Elektronik Kontrollü Yapay Göz Geliştirildi

Bir grup araştırmacı, insan gözü lensinden ve onu çevreleyen kirpiksi kaslardan ilham alarak, devrim niteliğinde bir yapay göz geliştirdi.

Elektronik Kontrollü Yapay Göz Geliştirildi
07 Mart 2018 Çarşamba 13:21

Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, elektronik şekilde kontrol edilen yapay göz geliştirdi. İnce, düz ve esneyebilir silikon nanoyapı (metalens) aynı anda hem odağı, hem astigmatlığı hem de görüntü değişimini (bulanık görüntünün en önemli üç etkeni) kontrol edebiliyor. (İnsan gözü ve gözlükler bunu yapamıyor)

30 mikrometre kalınlığındaki metalens’ler optik yakınlaştırma, otomatik odaklama ve görüntü sabitlemeyi gerçekleştirmek için yatay şekilde değişiklikler yapıyor. Bu teknoloji, ileride gözlük, kamera, cep telefonu, artırılmış ve sanal gerçeklik cihazları gibi çeşitli optik sistemlerdeki hantal lens sistemlerinin yerini alabilir.



Yapılan araştırma Science Advances adlı açık erişimli dergide yayımlandı. Optics Express adlı dergide yayımlanan başka bir makalede ise araştırmacılar, metalenslerin tasarımını ve üretimini anlatıyor. Bu teknoloji, iki endüstriyi birleştirmeyi mümkün kılıyor; yarı iletken imalatı ve lens üretimi. Yani bilgisayar çipi yapımında kullanılan teknoloji, lens gibi optik bileşenlerin yapımında da kullanılacak.

İnsan Gözü Lensini ve Kirpiksi Kasları Taklit Etmek

İnsan gözünde lens, lensi uzatan ya da bastıran kirpiksi kaslarla çevrilidir. Kirpiksi kaslar odak uzaklığını ayarlamak için lensin şeklini değiştirir. Bu özelliği taklit etmek isteyen araştırmacılar metalens’i ince, şeffaf, elektrik geçirmeyen esneyebilir bir aktüatöre (yapay kas) yapıştırdı. Araştırmacıların bir sonraki hedefi, lensin işlevselliğini artırıp lensi kontrol etmek için gereken voltajı azaltmaya çalışmak.

Kaynak: Dunyahalleri.com
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.