Optik Gazete Yarışma 2015 Oylama Sistemi Nasıl İşliyor?

Yarışma Oylama Sistemi işleyişi hakkındaki sorular ve cevapları...

Optik Gazete Yarışma 2015 Oylama Sistemi Nasıl İşliyor?
24 Mart 2015 Salı 12:40

Optik Gazete olarak düzenlediğimiz "Gözlüklerim ve kontak lensim benim vazgeçilmezlerim" isimli yarışmamızın amacı göz sağlığı açısından vazgeçilmez olan numaralı gözlük, kontak lens ve güneş gözlüklerinin sağlık ürünü olduğunu ve kesinlikle doktor muayenesi sonrasında optik mağazalardan alınması gerektiğini anlatmak ve toplumumuzda bu yönde bir farkındalık oluşturmak, katılımcılar tarafından emek verilerek çekilen videoların mümkün olduğu kadar çok izlenmesini sağlayarak bu yönde toplum göz sağlığına hizmet etmektir.

Bu yönde mesaj vermek amacı ile mümkün olduğu kadar çok video çekilmesini sağlamak üzere geçen seneden farklı olarak bu seneki yarışmamıza büyük ödül Hyundai i10 araç hediye etmeyi planladık ve sadece optik sektöründe çalışanların ve optik mağaza sahiplerinin bu yarışmaya katılmasını istedik.

Sadece optik sektörü çalışanlarının ve optik mağaza sahiplerinin katılımına açık olan yarışmamıza optik sektöründen katılımın çok çok az olması nedeni ile üniversitelerin optisyenlik bölümü öğrencilerini de yarışmaya dahil etme kararı aldık. Büyük ödül Hyundai i10 dahil 8 ödül verdiğimiz yarışmaya 5 adet video ile devam edemeyeceğimiz için bu yola başvurduk. Bu sebepten ve videolarını yetiştiremedikleri yönünde bizden süre uzatma talebinde bulunan katılımcıların yoğun isteklerini dikkate alarak katılım süresini 5 Nisan 2015 tarihine uzattık.

Yarışmamızda videoların yayınlanmaya başlandığı 05 Mart 2015 tarihinden bu yana oylama sistemimiz hakkında gelen soruları açıklığa kavuşturmak ve oluşan spekülasyonlara cevap vermek adına bu yayını yapmaktayız.

1-Oylama sistemi neden üyelik üzerine oluşturuldu?

• Üyelik sisteminde hangi videonun hangi üyeden oy aldığını ve oylama saatini detaylı bir şekilde görebiliyoruz, bu sistem oylar üzerinde oluşacak bir şüpheye daha kolay ve hızlı bir şekilde müdahale edebilmemizi sağlıyor. Üye olmadan oy verme sistemi kullanılacak olduğunda yine sistemi aldatma yöntemleri ile kimin ne kadar ve nasıl oy aldığını asla anlayamayacağız ve bu da haksız oy oranlarının ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu sistem tüm yarışmacıların haklarını korumak için kurgulanmıştır ve bu tür yarışmalarda en yaygın uygulanan sistemdir.

2- Oylama neden videoların izlenme oranlarına göre oluşturulmadı?

• İzlenme oranları üzerinden oluşturulacak bir oylamada bir kişi bir videoyu yüzlerce defa izleyip kendi oy oranını haksızca artırabilir ve bunu kendi çevresindeki insanlara da yaptırarak rahatça yarışmayı kazanabilir. Oysa bu yarışma ile amacımız daha fazla kişiye videoları seyrettirerek göz sağlığı konusundaki bilinci geliştirmek ve farkındalık yaratmaktır.

3-Oylama sistemi neden bu kadar zor?

• Oylama sistemimiz, bir takım teknik yöntemlerle haksızca oy kazanımlarının önüne geçecek şekilde kurgulanmıştır. Bu şekilde oy vermek bir takım işlemleri yapmayı gerektirir. Bu işlemler olmadan oy kullanılabilecek bir sistemde yine haksız uygulamalara açık olacağından, bazı yarışmacılar diğerlerinden çok daha fazla oy alarak arayı kapatılması imkansız bir şekilde açabilir ve bu durumda diğer yarışmacıların hiçbir şansı kalmayabilir. Oy verme işlemi aslında zor olmayıp, bir kaç adımdan oluşmaktadır ve bu sayede sistem tamamen yarışmacı haklarını koruyacak şekilde işlemektedir.

Bütün bu önlemlerimize rağmen maalesef videolara verilen oylar üzerinde bazı katılımcılar tarafından bir takım hileler ile oy artışı sağlama teşebbüsleri tespit edilmiş ve bu kişiler uyarılmıştır.

Oylama sistemimizde oluşturulan üyelikler ve bu üyeliklerle kullanılan oylar gün-saat ve dakikası ile sürekli kaydedilmekte ve anormal oy artışı gösteren videolar izlenmektedir. Bazı videolarda sıra dışı bir şekilde oy artışları özellikle gece saatlerinde yoğunlaşmakta ve bu şekilde dikkat çekmeyeceği sanılmaktadır. Teknik ekibimiz bir haksızlığa meydan vermemek ve hile ile kazanılan oylar yanında diğer oylarında silinmesini engellemek amacı ile titiz bir çalışma göstererek bu izleme işini her gün yapmaktadır.

Fakat diğer taraftan oyları hızla artan yarışmacılar da bizleri arayarak kendi oylarındaki artışın normal olmadığını ve kendilerini diskalifiye etmek için dışarıdan müdahale ile oylarının arttırıldığını söyleyerek bizi uyarmaktadırlar, böyle bir durumda hem bu katılımcıların haklarını korumak hem de diğer yarışmacılara haksızlık etmemek amacı ile çok titiz bir çalışma yapılmakta ve bu işlem de belli bir zaman almaktadır

Bütün bunlar olurken oylarında artış olan yarışmacılar sürekli şikayet edilmekte neden diskalifiye edilmedikleri bize sorulmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu artışlar yarışmacıların kendileri tarafından değil de diskalifiye edilmelerini sağlamak amacı ile başkaları tarafından da yapılabileceğini göz önünde bulundurmak zorundayız. Ayrıca bütün videolar gerçekten emek verilerek ve zaman harcanarak çekilmiştir, amacımız bütün videoların yarışma sonuna kadar devam edip izlenerek oy alması ve yarışmanın sonunda göz sağlığı açısından toplumumuza gereken mesajın verilmesidir.

Üye olma ve oy verme işlemleri bizim tarafımızdan sürekli kontrol edilerek haksızlığa meydan verilmemektedir.

Bu vesile ile yarışmamızda bütün katılımcılarımıza teşekkür eder ve başarılar dileriz.

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.