Camın Daha İnce Olmasını Sağlarken Düşülebilecek Hatalar Nelerdir?

Camların kenarlarının daha ince olması uğruna yanlış gözlük yapılmıştır.

Camın Daha İnce Olmasını Sağlarken Düşülebilecek Hatalar Nelerdir?
24 Mayıs 2022 Salı 10:31

Camın Daha İnce Olmasını Sağlarken Düşülebilecek Hatalar Nelerdir?

Gözlükçüden gelen sorunun orijinali aşağıdaki gibidir.

"Bir müşterim için, Rayban 3025 güneş gözlüğü çerçevesine takılmak üzere Sağ/Sol -4.50 1.6 index renkli cam sipariş verdim. Müşterinin odaklarını işaretledikten sonra camların bazı ve rengi için güneş gözlüğünü üretici firmaya gönderdim ve ayrıca montajı yapmalarını istedim. Gelen camlar çok kalın olduğundan firmayı arayıp şikayette bulundum. Kalınlık nedeninin pupila mesafesinin çok yakın (pupilla mesafesi 55 mm imiş) olmasından kaynaklandığını iddia ettiler. Sorun yaşamamak için gözlüğü müşterime teslim etmedim ve aynı camları başka bir üreticiye de sipariş ettim. Montajı yapılarak gönderilen gözlük neredeyse yarı kalınlıkta idi. Müşterim gözlüğü beğendi fakat taktığı zaman çift gördüğünü ve gözlüğün hatalı olduğunu söyleyerek gözlüğü almadı. Sizce sorun ne olabilir?"

Rayban çerçevenin ekartmanını 55x14 kabul edersek, ilk firmanın camları toplam 14 mm desantre yaparak monte ettiği anlaşılmaktadır. Böyle bir durumda şakak tarafındaki kalınlık 8 mm civarında olur. Ikinci firmanın ürettiği camların kenar kalınlığının diğerinin yarısı kadar olduğunu söylediniz. Bu ancak camlar hiç desantre yapılmadığında veya çok az desantrasyon yapıldığında olabilir. İkinci firmanın camları “orta” taktığını farzedersek camların bakış noktalarında kabul edilemeyecek boyutta yüksek bir prizma oluşmaktadır. Oluşan Taban İçe prizma aşağı yukarı 4.5 x 1.4 = 6.3D Diyoptridir. Bu değerdeki bir prizmatik etki küçümsenemez. Müşterinizin görüşte rahat olmamasının nedeni mutlaka budur.

Bu gibi durumlarda sorumluluk gözlükçüdedir. İşçiliği başka yerde yaptırsa da camların numarasını, aksları ve merkezleri kontrol etmeden gözlükleri müşterisine teslim etmemesi gerekmektedir. Camların kenarlarının daha ince olması uğruna yanlış gözlük yapılmıştır. Bu gözlük yanlıştır, zira doktorun yazdığı reçete yapılmamıştır. Doktor prizma yazmamış, bir camlara bu boyutta bir prizma uygulamaya kimsenin hakkı yoktur.

Bu boyutta bir merkezleme hatası şaşılık veya göz tembelliği tedavisi gören bir çocukta yapıldığı takdirde göz doktorunun ve çocuğun ailesinin tüm titizliğine rağmen yapılacak gözlük tedavi etmeyecek, belki de durumu daha da kötüleştirecek ve şaşılığın yerleşmesine neden olacaktır.

Unutulmamalıdır ki doğru gözlük sadece cam numaraları 0.12 toleranslar dahilinde olan gözlükler değildir. Merkezler arası mesafesi yanlış olan, çerçeve bombesi ve pantoskopik açısı normalin dışında olan (son iki parametre dikkate alınarak yapılan “Kişiye Özel” freeform camların montajı hariç) gözlükler de yanlış gözlük sayılıyor, zira yanlış duruş nedeniyle oluşan başta “oblik astigmatizm” göze gelen numaranın reçete numarasından farklı olmasına neden olmaktadır.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.