Göz Muayenesi Ne Sıklıkta Yapılmalı?

Dünyada en az 2,2 milyar, Türkiye'de ise yaklaşık 8,4 milyon kişi görme bozukluğu yaşıyor.

Göz Muayenesi Ne Sıklıkta Yapılmalı?
09 Aralık 2023 Cumartesi 11:02

Ailesinde göz hastalığı olanlar dikkat: Uzman isim, tek tek anlattı

Dünyada en az 2,2 milyar, Türkiye'de ise yaklaşık 8,4 milyon kişi görme bozukluğu yaşıyor. Ailesinde göz hastalığı olanların belli bir yaştan sonra daha dikkatli olması uyarısında bulunan Op. Dr. Hasan Küçükşahin, göz muayenesine hangi sıklıkta gidilmesi gerektiğini anlattı. İşte, göz sağlığı için yapılması gerekenler...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Dünya Görme Günü' ilan ettiği her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü; körlük, görme bozukluğu ve göz sağlığı için yapılması gerekenlere dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenliyor.

ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Göz sağlığıyla ilgili bilgiler paylaşan Medicana Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Küçükşahin, şunları söyledi:

"Dünyanın ilgisini körlük de dahil olmak üzere önlenebilir-düzeltilebilir göz bozukluklarına çekmeyi amaçlamaktadır. Yeni doğan döneminden itibaren belirli aralıklarla göz muayenesi olmak, birçok hastalığın erken tanı ve tedavisinde önemlidir. Çocuklarda 3. ay ve 3. yaşta rutin göz muayeneleri yapılmalıdır.

Bu muayenelerle bebeklerde kırma kusurları, kaymalar ve doğuştan gelen göz hastalıkları erken tespit edilip göz tembelliği gelişmeden tedavileri düzenlenmektedir. Yine okul çağında da göz muayeneleri ihmal edilmemelidir."

GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Op. Dr. Hasan Küçükşahin, şöyle devam etti:

"Günümüzde çalışma hayatında bilgisayarların, günlük yaşamda da cep telefonları ve tabletlerin büyük bir yeri var. Bu da beraberinde ağrılar, bulanık görme, yorgunluk hissi ve tahrişe yol açmaktadır.

Düzenli göz muayenesi olmak, kırma kusuru varsa gözlük kullanmak, çalışırken mesafe ayarı yapmak, 20 dakikada bir 20 saniye 6-7 metre ileriye doğru bakmak (20-20-20 kuralı), gözleri ara ara birkaç saniye kapatarak göz yüzeyinin nemlenmesini sağlamak bu rahatsızlıkları azaltmaya yardımcıdır."

GÖZ MUAYENESİ NE SIKLIKTA YAPILMALI?

Op. Dr. Hasan Küçükşahin, göz sağlığını korumak için şu uyarılarda bulundu:

"Doğumdan sonra 6 ile 12. ay arasında ilk göz muayenesi şarttır. 40'lı yaşlardan itibaren, özellikle ailesinde glokom olanlar yıllık, 1-2 yılda bir göz muayenesi, göz tansiyonu kontrolü yapılmalıdır.

Ailesinde ciddi göz hastalığı olanlar dikkatli olmalı. Gerekirse daha sık göz muayenesi olmalıdır.

Diyabet, hipertansiyon, romatizmal hastalıklar gibi birçok hastalık da görme kaybına neden olabilmektedir. Kronik hastalığa sahip kişilerin tedavilerine dikkat edip, belirli periyodlarla göz muayenesi olmalıdırlar.

Bilgisayar başında gözler sık sık kırpılmalı.

Dengeli beslenmek, Omega-3 içeren gıdalar tüketmek, sigaradan uzak durmak ilerleyen yaşlarda gelişebilecek göz hastalıklarını önlemede önemlidir.

Özellikle havuza girilecekse mutlaka yüzme gözlüğü kullanılmalıdır. Çünkü havuz, hamam ve sauna gibi çok kişi tarafından ortaklaşa kullanılan alanlarda bulaşıcı göz enfeksiyonu hastalıkları riski çok yüksektir."

Kaynak: www.karar.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.