'Sarı nokta' kadınları daha çok tehdit ediyor

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metin Yıldız, 55-60 üzeri yaş kitlesini tehdit eden sarı nokta hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

'Sarı nokta' kadınları daha çok tehdit ediyor
29 Ağustos 2016 Pazartesi 09:55

Bursa Özel Hayat Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metin Yıldız, görme kaybına yol açan sarı nokta hastalığının kadınları daha çok etkilediğini ifade etti. 

Sarı nokta hastalığının sıklığının yaşa paralel olarak arttığını kaydeden Op. Dr. Yıldız, "Yapılan araştırmalar sarı nokta hastalığının 65-74 yaşlarında yüzde 15, 75-84 yaşlarında yüzde 25, 85 yaş ve üzerindeki kişilerde ise yüz 30 oranında görüldüğünü ortaya koymuştur. Yaş ilerledikçe görülme oranının artması nedeniyle dünyada ve Türkiye'de ortalama yaşam beklentisinin daha da uzayacağının öngörüldüğü bir ortamda, bu hastalığın giderek daha ciddi bir klinik tablo oluşturacağını tahmin etmek zor değildir" dedi.

"Kuru ve yaş olmak üzere iki tipi var"

Sarı nokta hastalığının yaş ve kuru olmak üzere iki tipi olduğunu anlatan Op. Dr. Yıldız, kuru tipin daha sık görüldüğünü kaydetti. Bu durumun yavaş ancak ilerleyen görme bozukluğuyla sonuçlandığına dikkat çeken Op. Dr. Yıldız, "Kuru tip, sarı nokta hastalığının yaklaşık yüzde 85-90'ını oluşturur. Retinada kısmen incelme ve dejenerasyon görülür. Kuru tip sarı nokta hastalığının neden olduğu etkileri düzeltebilecek bir tedavi mevcut olmamakla birlikte, çalışmalarda vitaminler, mineraller ve antioksidanların hastalığın gelişimini yavaşlatabildiği gösterilmiştir. Kuru tip, fark edilmeksizin ilerleyebilir, bu nedenle göz hastalıkları uzmanını en az yılda bir kez ziyaret etmeniz çok önemlidir. Yaş tip ise daha ciddi bir şeklidir ve hızlı ilerler. Bu hastalık ileri yaşlardaki görme kaybının başlıca sebebidir ve sarı nokta hastalarının yaklaşık yüzde 10-15'inde görülür. Yaş tip, gözün arka tarafındaki kan damarlarının anormal gelişimiyle meydana gelir. Bu kan damarları kan ve sıvı sızıntısına neden olabilir ve merkezi görmenizde kayıp oluşmasına neden olabilir. Yaş Tip sarı nokta hastası, bir fotoğrafa bakarken ya da otobüsün numarasını okurken olduğu gibi, hem yakın hem de uzağı görebilme yetinizi etkileyebilir" şeklinde konuştu.

"Kuru tip, yaş tipe dönüşebilir"

Op. Dr. Yıldız, kuru tip sarı nokta hastalığının yaş tipe dönüşme riski olduğunu söyledi. Böyle bir ihtimalin önceden öngörülemese de gerçekleşebileceğini aktaran Op. Dr. Yıldız, "Kuru tipin zaman içinde ilerleyerek, yaş tipe dönüşmeden görme kaybına yol açması da olasıdır. Diğer taraftan sarı nokta hastalığının erken evresinde bile kuru tip aniden yaş tipe dönüşebilir. Bunun olup olmayacağı veya olacaksa ne zaman gerçekleşeceği de önceden öngörülemez" dedi.

"En önemli risk faktörü yaş"

Op. Dr. Yıldız, sarı nokta hastalığına neden olabilen risk faktörlerine de değildi. En önemli risk faktörünün yaş olduğunu söyleyen Op. Dr. Yıldız, şöyle devam etti:
"75 yaşın üzerindeki her üç kişiden birinde sarı nokta hastalığı görülmektedir. 2. risk faktörü ise genetik faktörler. Ailesinde sarı nokta hastalığı bulunan kişilerde bu hastalığın gelişme riski daha yüksektir. Sigara kullanımı da oksidatif mekanizma üzerine olan olumsuz etkileri ve serum antioksidan seviyesini düşürüp kan akımını bozması nedeniyle sarı nokta hastalığına neden olabiliyor. Antioksidan vitaminlerin diyetle yetersiz alımı ya da plazma konsantrasyonlarının düşük olması bir diğer risk faktörü. Ayrıca beyaz ırkın, siyah ırka göre sarı nokta hastalığına bağlı görme kaybı yaşama riski daha yüksek."

"Kadınlarda daha sık görülüyor"

Op. Dr. Yıldız, kadınların aynı yaştaki erkeklere kıyasla daha fazla risk taşıdığı öngörüldüğünü de sözlerine ekleyerek açık renk göz, şeker, kolesterol, yüksek tansiyon, damar sertliği gibi kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve güneş ışığına maruz kalmanın olası risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

"Risk faktörlerini azaltın"

Sarı nokta hastalığının tedavisinden de bahseden Op. Dr. Yıldız tedavinin ilk aşamasının risk faktörlerinden uzak durmak olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"Yani sigara içmemek, güneş gözlüğü kullanmak ve düzenli göz muayenesi olmak gibi. Yüksek doz antioksidan vitamin ve minerallerin düzenli kullanımının sarı nokta hastalığının ilerleme riskini azaltabileceğine yönelik bilgiler mevcut. 500 mg C vitamini 400 IU vitamini, 15 mg Beta-karoten, 80 mg Çinko içeren hazır vitamin preparatları vardır. Yaş tipte yeni damarlanmayı baskılayarak kanamaları ve sıvı toplanmasını ortadan kaldıran göz içine için ilaç enjeksiyonu tedavisi bulunuyor. Bu ilaçlar yaş tipte çok önemli bir rol oynar. Fotodinamik tedavi ise daha nadir kullanılır."

Kaynak : bursadabugun.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.