Yarıyıl tatilinde sağlık kontrollerinin tam zamanı...

Yarıyıl tatili devam ediyor. Çocukların dinlenip, ikinci döneme hazırlık yaptığı sömestr tatilinde, sağlığın da ihmal edilmemesi gerekiyor.

Yarıyıl tatilinde sağlık kontrollerinin tam zamanı...
31 Ocak 2015 Cumartesi 13:17

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ercan Tutak, özellikle bademcik ve göz sorunu olan çocuklar için ara tatilin önemli bir fırsat olduğunu belirterek, çocuk sağlığı konusunda alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.


Birçok hastalık çocuklukta teşhis edilip durdurulabilir


Düzenli sağlık kontrolleri, sağlıklı bir neslin yetişmesi için önemli bir anahtardır. Bu kontroller sayesinde çocukluk çağında başlayan hipertansiyon, obezite, kalp ve diyabet gibi pek çok erişkin hastalığının önlenmesi mümkündür. Bunun için büyümenin çok yakından izlenmesi, standart büyüme eğrilerin değerlendirilmesi ve normalden sapmaların erken teşhis edilip, çocukta kalıcı hasar bırakmadan önlenmesi hayati önem taşımaktadır.


Çocuklar belli aralıklarla rutin sağlık kontrolünden geçmeli


Her sağlıklı çocuk, doğumdan 6 aya kadar her ay, 6 ay - 2 yaş arası 3 ayda bir, 2 - 6 yaş arası yılda bir ve 6 yaş sonrası 2 yılda bir rutin kontrollerden geçmelidir. 1-16 yaş arası çocuklarda, öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından fizik muayenesi yapılır. Aileden çocuğun sağlık geçmişi ile ilgili bilgiler alınır; geçirdiği hastalıklar, özel hastalıklar ve ailede olan kronik hastalıklar sorgulanır. Çocuğun aşı kartı da doktorlarla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa mutlaka yaptırılmalıdır.


Tahlil içeriği çocuğun sağlık durumuna göre değişir


Muayenede çocuğun kilo ve boy ölçümü yapılarak büyümesi değerlendirilir. Ayrıntılı sistemik muayene ve tansiyon ölçümü yapılır. 6 ay - 1 yaş arasında tam idrar tetkiki ve tam kan sayımı, serum demir profiline bakılır. Daha sonraki yıllarda bir sorun varsa bu testler tekrar edilebilir. Okul öncesi dönemde tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, açlık kan şekeri ve riskli bir durum varsa kan kurşun düzeyine bakılır. Tahlillerin içeriği çocuğun sağlık durumu ve hastalık yüküne göre değişiklik gösterebilir.


Okul başarısı için göz muayenesini ihmal etmeyin


Okul başlamadan çocukların göz taramaları mutlaka yaptırılmalıdır. Bu taramalar sayesinde, görme tembelliği, şaşılık ve yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Okul çağındaki çocukların işitme fonksiyonları da değerlendirilmelidir. Gerek görme gerek işitme fonksiyonlarındaki sorunlar, çocuğun okuldaki başarısını ve arkadaşları ile uyumunu büyük ölçüde etkilemektedir. Bu sorunlar, okumaya başlamada isteksizlik, öğrenme güçlüğü, derse ilgisizlik ve konsantrasyon bozukluğu şeklinde kendini belli eder. Çocukların 1 yaşından itibaren diş muayenesi de ihmal edilmemelidir.


Bademcik ameliyatı için yarıyıl tatili ideal zamanlama


Bademcik ameliyatı olması gereken çocuklar için yarıl tatili mutlaka değerlendirilmelidir. Çocuklarda yapısal olarak zaten dar olan ve havayolunu tıkayan bademcikler, irileştiğinde boğazın çapını daraltarak, çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri ve uykuda nefes tıkanmalarına yol açar. Tedavi edilmezse çocuklarda büyüme ve gelişme bozuklukları, saldırganlık, huysuzluk ve öğrenme güçlüklerine neden olur. Sömestr tatilinde yapılan ameliyat sayesinde bademcik sorunundan kurtulan çocuklar, daha rahat ve sağlıklı bir okul ve özel yaşama kavuşmaktadır.


Hastalıklara önceden alınacak önlemlerle dur demek mümkün


Okul çağındaki çocukların büyük kısmı kapalı ortamlarda fazla zaman geçirdiği ve hijyen kurallarına gerekli özeni göstermediği için çok sık hastalanırlar. Ebeveynler için hayli kaygı verici bu duruma karşı bir takım önlemler alıp, hastalıkları önlemek mümkündür. Bunlar:


Aşılar çocukları hastalıklardan korumaktadır ve mutlaka yaptırılmalıdır.


Sağlıklı beslenme, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından önemlidir.


Çocuklar güne mutlaka dengeli bir kahvaltı ile başlamalıdır.


Sebze, meyve, balık, süt ve C vitamini açısından zengin bir beslenme tarzı benimsenmelidir.


Fast food gıdalardan uzak durulmalıdır.


Çinko içeren gıdalar tüketilmeli veya doktora danışılarak çinko takviyesi alınmalıdır.


Çocuğun ?ziksel ve ruhsal sağlığı için uyku düzenine ve düzenli bir hayatı olmasına dikkat edilmelidir.


Tuvalet hijyeni ve doğru el yıkama alışkanlığının kazanılması çok önemlidir.


Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen vakit en aza indirilmelidir.

 
Kaynak:milliyet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.