Göz Yaralanmaları Neden Olur, Nasıl Önlenir?

Hayatımız boyunca sadece bir çift göze sahip olabiliriz ama bu kadar önemli olmalarına rağmen gözlerimiz kolaylıkla incinebilirler.

Göz Yaralanmaları Neden Olur, Nasıl Önlenir?
25 Eylül 2023 Pazartesi 10:56

Gözlerinizi Güvende Tutun: Her Türlü Göz Yaralanmasını Önleyin

Gözlerimiz en açıkta ve en kolay incinebilecek organımızdır. Hayatımız boyunca sadece bir çift göze sahip olabiliriz ama bu kadar önemli olmalarına rağmen gözlerimiz kolaylıkla incinebilirler.

Gözlerimizi nasıl güvende tutacağımızı ve görme sorunlarından nasıl kaçınacağımızı öğrenmek gözlerimizi tüm hayatımız boyunca sağlıklı bir şekilde kullanmamızı sağlayacaktır.

Günlük hayatımızda gözlerimizin ciddi bir şekilde yaralanmasının farklı yolları vardır, bunun olmasını engellemek için ipuçlarını sizinle paylaşmak istiyoruz.

Gözünüz ağrırsa hiç beklemeyin. Kalıcı görme kaybını önlemek için hemen yardım alın. Hiç vakit kaybetmeden göz doktorunuzdan bir randevu alın ve sorunun kaynağını öğrenerek tedavi yoluna gidin.

En Yaygın Göz Yaralanmaları Türleri Nelerdir?

Bilmediğiniz birçok göz yaralanması türü vardır!

Göz Penetrasyon Yaralanmaları

Göz penetrasyonu yaralanmaları, makas, bıçak, tornavida veya diğer aletler gibi keskin nesnelerin gözünüze girmesiyle meydana gelir. Bu nesneler korkunç hasara neden olabilir. Keskin nesneleri kullanırken dikkatli olmak önemlidir. Ayrıca etrafınızdaki insanlar keskin nesneler kullanıyorsa, bunları güvenli bir şekilde kullandıklarından da emin olmak isteyeceksiniz. Bu yaralanmalar araba kazalarında ve diğer kazalarda da meydana gelebilir. Gözleriniz çok hassas olduğu için keskin olmayan nesneler de gözlerinize nüfuz edebilir ve zarar görebilir. Göze nüfuz eden yaralanmalar, kalıcı hasarı önlemek için her zaman acil tıbbi müdahale gerektirir.

Künt Travma

Künt travma gözünüze bir şey çarptığında meydana gelir. Bu, spor yaparken bir topun çarpması, bir araba kazası veya hatta gözünüze düşmesi olabilir. Temel olarak, keskin olmayan bir şey gözünüze çarparsa ve yaralanmaya veya göz ağrısına neden olursa, bu künt travma olarak değerlendirilebilir. Gözünüze bu şekilde darbe gelmesi, göz çevresindeki kemiklerin kırılmasına, retinanın gevşemesine, gözünüzün morarmasına ve hatta görüşünüzü kaybetmenize neden olabilir. Özellikle hızlı hareket eden bir şeyin göze çarpması ciddi bir sorundur.

Yabancı Nesne Yaralanmaları

Dikkatli olmazsanız kir, toz, talaş veya metal parçaları hızla gözlerinize girebilir. Bu şeyler gözünüze kaçarsa çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca gözleriniz kızarabilir, sulanabilir veya korneanızda çizikler oluşabilir. Bu kornea çizikleri ağrılı olabilir ve kornea aşınmasının ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak bir göz doktorunun müdahalesine ihtiyaç duyabilir.

Kimyasal Yanıklar

Evde veya işyerinizde gözleriniz kimyasal maddelere maruz kalırsa yoğun göz yanıkları yaşayabilirsiniz. Kimyasallar sprey şişelerinden, kimyasal kullandıktan sonra gözlerinize dokunmaktan veya kimyasalın etrafa sıçramasından kaynaklanabilir. Gözünüzün ne kadar acı vereceği kimyasalın türüne ve ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır. Gözünüze kimyasal madde bulaşırsa, onları hemen suyla yıkamanız çok önemlidir.

