Uzmanlardan 'göz muayenesi' uyarısı

Aileler çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için önlem alması ve göz tetkikleri yaptırması gerekmektedir.

Uzmanlardan 'göz muayenesi' uyarısı
02 Şubat 2014 Pazar 00:00

 Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, çocuklar okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gerektiğini söyledi.

 

Çocuklarda en sık rastlanan göz hastalıkları hakkında aileleri uyaran Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuba Gebeşoğlu Çolak, "Aileler çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için göz hastalıkları konusunda önlem alması ve göz tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesi nedeniyle çocukların öğrenme ve okula uyum süreci olumsuz sonuçlanabilir" dedi.

 

"Çocuklar yakından televizyon izliyorsa, kitaba, deftere çok yaklaşıyorsa, gözlerini sürekli kırpıştırıyorsa, başına belli pozisyon vererek görmeye çalışıyorsa, gözlerini kısarak görmeye çalışıyorsa mutlaka göz doktoruna götürüp muayene ettirilmelidir" diyen Dr. Çolak, "Çocuklarda göz tembelliği retinaya net görüntü gelmemesi nedeniyle retinanın görmeyi öğrenememesi halidir. Genellikle iki göz arasında gözlük kusuru numarasının farklı olmasından kaynaklanır. Tedavisi eğer gözde görme kusuru varsa gözlük verilir, sağlam göz (tam gören göz) kapatılıp tembel göz çalıştırılır. Şaşılık varsa önce kayma düzeltilir. Sonra tembel göz çalıştırılır. 12 yaşına kadar göz tembelliğini engellemek tedavi ile mümkündür. Daha sonraki yaşlarda tedavi zor veya olmamaktadır" diye konuştu.

 

''GÖZ KAYMASINA NEDEN OLABİLİR''

Çocukların yaklaşık yüzde 4'ünde şaşılığın görüldüğünü belirten Dr. Çolak, "Şaşılık gözün paralelliğinin bozulup kaymasıdır. Şaşılık olduğunda bir göz düz bakarken, diğer göz içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Bir gözde sürekli kayma olabileceği gibi zaman zaman farklı göz kayabilir. Göz kaslarındaki dengesizlikler bu kasları kontrol eden beyin merkezindekileri etkileyen serebral palsi, down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar gözdeki katarakt glokom ve göz tümörleri ve travmatik hasarlar gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Gözlerde kırma kusuru göz kaymasına, göz tembelliğine neden olabilir. Tedavi nedene yönelik olup, gözlük, kapama, egzersiz ile yapılabilir. Cerrahi olarak müdahale gerektiğinde yapılmalıdır. Aileler çocuklarını çok iyi gözlemlemeli ve bir sorun hissettiklerinde çocuklarına göz muayenesi yaptırmalıdırlar. Pek çok göz problemi erken yaşlarda başladığından çocukların belli zamanlarda gözleri kontrolden geçirilmelidir. Çocukta bir problem görülmese bile okul öncesi çağda 6'ncı ayda, 3 ve 5 yaşlarda ve okula başlamadan önce, okul sırasında da yılda bir kez göz muayenesi yapılması uygundur. Eğer herhangi bir sorun varsa tabii ki bu dönemler beklenmemelidir" şeklinde konuştu.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.