Kontak Lens Solüsyonları Neden ve Nasıl Kullanılmalı?

Bir lensin sağlıklı ve rahat kullanımı için gözden her çıkarıldığında ve göze her takılma öncesi yıkanması,temizlenmesi ,dezenfekte edilmesi gerekmektedir

Kontak Lens Solüsyonları Neden ve Nasıl Kullanılmalı?
17 Ocak 2019 Perşembe 12:37

Kontak Lens Solüsyonları ,lens kullanıcılarının lenslerini uzun süre tehlikesiz ve rahat kullanmalarını sağlamak amacıyla üretilirler. Bir Kontak Lens solüsyonunda dezenfeksiyon etkisi esastır. Aynı zamanda klinik performans ve göz dokusu ile uyumluluk da gereklidir.
 
Bir lensin sağlıklı ve rahat kullanımı için gözden her çıkarıldığında ve göze her takılma öncesi yıkanması,temizlenmesi ,dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Kontak lens kullanıldıkça yüzeyinde protein, lipit gibi gözyaşı bileşenleri ile çevresel tozlar, kozmetik kalıntıları ve birtakım depozitler birikmektedir. KL bu birikintilerle kaplandığında lensin ıslanma özelliği bozulur, parametreleri değişebilir,oksijen geçirgenliği azalır ve lens yüzeyinde protein artışı ile alerji gelişir. Bunların sonucunda lense tolerans azalır, iritasyon (batma)belirtileri ve gün sonunda lense tahammülsüzlük ortaya çıkar. Bu nedenle KL solüsyonlarının kullanılması çok çok önemlidir.


 
 Kontak lens üreticileri çok adımlı temizleme, durulama, dezenfeksiyon solüsyonları ile geri bildirimleri değerlendirerek son yıllarda basit ve etkili,çok amaçlı, tek şişe solüsyonları üretmişlerdir.(Multipurpose -MPS-hepsi bir arada solüsyonlar).

Bunlar dezenfeksiyon için koruyucu içeren, nemlendirici materyal bulunduran, temizleme ve durulama yapabilen solüsyonlardır.
 
Dezenfeksiyon kontak lens hijyenindeki en önemli adımdır. Dezenfeksiyon yoluyla tüm zararlı mikroorganizmalar kontak lensten uzaklaştırılır. Başlıca dezenfektan maddeler:
PHMB, Dymed, Polyquad Aldox, Polyhekzanid,Oxipol, …vb gibi çeşitli kimyasallardır.
 
Dezenfektan maddeler dışında Lens solüsyonlarında :
prezervanlar (koruyucu maddeler),temizleyiciler, nemlendiriciler ve protein-lipid çözücü çeşitli maddeler de bulunmaktadır.. bu maddeler: HPMC, Polaxamin, Polaxamer, Hidranat,Tetronik 1304 …..vb gibidir.


 
Kontak Lens solüsyonları gözün PH ına uygun olmalı , Kontak lensler kontak lens solüsyonları dışında hiçbir sıvı içinde bırakılmamalıdır.
 Tuzlu su çözeltisi, serum fizyolojik , musluk suyu, deniz suyu, saf su, içme suyu, soda, maden suyu … vb gibi… kontak lensler tükürükle ıslatılmamalıdır. Solüsyonlar dışındaki tüm bu uygun olmayan sıvılar kontak lensin materyalinin içine nüfus edip lensin yapısını bozabileceği gibi içeriklerinde bulunabilecek mikrop, mantar, virüs, bakteri gibi mikroorganizmaları lens yüzeyine tutundurup gözün enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedirler.
 
Kontak Lens solüsyonlarını lens suyu olarak tabir etmek doğru bir yaklaşım değildir. Kontak lens solüsyonlarının dezenfektan özellikleri arasında küçük farklar olsa da tümü çok uzun araştırma ve geliştirme çalışmalarından geçmiş güvenilir bileşenlerdir.

 

Üretici firmanın solüsyon şişe+kutu üzerinde yazdığı SKT son kullanma tarihlerine riayet etmek çok önemlidir.Bu son kullanma tarihi ,solüsyonun bileşenlerinin etki mekanizmasını kaybetmeye başlayacağı tarih olarak tanımlanabilir.Son kullanım tarihi geçmiş solüsyonları kullanmak doğru değildir.Etki mekanizmasını kaybetmiş dezenfektan ve temizleyiciler kontak lens üzerinde yerleşmiş mikroorganizmaları tamamen yok edemeyeceği için bu yabancı madde ve mikroorganizmalar göz sağlığını olumsuz etkileyebilecektir. mikroorganizmalar göze geçtiğinde ve çoğaldığında  ,göz enfeksiyonlara açık hale gelir Ödem oluşur ,Hipoksi ve Enflamasyon gelişir.(şişkinlik-kızarıklık-kaşıntı)

SKT (Son kullanma tarihi) hem solüsyonların dış karton kutularında hem de şişe üzerinde bulunmaktadır.

HÜLYA ŞENYÜZ
Opak Lens AŞ Pazarlama  Müdürü

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.