Şeker Hastalığı Gözü Nasıl Etkiler?

Gözlerde de çok büyük hasarlara yol açabilen şeker hastalığı, eğer dikkat edilmezse retina damarlarında oluşan hasar nedeniyle körlüğe bile sebep oluyor.

Şeker Hastalığı Gözü Nasıl Etkiler?
12 Eylül 2020 Cumartesi 15:00

Şeker hastalığı gözü nasıl etkiler? Göz dibinde...

Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet hastalığı tüm vücudu etkiliyor. Gözlerde de çok büyük hasarlara yol açabilen şeker hastalığı, eğer dikkat edilmezse retina damarlarında oluşan hasar nedeniyle körlüğe bile sebep oluyor. Şeker hastalarının gözlerini korumak için yapması gereken en önemli şey ise kan şekerindeki dalgalanmaları dengelemek ve şekeri normal bir seviyede tutmak. Diyabetik retinopatiye karşı alınması gereken önlemleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri, Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay sıraladı

Birçok hastalıkta olduğu gibi diyabet hastalığında da bazen ilk tanı göz hastalıkları uzmanları tarafından konuluyor. Rutin göz muayenesinde göz arkası veya göz dibi olarak adlandırılan fundus taramasında tesadüfi olarak şeker hastalığının hasarlarına rastlanabiliyor.

"Retina damarlarında oluşan hasar kör edebilir"

Diyabet, gözün arka bölümünde görme işleminde çok önemli bir yeri olan retina tabakasındaki (ağ tabaka) damarlara hasar veriyor. Retina tabakasının tutulmasına diyabetik retinopati denir.

Retina damarlarında oluşan hasar, makulada (görme merkezi) ödeme (su toplanması) yol açarak yavaş ve ilerleyici bir şekilde görmeyi azaltabilir. Bunun dışında göz içerisine kanama yaparak ani görme kayıplarına yol açabilir.

Ayrıca retina tabakasına verdiği hasar dışında erken yaşlarda katarakt oluşumuna ve görmenin azalmasına yol açabilir.

Diyabetik retinopati başlangıcı, genelde damarlardaki küçük balonlaşmalar şeklindedir. Bu seviyede tanı konulabilmiş hastada kan şekeri düzenlemesi ve diyet ile hastalığı geriletebilmekteyiz.

Ancak görme merkezinde ciddi kanamaların başladığı, ödemlerin geliştiği seviyede gelen hastada mutlaka ek tedaviler gerekiyor. Burada yapılacak tedaviler ile hastalık tamamen düzeltilemiyor, yalnızca yavaşlatılabiliyor.

Hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği olanlarda diyabetik retinopati daha hızlı ilerleyip göze daha çok zarar verebiliyor.

Göz arkasında hasarların başladığı durumlarda lazer tedavi ve göz içine damar oluşumlarını azaltacak, ödemi geriletmeye yardımcı olacak ilaç enjeksiyonları uygulanabilir.

Hastalığın ileri evrelerinde göz içi sıvısında yoğun kanamalar ve göz ön yüzeyinde damar problemleri gelişebilir. Bu dönemlerde yapılacak tedaviler daha agresif cerrahi müdahalelerdir.

Diyabet hastalığı olanların hastalıklarının düzeyine bağlı olarak belli aralıklarda göz hastalıkları uzmanınca göz dibi taraması yaptırmaları gerekiyor.

Gerektiğinde göz fundus anjiyografisi gibi pek çok teste de hastalığın seyrini takip etmek için başvurulabilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.