Göz Yorgunluğu Yaşıyorsanız Göz Yogasını Deneyin

Göz yogası da mı varmış demeyin... Hem de yorgun gözler için çok etkili yöntem.

Göz Yorgunluğu Yaşıyorsanız Göz Yogasını Deneyin
08 Nisan 2023 Cumartesi 11:01

Göz yogası hakkında bilmeniz gerekenler ve uygulama tüyoları!

Göz yogası da mı varmış demeyin... Hem de yorgun gözler için çok etkili yöntem. Eğer siz de göz yorgunluğu ve göz çevresi cilt sorunları gibi sorunlardan muzdaripseniz, göz yogasına bir şans verebilirsiniz.

Göz yorgunluğunu azaltmanın yollarından biri de göz yogası adı verilen bir uygulama. Üstelik bunun için bir yoga matına veya herhangi bir ekipmana da ihtiyacınız yok. Göz yogası göz kaslarını güçlendirmek, göz yorgunluğunu azaltmak, stresi hafifletmek; hatta görüşü iyileştirmek gibi yararlar sağladığı düşünülen bir çeşit göz egzersiz uygulaması. Bu egzersizler oldukça basit; sadece bakmayı, odaklanmayı, göz devirmeyi ve odak noktanızı değiştirmeyi içeriyor. Göz kuruluğu ve ağrılarına iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmış olan göz yogasını uygulayanlar daha iyi görüş sağladığını da söylemekte.

Göz yogasının faydaları
Bilimsel olarak göz yogasının astigmat, miyop ve hipermetrop gibi görme kusurlarına iyi geldiğine dair bir bilgi olmasa da genellikle uygulayan kişiler tarafından daha iyi bir görüş sağladığı söyleniyor. Genellikle uygulanan tedaviye destek sağlaması amacıyla önerilen göz yogasının pek çok olumlu etkisi de bulunuyor.

  • Göz kaslarını geliştirerek daha rahat odaklanma sağlar.
  • Göz tansiyonunun ilerlemesini yavaşlatır.
  • Kronik göz kuruluğuna iyi gelir.
  • Katarakt ameliyatından sonra iyileşmeyi hızlandırır (normal hayatta uygulamıyorsanız ameliyattan hemen başlamanız uygun olmayabilir, doktorunuza danışınız).
  • Kan akışını destekleyerek göz altı morluklarının belirginliğiniz azaltır.
  • Göz kaslarının gevşemesine yardımcı olur.

GÖZ YOGASI EGZERSİZLERİ

Aslında sadece göz kırpmak bile göz yogası egzersizlerinden bir tanesi. Oldukça kolay ve rahatlatıcı olan bu egzersiz rutiniyle kısa bir sürede göz kaslarınızı geliştirmeniz ve rahatlama hissetmeye başlamanız mümkün!

Uyarı: Tüm egzersizler boyunca kafanızı tam olarak ortalayın ve egzersiz süresince hareket ettirmeyin. Her hareketten sonra mutlaka gözlerinizi kapatarak en az 20 saniye dinlendirin.



1. Adım: Gözlerinizi rahatlatın

Kasları egzersizlere hazırlamak için ilk önce ısıtmak çok önemli. Avuç içlerinizi birbirine sürterek ısıtın ve kapattığınız gözlerinizin üzerine yerleştirin. Avuçlarınız hala kapalı olan gözlerinizi ısıtırken gözlerinizi saat yönünde hareket ettirin ve daha sonra yatay bir 8 yani sonsuzluk sembolü çizin.

Avuçları ısıtma ve gözleri hareket ettirme uygulamasını en az 3 kere tekrar edin.


2. Adım: Gözlerinizi kırpın

Isınma egzersizini tamamladıktan sonra gözlerinizi 10 kere hızlı hızlı açıp kapatın ve daha sonra 20 saniye kapalı bir şekilde dinlendirin.

Bu aşamayı da en az 5 kere tekrarlayın.



3. Adım: Yanlara bakın

Dirseklerinizi vücudunuzdan ayırmadan kollarınızı bükerek kaldırın ve başparmaklarınızı açık tutun. Sırasıyla sağ başparmağınıza, iki kaşınızın ortasındaki boşluğa ve sol başparmağınıza bakın.

Bu egzersizi 10-20 kere tekrar edin.


4. Adım: Öne ve yanlara bakma

Sol ve sağ ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin. Gözlerinizi düz tutun ve göz hizanızdaki bir noktaya sabitleyin. Sırasıyla aşağı doğru sağ parmağınıza, göz hizanızdaki noktaya ve yine aşağı doğru sol parmağınıza bakın. Ardından tekrar gözlerinizi orta noktaya getirin.

Bu egzersizi her iki taraf için de 5 kere tekrar edin.



5. Adım: Geniş daireler çizin

Sol kolunuzu yere paralel olacak şekilde kaldırın ve baş parmağınızı yukarı uzatın. Elinizle geniş daireler çizmeye başlayın ve her ki gözünüzle de başparmağınızı takip edin. Daha sonra aynı egzersizi sağ kolunuzla da tekrar edin.

Sırasıyla saat yönüne 5 kere ve saatin ters yönüne 5 kere olacak şekilde her iki kolunuzla da bu egzersizi tekrarlayın.


6. Adım: Yukarı ve aşağı bakma

Ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin ve başparmaklarınızı havaya kaldırın. Sırasıyla sağ ve sol kolunuzu ulaşabildiği son noktaya kadar kaldırın ve indirin. Bu esnada gözlerinizle baş parmağınızı takip edin.

Her kolunuzu için bu hareketi 5 kere tekrar edin.



7. Adım: Burun ucu

Sağ veya sol kolunuzu yere paralel olacak şekilde kaldırın ve başparmağınızı yukarı uzatın. Gözlerinizi başparmağınıza odaklayın ve yavaş yavaş odağı kaybetmeden elinizi burnunuzun ucuna doğru getirin ve burnunuza dokunun. Bir süre bekleyin ve tekrar uzaklaştırın.

Bu hareketi seçtiğiniz tek bir kolunuzla 5 kere tekrar edin.



8. Adım: Uzak yakın

Ufuk çizgisine bakın. Ardından odağınızı nazikçe burnunuzun ucuna getirin ve 5-10 saniye bu noktaya bakın.

Bu hareketi 10-20 kere tekrar edin.

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Bir sağlık sorununuz varsa veya böyle bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Kaynak: www.halktv.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.