Çocuklar Ne Zaman Ekranlarla Tanışmalı?

“Çocuklar 4 yaşına kadar ekrandan uzak yaşamalı”

Çocuklar Ne Zaman Ekranlarla Tanışmalı?
28 Mart 2021 Pazar 14:00

Çocuklar 4 yaşına kadar ekrandan uzak yaşamalı”

Uzaktan eğitim sisteminin çocuklardaki göz rahatsızlığını artırdığını ifade eden Özel Odak Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Semra Acer; “Uzaktan eğitimle birlikte çocukların ekran karşısında daha çok zaman geçirmesi çocuklarda miyop vakalarında artış kaydettirdi. Sadece pandemi için değil çocuklar ilk 4 yıl ekrandan uzak yaşamalı” dedi.



Karantina, evden çalışma ve uzaktan eğitim çocuklarda tablet, cep telefonu ve bilgisayar kullanımını arttırdı. Artışlar çocuklardaki göz rahatsızlığına etki etti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Özel Odak Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Semra Acer; “Pandemi sebebiyle eğitim uzaktan yapılıyor. Bu en çok çocukları etkiledi. Göz rahatsızlıkları arttı. Çocuklar bu süreçte yakın bir mesafeye uzun süre bakmak ve odaklanmak zorunda kaldı.

Çocuklar uzun süre parlak ekrana bakıp kalıyorlar. Bu çocuklarda göz kırpmama, göz kızarıklığı, yorgunluk ve baş ağrısına neden oluyor. Ancak bunlar geçici rahatsızlıklardır. Kalıcı yan etkilerde mevcuttur. Çocuklarda bu süreçte miyop arttı. Gözlük kullanmayan çocuklarda gözlük kullanımları görüldü. Hali hazırda gözlük kullanan çocuklarda gözlük numaraları arttı. Bu süreçte daha rahatsızlıklar göreceğiz. Henüz gerçek tabloyu göremiyoruz. Çünkü aileler hastaneye gitmekten çekiniyorlar. Çocuklarda gözlük kullanma ihtiyacı arttı” şeklinde konuştu.



ÇOCUKLAR GÜNDE EN AZ 2 SAAT GÜN IŞIĞI ALMALI"

Çocukların sadece eğitim için değil, eğlence amaçlıda ekranlardan uzak tutulması gerektiğini belirten Yardımcı Doç. Dr. Acer; “Çocuklar ekrana bağımlı haldeler. Bunu zaten biliyoruz. Ancak çocukları en azından eğlence amaçlı ekran (tablet, TV, bilgisayar) kullanımından uzak tutmalıyız. Çocuklar günde en az 2 saat gün ışığı almalı. Çocuklar gözlerinde yanma ve kızarıklık şikâyetiyle karşılaşıyorlarsa uzmanlara görülmeli. Dinlendirici ve nemlendirici damlalar veriyoruz. Bunlar çocukları biraz olsun rahatlatıyor. Sadece pandemi için değil çocuklar ilk 4 yıl ekrandan uzak yaşamalı. Aile çocuğunun ekran karşısında geçirdiği süreden haberdar olmalı. Özellikle çocukların yatak odalarında ekran özellikli cihazlar olmamalı. Çocuklar yastığının altında telefonla uyumamalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak:www.denizligazetesi.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.