Neden Miyop Oluruz?

Ebeveynleri mükemmel görüşe sahip olan birçok çocukta yine de miyop gelişebilir, dolayısıyla bunun tek nedeni genetik olamaz.

Neden Miyop Oluruz?
24 Eylül 2023 Pazar 10:57

Neden Miyop Oluruz? Miyopinin nedeni nedir?
Miyopinin nedenleri karmaşıktır, çok faktörlüdür ve bireyler arasında farklılık gösterir. Hem genetik hem de çevresel etkiler moyopinin oluşmasında etkili olmaktadır.


GENETİK
Miyopinin genetik ile ilgili olduğu iyi bilinmektedir. Ebeveynlerinden biri miyop olan bir çocuğun miyop olma olasılığı 3 kat daha fazladır ve her iki ebeveyn de miyop ise 6 kat daha fazla risk altındadır. Ancak ebeveynleri mükemmel görüşe sahip olan birçok çocukta yine de miyop gelişebilir, dolayısıyla bunun tek nedeni genetik olamaz.

Miyopluğun oluşumunda etnik köken de rol oynar. Doğu Asya ve Güney Asya kökenli çocuklar en fazla risk altındadır; bunu Orta Doğulu, Hispanik, Afrikalı/Karayipli çocuklar izlemektedir; Kafkasyalı çocuklar ise nispeten daha düşük risk altındadır. Bu, Asya'da ve Avustralya'da miyop olan Asyalı çocukların büyük bir kısmında açıkça görülmektedir, ancak miyop gelişen Kafkasyalı çocukların sayısı kesinlikle artmaktadır.


ÇEVRE
Ebeveynlerin iPad'de, akıllı telefonda, bilgisayar oyunlarında ve TV izlemede çok fazla zaman geçirmesinin çocuklarının gözlerini kötüleştirdiğini düşünmesi çok yaygındır. Bu aktiviteler kesinlikle katkıda bulunan faktörler olsa da, bu cihazların kendisi miyopini doğrudan sebebi olmayabilir, ancak yakın aktivitelere harcanan toplam zaman miktarı ve açık havada geçirilen zamanın göreceli eksikliği olabilir. Çevre faktörlerini daha detaylı inceleyelim.


Yakın Mesafe Odaklı Çalışmak

Gözlerin yakın mesafeye (1 metre dahilinde) odaklanmasını gerektiren tüm aktiviteler miyop gelişimine katkıda bulunabilir. Buna okul çalışmaları, ev ödevleri, okuma, bilgisayar kullanımı, çizim, el sanatları, özel ders oturumları, müzik çalma ve öğrenmenin yanı sıra iPad ve akıllı telefonla geçirilen süre de dahildir. Bir çocuk yakına odaklandığında, gözün odaklanma durumu ve göz kaslarının çalışması, göz büyümesini teşvik eden sinyallerle bağlantılıdır. Bunlar aynı zamanda dış mekan aktivitelerinden ziyade çoğunlukla iç mekan aktiviteleridir, bu da bir başka önemli katkıda bulunan faktördür.


Modern yaşam

Miyopi, modern toplumumuza ve yaşam tarzımıza atfedilen bir göz rahatsızlığıdır. İnsan gözü görsel ihtiyaçlarımızın taleplerini karşılayacak şekilde gelişmemiştir. Çocuklar eskisinden çok daha fazla yakın görme görevi için gözlerini kullanıyor, son derece rekabetçi toplumumuzda daha erken yaşlardan itibaren örgün eğitime daha fazla önem veriliyor ve çocuklar bir nesil öncesine göre açık havada oyun oynamaya daha az zaman harcıyorlar. Evlerimiz küçüldükçe, arka bahçeler küçüldükçe ve apartman dairelerinde yaşayan aile sayısı arttıkça çocukların görüş mesafeleri de kısalıyor. Bütün bunlar toplumumuzda miyop gelişimine katkıda bulunmaktadır. Batı toplumlarında miyopluğun yükselişi, birçok açıdan, daha küçük çocuklara yönelik eğitim kültürleri ve daha kompakt yaşam alanları ile Asya'da daha önce yaşananları yansıtıyor.


Göz yorgunluğu ve yakına odaklanma sorunları

Bazı çocuklarda yakına odaklanmayla ilgili, miyopi gelişimini artırabilecek ek bireysel faktörler vardır. Bu faktörlerden ikisi 'özoforiye yakın' ve 'uyumlu gecikme'dir. Esas olarak bunlar, kitap okurken yakın mesafedeki bir nesneye odaklanmayı hedeflerken iki gözün bir ekip olarak ne kadar iyi çalıştığıyla ilgilidir.

Göz takımlamadaki verimsizlik ve odak hedeflemedeki yanlışlık nedeniyle odaklanma sistemi ve kaslar üzerinde önemli ek talepler, göz yorgunluğuna yol açabilir ve bu da miyopinin ilerlemesiyle bağlantılıdır. Bir çocuğun yakın mesafeye odaklanmasının ayrıntılı bir değerlendirmesi, bu potansiyel sorunları tespit etmek için yapılan kapsamlı çocuk göz muayenesinin bir parçasıdır. Kafkasyalı çocuklar ve gençler, bu yakın odaklanma sorunlarına Asyalı çocuklara göre daha fazla eğilimlidirler.


