Erol Harbi "Biz Sadece Aynı Yöne Bakanlarla Aynı Yoldayız"

Yıllardır optik sektöründeki 2 büyük tehlikeden bahsedip duruyorum.

Erol Harbi "Biz Sadece  Aynı Yöne Bakanlarla Aynı Yoldayız"
25 Mayıs 2022 Çarşamba 13:47

Biz Sadece
Aynı Yöne Bakanlarla Aynı Yoldayız

Değerli Meslektaşlarım,

Üniversiteler etkinlik yapıyor. Odalar, organizasyon şirketleri konferanslar, çalıştaylar düzenliyorlar… Bizim şirketlerimize de bazen sponsorluk veya ücretli katılım için talepler, bazen de gönüllülük usulüne uygun olarak davetler geliyor.

Öncelikle hepsine çok teşekkür ederiz. Faydamız olacağına inandığımız her türlü organizasyona elimizden geldiği kadar çok katılmak isteriz. Ancak bir şartla:

Biz sadece bizimle aynı yöne bakanlarla aynı yolda ilerlemek istiyoruz.

Yıllardır optik sektöründeki 2 büyük tehlikeden bahsedip duruyorum.

*Yasak olan ama hala devam eden internetten on-line lens ve gözlük satışı,

*Yabancı sermayeli gözlük cam üreticisi ve aynı zamanda perakende zincir mağazaları olan firmalar..

Bir bölgenin Optisyen-Gözlükçüler Odası bir organizasyon yapıyor, bizi çağırıyor. Katılımcılara bir bakıyoruz, yabancı zincir mağazaların ya doğrudan kendileri, ya da tedarikçi veya üretici firmaları listenin en başında…

Madem onları çağırdınız, bizim ne işimiz var? Biz açıkça yabancı sermaye tekeline karşı olduğumuzu söylüyoruz. Açıkça tedarikçi ile perakendenin aynı yapıda olup, kendi müşterisi olan optik mağazalara aynı zamanda rakip olmasının sakıncalarından bahsediyoruz. Bu bir münazara değil ki, iki zıt görüşü karşı karşıya getirmenizde bir anlam olsun!

Hatta bazı oda yöneticilerinin “fark etmez ki, onlar kendi görüşlerini söyler, siz de sizin görüşünüzü, dinleyenler karar verir.” Bence FARK EDER! Hem de çok fark eder.

Biz bir görüş bildirmiyoruz ki, biz bir realitenin getirdiği ve getireceği büyük riskleri anlatıyoruz. Odaların burada sağlam durup, daha en baştan bağımsız optiklerin katılacağı toplantılarda onların lehine bilgi verecek ve ticaretlerinde risk yaratmayacak firmaları davet etmesi gerekir.

Aynı şey üniversite hocaları, akademisyenler ya da optisyenlik programı bölüm yöneticileri için de geçerli. Öğrencilere yabancı sermayeli zincir mağazalarda maaşlı çalışan olmak yerine, kendi optik mağazasının sahibi olacağı fikrini öne alacak etkinlikler düzenlemeleri sektörümüzün yatay büyümesini sağlar. Öteki türlüsü ülkemizi de diğer ülkeler gibi dikeyde büyümüş tekelin elinde kalmaya mahkum eder.

İnanın aklım almıyor. Optisyenlik programında bazı hocaların derslerinde yabancı markalı camların özellik ve fiyatlarını öğretip, sınavlarda da soru olarak sorduklarını duydum! Haydi o firmalar ticarethane. Pazarlama adı altında bir işmiş gibi gelip bu isteklerini okula bildirdiler diyelim; bu isteği yerine getiren hocalar, yöneticiler “bu ne biçim iştir, bize yakışmaz, biz eğitim yapıyoruz, marka konumlama değil,” demiyorlar mı? Ben hiç bir şekilde politik bir adam değilim, bütün bunları bilerek benim oraya gitmem kendime olan saygıma ve sektör ile ilgili ideallerime ters düşer.

Değerli Meslektaşlarım,

Hepimize çok iş düşüyor. Uyanık olmamız lazım. Bu yöntemler bildiğimiz ticari yöntemler değil. Bunlar “sektörü ele geçirmek için her şey mübah” zihninin ürünleri. Ve bu zihniyete teslim olan ve ona uyum sağlayan kişiler de maalesef “kazanmak için her şey mübah” diye düşünenler. Hani çaresiz insanın, aç insanın yan yollara saparak hayatta kalmasını bir nebze olsun anlayabilirim. Ama bunu yapanlar maalesef daha çok kazanmak için, lüks içinde yaşamak için, popülizme ayak uydurmak için, güç sahibi olmak için bu oyunlara karşı çıkmıyor, sanki doğalmış, etikmiş gibi o yola sapıveriyorlar.

Oysa ki, sektör olarak kalkınmamız ve ilerlememiz için özellikle yerli ve milli firmalar olarak dikkatli olmamız, değerlerimizi ön planda tutarak, adil rekabet ortamı içinde çalışmamız esastır!

Tekrar ediyorum. Buradan duyuruyorum. Bizim alanımızda, sektörümüze katkı sağlayacağını düşündüğümüz, faydamız olacağına inandığımız her türlü organizasyona elimizden geldiği kadar çok katılmak isteriz. Katılmaya hazırız. Odalara, üniversitelere ve organize eden tüm kurumlara buradan sesleniyorum, bizi çağırın, gelelim, elimizden geldiğince, gelebilen her türlü desteği sağlayalım. Ancak bir şartla:

Biz sadece bizimle aynı yöne bakanlarla aynı yolda ilerleriz. O kadar.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
şeref - 2 yıl önce
Zaten optikçiler 2 tane yabancı camcının elinde oyuncak oldu adamlar anlaşma yapıp düz organik cam vermiyor. Türkiye şartlarında müşteri düz organik camı alamıyor adam üst gurup cam sattırmaya zorluyor iyi ki sizler varsınız aslında bizim birlik olup sizin gibi yerlı üreticileri desteklememiz lazım
Misafir Avatar
erol harbi - 2 yıl önce @şeref
farkındalığınız için çok teşekkür ederim, keşke bazı sivil toplum yöneticileri de bu oyunları görebilse ...