Soğuk hava kuru gözü tetikliyor!

"Yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar kuru göz hastalığını işaret edebilir"

Soğuk hava kuru gözü tetikliyor!
06 Aralık 2014 Cumartesi 12:20

Göz kuruluğunun soğuk havalarda arttığını söyleyen Opr. Dr. Alp Kayıran, özellikle açık havada spor yapanları uyardı:

 

"Yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar kuru göz hastalığını işaret edebilir"

 

Kuru gözün dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen ve göz doktoruna başvurularında görme azlığından sonra ikinci sırada yer alan çok yaygın bir durum olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Alp Kayıran, hastalığın kış aylarında da can sıktığını bildirdi.


Göz kuruluğunun gözyaşının düzgün ya da yeteri kadar üretilemediği ya da buharlaşmasının arttığı durumlarda yaşanan bir sorun olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Alp Kayıran, kuru ve soğuk hava koşullarında gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar görülmesinin hastalığın göstergesi olduğunu söyledi.


Kuru gözün erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görüldüğünün altını çizen Kayıran "Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar arasında yaygındır.

 

Günümüzde kontakt lens kullanımının yaygınlığına bağlı olarak giderek artan sayıda erkekte ve gençte de göz kuruluğuna rastlanmaktadır" dedi.

 

BİLGİSAYAR VE TV KURULUĞU ARTIRIYOR


Klimalı ortamların göz kuruluğunu artırabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Alp Kayıran, hastalığa önlem olarak hava nemlendiricilerinin kullanılabileceğini, çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıkların göz kuruluğunu artırabileceğini söyledi.


Dr. Kayıran, göz kuruluğu hastalığının tedavisini ise şöyle anlattı:


"Kuru göz hastalarına öncelikle yerine koyma tedavisi uygulanır.

 

Suni gözyaşları ve jellerle göz yüzeyini ıslatmaya yönelik tedaviler verilir.

 

Bunlar çoğu zaman az ya da orta derecedeki basit göz kuruluğunda yeterli olur."


Daha ileri durumlarda ise farklı ilaç tedavileri ya da 'punktum tıkacı' denilen bir yöntemin uygulanabileceğine işaret eden Opr. Dr. Alp Kayıran, bu yöntemle gözyaşı kanalına tıkaç takılarak gözyaşının kanala akmasının engelleneceğini ve gözyaşının gözde daha uzun kalmasının sağlanacağını belirtti.

 

Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan hastaların takviye suni gözyaşları kullanabileceğini aktaran Kayıran, ancak bu suni gözyaşlarının bilinçsizce alınmaması ve mutlaka bir hekim tarafından önerilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

 

Kaynak:posta.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.