Sevgili Annelerimizin Anneler Günü Kutlu Olsun

Anneler Günü, annelerimize bizleri bugünlere getirdikleri için teşekkür etmek ve onlara sevgimizi yansıtmak için kutlanan özel bir gündür.

Sevgili Annelerimizin Anneler Günü Kutlu Olsun
09 Mayıs 2021 Pazar 08:30

Anneler Günü, kutsal bir amaca ve etkileyici bir hikayeye sahiptir.

Anneler Günü Ne Zaman?

1908 yılından bu yana her sene Mayıs ayının 2. pazar günü (Bu sene için Anneler Günü 9 Mayıs Pazar Günü Kutlanmaktadır) kutlanan Anneler Günü, kutsal bir amaca ve etkileyici bir hikayeye sahiptir. Anneler Günü, annelerimize bizleri bugünlere getirdikleri için teşekkür etmek ve onlara sevgimizi yansıtmak için kutlanan özel bir gündür. Dünyada birçok ülkede kutlanan evrensel bir gün olan Anneler Günü, tarih olarak ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Anneler Günü ülkemizde de resmi olarak kutlanır ancak bir resmi tatil değildir.

Türkiye'de Ne Zaman Kutlanmaya Başlandı? Ülkemizde ilk defa 5 Mayıs 1955 tarihinde Türk Kadınlar Birliği’nin kararı ile Anneler Günü kutlanmaya başlanır. 1877-78 Osmanlı Rus savaşı esnasında, yaptığı savunma ile kahramanlaşmış Nene Hatun da “Anneler Annesi” seçilir. Her sene mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü için, içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu 85 ülkede aynı tarih geçerlidir. Bazı ülkeler bu özel günü farklı tarihlerde kutlar; Arnavutluk, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelerin bulunduğu 15 ülke 8 Mart'ta Anneler Günü kutlarken, hemen hemen tüm Arap ülkeleri ekinoks günü olan 21 Mart'ı tercih etmişlerdir.



Anneler Günü Niçin Kutlanır?

Anneler Günü, annelerimizin hayattayken de değerini bilmemiz için adanmış bir gündür. Onları mutlu etmek ve emekleri için şükranlarımızı sunmak amacı ile kutlanır. Yılın her günü evlatlarını gözünden sakınan, onlar için her türlü fedakârlığa göğüs geren, iyi ve kötü her anında destek olan annelere yılın bir günü dahi olsa mutlu bir gün yaşatmayı amaçlar Anneler Günü. Dünyada İlk Defa Ne Zaman Kutlandı? Bu özel günün tarihçesi oldukça eskiye dayanıyor. Anneler Günü nasıl ortaya çıktı sorusuna farklı kaynaklardan verilebilecek 3 tane cevap mevcut. Vikipedi sayfasına göre; bahsedilen ilk Anneler Günü, 16 - 17 yy.’lar arasında başlayan “Mothering Sunday” kutlamaları. Bu günde günümüz Anneler Gününden farklı olarak dini boyutta bir kutlama yapılıyordu. Paskalya’dan 3 hafta önce Katolik ve Protestan Hıristiyanlarının anneleri ve diğer aile üyeleri ile birlikte kilisede vakit geçirmesi ile kutlanıyordu. Anneler Günü ile çok farklı bir gün olsa da bu günün Anneler Gününün temelini attığını ifade edebilmek mümkün. Mitolojik bir hikayeye göre de Anneler Günü, pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna Antik Yunanlıların verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarından çıkıyor. Günümüzde kabul gören Anneler Günü tarihi ise çok daha sonrasına, 1908 senesine uzanıyor.

Anna Jarvis isimli bir genç kız 3 sene arayla önce babasını daha sonra annesini kaybediyor. Babasının ölümü ile annesinden başka kimsesi kalmayan Anna Jarvis, annesini de kaybedince bu durumu kabullenemiyor. Bunalıma giren Jarvis, her gün annesinin mezarını ziyaret ediyor ve ona en sevdiği çiçekler olan beyaz karanfillerden götürüyor. Anlatılana göre Anna Jarvis’i asıl yaralayan şey ise, annesi hayattayken ona yeterince sevgisini dile getirememiş, hissettirememiş olduğu düşüncesidir. Artık bunun bir telafisi olmayacak olmasıdır. Zamanla bu duruma alışamasa da kabullenmeyi öğrenir Jarvis. Aradan geçen zaman hüznünü sevgiye çevirir ve annesinin mezarını her ziyaret edişinde hüzünden ziyade ona olan sevgisini hatırlar. Filedelfiya’da yaşayan Jarvis, o dönemde annelerin yetişkin evlatları tarafından yeteri kadar sevgi ve saygı görmediğini; ihmal edildiklerini düşünür. Kendisi de onlar gibi annesi hayattayken ona yeterince sevgini gösterememiştir. Annesine olan sevgi ve minnet borcunu kendi içinde ödemek ve onu sonsuza dek kalbinde yaşatmaya devam etmek adına, artık hüzünle değil de sevgi ile andığı annesinin bu hayattan ayrıldığı günü her sene kutlamaya karar verir. Bu özel güne daha büyük manalar yükleyerek tüm annelere ithaf eder.



Bu anlamlı gün artık hayatta olan anneleri yüceltmek ve mutlu etmek adına kutlanan bir gün olmalıdır. Anna Jarvis’in yapamadığını, diğer evlatlar yapmalıdır anneleri için. Ancak Anneler Gününü ülke çapında kutlayabilmek için daha çok çabalaması gerekir. Amaçladığı şey kulaktan kulağa yayılan, zamanla oturacak kültürel bir adet değil, resmi bir gündür. Bir gün belediye başkanına giderek yılın bir gününü annelere ithaf etme önerisini sunar. Belediye başkanı bu fikre çok yakın davranır ve ona yardım edeceğini söyler. Gazete manşetlerine taşınan konu Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından alınan kararla onaylanır. 9 Mayıs 1905 günü annesini kaybeden Anna Jarvis, bundan 3 sene sonra Amerika genelinde ilk defa Anneler Günü kutlamasına şahitlik eder. Mayıs ayının 2. pazar günü kutlanılan Anneler Günü yüzlerce kişinin desteğini alır. Bundan 6 sene sonra, 1914 yılında Başkan Woodrow Wilson, mayıs ayının ikinci pazar gününü ulusal tatil ilan eder ve Anneler Günü Amerika’dan başlayarak dünya çapında kutlanmaya başlar. Zamanla tüm dünyaya yayılan Anneler Günü sayesinde annelerimizi yılda bir gün de olsa onurlandırmak resmi bir gün haline gelir.

Bizde Optik Gazete olarak haklarını hiç bir zaman ödeyemeyeceğimiz annelerimizin anneler gününü kutluyoruz
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.