Açık havada yeterli zaman geçirmemek

Açık havada çok az zaman geçiren çocuklarda miyopi gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteren güçlü araştırmalar vardır. Açık havada daha fazla zaman geçirmek miyopinin başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir. Bunun nasıl çalıştığının kesin mekanizması hala belirsiz olsa da, gözün dış mekana karşı iç mekanda aldığı ortam ışığı miktarıyla ilgili olduğuna ve büyük miktarda güneş ışığının göz gelişiminin doğru ve doğru şekilde modüle edilmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Önemli olan açık hava etkinliklerinin türü değil, açık havada geçirilen toplam zamanın miktarıdır. Tüm çocukların günde ortalama 1,5 saatini herhangi bir açık hava etkinliğine katılmalarını öneriyoruz; bu, okula gidip gelmek, oyun alanında yürümek, spor yapmak veya aile köpeğini gezdirmek gibi aktiviteleri içerebilir.

Miyopinin İlerlemesine Ne Sebep Olur?


Görmenin gecikmeli düzeltilmesi

Küçük çocuklarda sıklıkla, görüşlerinin bulanık olduğunun farkına varmadan miyopinin erken evreleri gelişir ve bu nedenle ebeveynlerine net göremedikleri konusunda şikayette bulunmayabilirler. Çoğu zaman çocukların ilk göz muayenesine zaten -1.50 hatta -2.00 miyopla geldiklerini görüyoruz. Miyopinin teşhis edilmesi ve düzeltilmesindeki bu gecikme, retinadaki uzun süreli odak kaybı ve bulanıklık nedeniyle ilerlemeye katkıda bulunur ve gözün daha uzun süre büyümesini teşvik eder.

Bu nedenle, miyopinin mümkün olduğu kadar erken tespit edilebilmesi için tüm çocukların ve daha da önemlisi ailesinde miyop öyküsü olan çocukların 3 yaşından itibaren rutin olarak test edilmesini önemle tavsiye ediyoruz. Hatta büyüdükçe gözlerinin odaklanma durumundaki doğal değişimi izleyerek bir çocuğun ne zaman miyop olabileceğini çoğu zaman tahmin edebiliriz.

Miyopi nedeniyle halihazırda gözlük takan bazı daha büyük çocuklar da görme bozukluklarını inkar edebilir ve bazıları da görme bozuklukları nedeniyle azarlanma ve bilgisayar oyunlarına veya iPad'lerine erişimlerini kaybetme korkusundan dolayı inkar edebilir. Ebeveynlerine bulanık görüşlerinden bahsetmeyerek ve mümkün olan en iyi düzelticiyi takmayarak gözlerini daha da kötüleştirme potansiyeline sahipler. Miyop olan çocuklar, bulanıklıktan şikayet etseler de etmeseler de 6-12 ayda bir kontrole tabi tutulmalıdır.


Miyopluğun yetersiz düzeltilmesi

Bazı insanlar, gözlüklerin net bir şekilde görmek için gereken gerçek reçeteden kasıtlı olarak daha zayıf hale getirilmesinin, gözlerin kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Buna 'eksik düzeltme' denir. Dünyanın bazı yerlerinde, özellikle de Asya ülkelerinde bu yaygın bir uygulamaydı ve hala da öyledir. Klinik araştırmalar, yetersiz düzeltmenin miyopinin ilerlemesini azaltmadığını, ancak retinal görüntü bulanıklığının artması nedeniyle gerçekte ilerlemeyi artırabileceğini bulmuştur. En iyi uzak görüş için gereken tam miyopi reçetesinin yazılması, ilerlemeyi en aza indirmeye yardımcı olan mevcut kanıta dayalı yaklaşımdır.


Yanlış reçete veya lens türü kullanmak

Yanlış reçete (çok zayıf veya çok güçlü olabilir) kullanan hastalar ve çocuklar, ilerlemenin hızlanmasına neden olabilir. Çok güçlü bir gözlük, özellikle yakına odaklanırken göz yorgunluğuna ve odaklanma yorgunluğuna neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları için deneyimli ve güvenilir bir göz doktoru araması önemlidir. Çocukların göz testi sonuçları daha değişken olabilir ve bazen gözlerinin odaklanma durumunun daha doğru bir şekilde değerlendirilmesi için odağı uyuşturan göz damlalarına ihtiyaç duyulur.

Miyopinin yanı sıra göz hizalama ve yakına odaklanma sorunları olan çocuklar için çocukların göz muayenesinin bir parçası olarak ayrıntılı binoküler göz testi testleri uygulamaz ve sonuç olarak bazen bu sorunlar gözden kaçabilir. Tam zamanlı kullanım için tek görüş uzaklığı gözlüğü takan ancak okuma sırasında bu gözlüklerle yakına odaklanma sorunu yaşayan bir çocuk, odaklanma ihtiyaçlarına en uygun mercek tipinin reçete edilmemesi sonucunda miyopi ilerlemesinde artış yaşayabilir.


Normal gözlük ve/veya kontak lens kullanmak

Çocuklarda miyopiyi düzeltmenin geleneksel yöntemi büyük oranda gözlük ve bazen de kontak lens kullanmaktır. Bununla amaç ışığı göze yeniden odaklamak ve kullanıcıya net bir görüş sağlamak için düzeltici gözlükler ve lensler kullanmaktır, ancak son zamanlarda geliştirilen Miyopi Kontrol camları ile miyop görme kusurunun ilerlemesini durdurmanın mümkün olabileceği görülmektedir. Konu hakkında lütfen göz hekiminiz veya size en yakın optik mağazada uzman optisyeninizden bilgi alınız


 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.