Zeaksantin'in Göz Sağlığına Faydaları..

Bilgisayar ekranı önünde çok fazla zaman geçirirsiniz, bu da görüşünüz için yeni sorunların yaratılması demektir. Eğer kontrol edilmez ise, görüşünüzde, kalıcı körlüğe kadar varabilecek kademeli değişiklikler farkedebilirsiniz.  

Zeaksantin'in Göz Sağlığına Faydaları..
09 Haziran 2015 Salı 07:06

Görüşünüzü koruyabilmek için, gerekli olan şey, diyetinizi değiştirmek ve göze iyi gelen takviyeler kullanmaktır.

Zeaksantin takviyeleri en iyi örneklerden birisidir. İçerisindeki bileşikler, zaten gözün bir parçasıdır ve iyi bir vizyon için önemli rollere sahiptir. Zeaksantin takviyeleri gözün besini gibidir ve iyi beslenmiş göz, sağlıklıdır.

• Zeaksantin ve lutein adlı pigment molekülleri, gözün retina tabakasında bulunur. Bu nedenle, bu iki madde, görme yeteneğini geliştirir ve devamını sağlarlar. Her ikisi de, katarağı, hatta makula dejenerasyonunu önleme yeteneğine sahiptir. Lutein ve zeaksantin beta karoten ile aynı kimyasal gruptan olmasına karşın, vücutta A vitaminine dönüşmezler.

• Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar lutein ve kimyasal izomeri zeaksantin'in yaşa bağlı göz hastalıklarının gelişmesindeki önleyici rolüyle ilgili önemli bulgular elde edilmesini sağlamıştır. Lutein ve Zeaksanthin'in göz dokusunda yer alan karotenoidler olması ve antioksidan etkileri göz sağlığı bakımından önemini arttırmaktadır.

• Journal of American Medical Association 1994 sayısında yayınlanan bir çalışmada karotenoidler, A C ve E vitaminlerinin yaşa bağlı makula dejenerasyonuyla ilişkisi incelenmiş ve karotenoidler arasında lutein ve zeaksantin'in yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinin azalmasında en güçlü etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

• ABD'de Dr. Elizabeth Johnson adlı araştırmacının yaptığı çalışmada, lutein ve zeaksantinin, 50 yaş üzerindeki insanlarda ortaya çıkan yaşla ilişkili dejenerasyon ve katarakta karşı koruyucu etkisinin olduğu saptanmıştır.

• 2003′de Oftalmalogia adlı dergide yayınlanan bir yazıda lutein ve zeaksantin takviyelerinin glokomun önlenmesi ve tedavisinde etkili olabileceği belirtilmiştir.

• Manchester Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Murray ve ekibinin yaptığı çalışmada lutein ve zeaksantin düzeyleri ölçülerek makular pigment seviyesindeki düşmenin görme bozukluğu ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada makular pigmentin eksik olduğu durumlarda, bu eksikliğin lutein ve zeaksantin yönünden zengin besinlerle giderilip giderilemeyeceğine bakılmış ve bu tür besinlerin sarı nokta hastalığına karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir.

• Lutein ve zeaksantin düzeyleri, aynı zamanda kalp hastalıkları ile de bağlantılıdır. Düzeylerin düşüklüğü arterlerin bloklanmasına sebep olur. Zeaksantin, lutein ve beta-karoten ile birlikte, serbest radikalleri etksizleştirerek vücudu koruyabilirler.

Nelerde Bulunur?

Zeaksantin , yumurta sarısı, kurt üzümü, ıspanak, brokoli, kivi ve mısırda bulunur. Bu sebze ve meyvelerin düzenli tüketimi, sağlıklı bir görüş kazanmanıza yardımcı olur.

Günlük Takviye Oranı: Günlük olarak 10 – 20 miligram lutein ve 2-10 miligram zeaksantin alımı önerilmektedir. C vitamini emilimi artırmaya yardımcı olur.

Yan etkileri: Çok fazla lutein ve likopen ciltte renk değişimine sebep olabilir. Bu renk değişiminin düzelmesi haftalar alabilir, aynı zamanda takviyeden de uzak kalınmasına sebebiyet verebilir.


***Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

 

Kaynak: uyur.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Saliha OĞUZ -Tekirdag/Süleymanpaşa - 3 yıl önce
Iyi gunler, Ben ileri derece şeker hastasıyım ve bu yüzden iki gözümdende ' Vitrektomi ,ameliyatı oldum ....Benim için bu takviye ilaçlarının faydası olabilirmi...?
Avatar
Pembe açan - 3 yıl önce
Sağ gözümde sarı nokta hastalığı yeni başlamış.ayrıca katarakt oluştu. Yaşım 70 bayanım.hangi ölçülerde vit. Mineral ve lutein kullanabilirim doktorum 6 ayĺık lookvit verdi kullanıyorum. Tansiyon hastasıyım her şeyi yiyemiyorum. Aydınlatırsanız memnun olurum.
Avatar
Muhammet Can - 3 yıl önce
Pembe açan hanım buraya instagram adresimi bırakayım. Doktorunuza zeaksantin nedir faydali mıdır diye sorabilirsiniz. Bana ulaşın instagram: delimelibisi123