Kırmızı Göz Giderici Damlaları Kullanmayın

"Göz beyazlatıcı veya kırmızı göz giderici damla kullanmayın."

Kırmızı Göz Giderici Damlaları Kullanmayın
26 Kasım 2023 Pazar 10:57

Göz sağlığınız diğer potansiyel hastalıklarınızın teşhisine açılan bir pencere olabilir.

Göz sağlığı sıklıkla birçok insan tarafından göz ardı edilir. Çoğunlukla insanlar yıllık göz muayenelerini atlıyor: Yapılan bir araştırmaya göre, görme kaybı açısından yüksek risk altında olduğu düşünülenlerin (yaklaşık 10 Amerikalıdan 4'ü) %40'ı geçen yıl gözlerini kontrol ettirmedi.

 California, Santa Monica'daki Pasifik Nörobilim Enstitüsü'nden bir göz hekimi olan Dr. Michelle Holmes, "Gözlerinizle ilgili bir sorun yaşamadığınız sürece, görüşünüz için gerçekten minnettar olmazsınız" diyor.

Göz sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Bunların en başında yıllık göz muayenelerinizi yaptırmak, gözlerinizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumak için güneş gözlüğü takmak ve uyurken veya havuzda-denizde yüzerken kontak lenslerinizi çıkarmak sayılabilir.

Ancak göz bakımı gibi görünse de asla yapmamanız gereken bir alışkanlık daha var: Göz beyazlatıcı veya kırmızı göz giderici damla kullanmayın.

Dr. Michelle Holmes bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Bu tür göz damlalarıyla ilgili endişem, göz beyazlatıcı damlaların birileri tarafından kızarıklığı maskelemek için kullanılabilmesi ve çoğu zaman kızarıklığın altta yatan daha ciddi bir durumun belirtisi olmasıdır."

İşte bu yüzden kızarıklık giderici göz damlalarından uzak durmak isteyebilirsiniz.

Pembe göz veya bazı alerjilerde olduğu gibi gözünüz tahriş olduğunda, gözün ön kısmında bulunan kan damarları genişler ve tıkanır. Holmes, "Gözün beyaz kısmının kırmızı ve kızgın görünmesine neden olan şey budur" diye açıkladı.

Holmes, bu kan damarlarının önemli bir amaca hizmet ettiğini, iltihaplandığında bir şeylerin ters gittiğini gösterdiğini söyledi. Bu, soğuk algınlığı veya gözdeki toz gibi hafif bir sorundan kaynaklanabileceği gibi enfeksiyon, glokom veya kornea aşınması gibi daha ciddi bir sağlık durumunun belirtisi de olabilir.

Holmes, "Kırmızı, ve kızarmış görünen bir göze sahip olmak normal değil" diyor.

Kırmızı göz giderici damlalar bu kan damarlarını hedef alarak büzüştürür ve görünümlerini en aza indirir. Geçici olarak gözlerin tekrar beyazlaşmasına neden olur ancak bu damlalar mevcut sorunu maskeleyebilir.

Holmes, "Gerçekten ciddi bir durum söz konusuyken, gözlerinizde her şeyin yolunda olduğunu düşünmenize neden olabilir" dedi. Bu durumun bir yara bandı gibi olduğunu ve asla bir düzeltme olmadığını da ekliyor.

Bu kızarıklık göz doktorunuzun göz hastalıklarını tespit etmesine yardımcı olabilir. Belirli göz rahatsızlıklarında zaman ve erken teşhis çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde daha da kötüleşebilir ve enfeksiyonlar ve ciddi vakalarda görme kaybı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Bu damlaların geri tepme etkisi yaratabileceğini belirtmeden geçemeyeceğiz. Holmes, "Göz damarları aşındıkça ve besinler ve oksijen bu kan damarlarından geri akmaya başladıkça, aslında başlangıçtakinden daha fazla genişleyecek ve tıkanacaklardır" dedi.

İnsanlar daha sonra bir döngünün içinde sıkışıp kalabilirler: Gözleri kırmızı ve tahriş olmuş görünür, geçici rahatlama sağlayan kızarıklık giderici damlalar kullanırlar, ancak daha sonra kızarıklık geri gelir - bu sefer daha da kötüsü - ve damlaları tekrar kullanırlar. Holmes, bazı durumlarda insanların kırmızı göz giderici damlalara bağımlı hale geldiğini ve altta yatan sağlık sorununun hiçbir zaman çözülmediğini söyledi.

Bunun yerine kullanabileceğiniz başka çareler de var.

Holmes hastalarına bunun yerine yapay gözyaşlarını tercih etmelerini tavsiye ediyor. “Koruyucu içermeyen damlalar kullanın - "gözlere daha nazik davranırlar" diye açıklıyor. Bu ürünlerin genellikle koruyucu içermeyen en güvenli göz damlası türü olduğu düşünülmektedir.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi yakın zamanda, kısmi görme kaybı veya körlüğe neden olabilecek göz enfeksiyonları riski nedeniyle reçetesiz satılan 26 göz damlası ürününe karşı bir uyarı yayınladı.

Son olarak gözünüz kırmızıysa ve tahriş olmuşsa mutlaka bir göz doktoruna başvurun. Göz hekiminiz kızarıklığın önceliğini belirleyerek takip bakımına veya teste ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilir ve güvenli, etkili göz damlaları önerebilir.

Holmes, "Çoğu zaman kızarıklığın nedeni belirlenebilir ve nedeni bilindiğinde daha etkili bir şekilde ele alınabilir" dedi.

Kaynak: www.yahoo.com/news


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.