucusu olarak bilinen Anna Jarvis, annesinin vefatından sonra annesini onurlandırmak için bir gün belirlemeyi hedefledi.

Anna Jarvis'ın annesi, Ann Reeves Jarvis, Amerikan İç Savaşı döneminde bir savaş hemşiresi olarak hizmet vermişti. Ann Reeves Jarvis, savaş sırasında hem askerlerin hem de yerel topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmış ve aynı zamanda anneleri çocuklarına daha iyi bakmaları konusunda eğitmeye önem vermişti. Oğlunun savaşın yıkıcı etkilerini gözlemlemesi, Anna Jarvis'ı annesinin fedakarlığını ve annelik kavramının önemini daha fazla takdir etmeye yönlendirdi.

Anna Jarvis, annesinin ölümünden sonra onu onurlandırmak ve annelerin fedakarlıklarını kutlamak için bir gün belirlemeye karar verdi. İlk olarak, 10 Mayıs 1908'de, West Virginia'daki Andrews Methodist Episcopal Kilisesi'nde, annesinin anısına bir anma töreni düzenledi. Bu tören, Anna Jarvis'in Anneler Günü'nü başlatma çabalarının başlangıcıydı.

Anna Jarvis, Anneler Günü'nün ulusal bir tatil haline gelmesi için çalışmalara başladı. Bu uğurda büyük bir çaba sarfetti ve 1914 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodrow Wilson, Anneler Günü'nü resmi olarak kutlanan bir tatil ilan etti. Böylece, ikinci Pazar günü Mayıs ayında Anneler Günü kutlamaları Amerika genelinde yaygınlaştı.

Ancak, Anna Jarvis'in orijinal niyeti zamanla değişti ve ticarileşen bir kutlama haline geldiğini görmek onu derinden üzdü. O, Anneler Günü'nün, annelik ve fedakarlık gibi değerleri yüceltmek yerine, kart satışı, çiçek siparişi gibi ticari faaliyetlerin gölgesinde kaldığını düşünüyordu. Bu nedenle, hayatının son yıllarında, Anneler Günü'nün ticarileşmesine karşı aktif olarak mücadele etti.

Sonuç olarak, Anneler Günü'nün tarihçesi, bir kadının annesinin anısını onurlandırma arzusundan, ulusal bir kutlamaya dönüşmesine kadar uzanan duygusal ve karmaşık bir hikayeyi içerir. Günümüzde, Anneler Günü, annelere olan sevgi ve saygıyı ifade etmek, onların fedakarlıklarını takdir etmek ve onları mutlu etmek için bir fırsat olarak kutlanmaktadır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.