Göz Yaralanmaları Nasıl Önlenir?

Gözlerinizi birçok şekilde koruyabilirsiniz.

Hızla Tıbbi Yardım Alın

Yaralanırsa gözlerinizi ovuşturmayın. Sorunu yalnızca daha da kötüleştireceksiniz. Gözlerinizi temiz suyla nazikçe durulayın ve değerlendirme ve tedavi için bir göz doktoruna başvurun.

İş Aletlerini Doğru Kullanın

Aletler korkunç göz yaralanmalarının yaygın bir nedenidir. Matkaplar, testereler ve zımparalar döküntü üretebilir; eğer bu döküntü gözlerinize girerse, onlara çok zarar verebilir. Gözlerinizi korumak için özel gözlük taktığınızdan emin olun. Bu gözlüklerin güvenlik açısından onaylı olması ve gözlerinizi iyice kapatması gerekmektedir. Ayrıca araçlarınızın doğru çalıştığından da emin olmak isteyeceksiniz. Ayrıca, tüm talimatları dikkatlice okumanın ve bir şeyler ters gittiğinde yardım edebilecek birinin yakınınızda bulunmasının da iyi bir fikir olduğunu unutmayın.

Kimyasallara Dikkat Edin

Evde temizlik malzemeleri, bahçe işleri için kimyasallar veya iş için katı kimyasallar kullanırken koruyucu gözlük taktığınızdan emin olun. Bu benzersiz gözlükler gözlerinizi kimyasallardan korumanıza yardımcı olur. Ayrıca iyi havalandırılmış bir alanda çalıştığınızdan emin olun. Bu şekilde kimyasallardan zarar görme şansınızı azaltabilirsiniz. Zararlı kimyasalları kullanmadan önce tüm talimatları çok dikkatli bir şekilde okuyun.

Spor Yaparken Güvende Olun

Spor yapıyorsanız gözlerinizi koruyan koruyucu gözlük takmak akıllıca olacaktır. Raketbol, ​​basketbol ve hokey gibi sporlarda çok hızlı hareket eden toplar ve diskler bulunur. Ayrıca çok fazla fiziksel temasa ihtiyaç duyarlar. Bu sporları yaparken gözlerinizi koruyacak bir şeyler giymek çok önemlidir. Gözlük veya lens kullanıyorsanız spor yaparken gözlerinize dikkat etmeniz daha da önemlidir.

Koruyucu Gözlük Takın

Koruyucu gözlüklerden daha önce bahsetmiş olsak da değerini vurgulamak hala önemlidir. Gözlerinizi incitecek bir şey yaptığınızda koruyucu gözlük takmanız şarttır. Gözlerinizin korunması gerekiyor! Güvenlik gözlükleri, yüz koruyucuları ve hatta tam yüz maskeleri kullanmak çok önemlidir. Sizi enkazdan, kimyasallardan ve diğer tehlikelerden korurlar. Ağaç işleme, spor yapma veya kimyasal maddelerle çalışma gibi işler yaparken daima bunları takın. Koruyucu ekipmanı ne zaman kullanmanız gerektiği konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, güvende olmak için koruyucu gözlük takmak her zaman daha iyidir.

Göz yaralanmaları ne kadar iyi gördüğümüzü ve hayattan ne kadar keyif aldığımızı etkileyebilir. Ancak koruyucu gözlük takmak ve gözlerinize zarar verebilecek nesnelere karşı son derece dikkatli olmak gibi bazı göz güvenliği ipuçlarını hatırlayarak ciddi ve küçük göz yaralanmalarını önleyebilirsiniz. Göz Yaralanmalarını Önleme konusunda her türlü koruyucu önlemi almak ve etrafımıza da aynısını yapmalarını hatırlatmak istenmeyen kazaları önlemede ve gözlerimizi ömür boyu sağlıklı tutmada birinci önceliğiniz olmalıdır.

Unutmayın dünyayı ve tüm güzellikleri görmemizi sağlayan gözlerimiz en iyisini hak ediyor!

Kaynak: www.nationwidevision.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.