Tesadüfen Bulunan Bir Göz Estetiği Ameliyatı..

Migren ağrılarının azalmasına yardımcı yeni yöntem!

Tesadüfen Bulunan Bir Göz Estetiği Ameliyatı..
10 Haziran 2015 Çarşamba 15:28

Migren hastalığı onlarca araştırmaya rağmen kesin çözüm bulunamayan hastalıklardan bir tanesi. Plastik cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan ise tesadüfen bulunan bir göz estetiği ameliyatının migren ağrılarını geçirmeye yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Dr. Türkaslan, bu yöntemin migren ağrılarını geçirmede yüzde 90 olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 15 yıldır uygulandığını belirtiyor.

YÜZDE 90 BAŞARI ORANI

Tedavinin; Cleveland'da görevli Plastik Cerrah Prof. Dr. Bahman Guyuron'ın alın, şakak germe ve göz kapağı estetiği sonrasında migren ağrılarının da geçtiğini gözlemlemesiyle ortaya çıktığını belirten Türkaslan: "Migren cerrahisiyle elde edilen bu tedavi, tıpkı çocuk felci tedavisinin bulunması gibidir. Bence tıptaki en önemli buluşlardan biridir" diyor. Amerika'da çok sayıda migren vakasında bu yöntemin uygulandığını ve uzun dönem bilimsel sonuçların değerlendirildiğini belirten Türkaslan, % 90 başarı oranının da bu çalışmalarla elde edilen bir sonuç olduğuna vurgu yapıyor. Tedavinin, migreni tetikleyen sinirlerin gevşetilip rahatlatılmasıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Doç. Dr. Türkaslan ameliyat tekniği hakkında şunları anlatıyor: "Migren ağrıları alın, şakak ve ense kökünden tetiklenir. Dolayısıyla bu bölgelere mikro kameralarla gerçekleştirdiğimiz endoskopik işlemde migreni başlatan sinirleri gevşetip rahatlatıyoruz. Bunu, sinirlere baskı yapan kaslara müdahale ederek yapıyoruz. Alın ve şakak bölgesinden, göz kapağından ya da enseden, saçlı deri içinden açtığımız kesilerden girerek ameliyatı gerçekleştiriyoruz."

AMELİYAT 1 VE 4 SAAT ARASINDA SÜRÜYOR

Ameliyatın 1 ila 4 saat arasında sürdüğünü, başarının ise uygun hasta seçimine bağlı olduğunu belirten Türkaslan, uygunluk kriterini şöyle anlatıyor: "Ataklar ayda 2-3 kez tekrar ediyor, her ağrının süresi 15 saati geçiyorsa hastamıza botoks testi uyguluyoruz. Botoks testi şu ana kadar migren hastalarında ağrıları geçici olarak durduran bir uygulamaydı. Artık botoks ile ameliyata uygunluk durumunu belirliyoruz. Burada kullandığımız botoks estetik değil, tanı amaçlıdır. Olumlu sonuç aldığımızda ameliyatı yapıyoruz."

Migren ameliyatında kafatasına ve beyne herhangi bir işlem yapılmadığını, sadece saçlı derinin altındaki belirli sinir ve kas grubuna müdahale edildiğini dile getiren Türkaslan, bu ameliyatı neden plastik cerrahi uzmanlarının yaptığı sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Çünkü plastik cerrahlar yüz mimik kaslarının anatomisine, endoskopik ameliyat tekniklerine ve periferik sinir cerrahisine hakimdir. Amerika'da bu ameliyat plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Migren cerrahisinin sonuçları üzerinde hekimin tecrübesi çok etkilidir."

Ameliyattan sonra hastaların aynı gün taburcu edildiğini söyleyen Türkaslan, 4 haftaya kadar migren kaynaklı ağrıların geçtiğini belirtiyor. Dr. Türkaslan, "Hasta 7. gün işbaşı yapabiliyor. Ameliyat ağrıları ve uyuşmalar zamanla azalarak 6 ay içinde geçiyor. Ameliyat izleri saçlı derinin içine ya da göz kapağı kıvrımına gizlendiği için dikkat çekmiyor. İşlemden sonra hastalar, migrensiz bir hayata 'merhaba' demenin mutluluğunu yaşıyor." dedi.

Kaynak: hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.