Miyopluk Hızla Artıyor!

Uzmanlar, çocuk ve gençlerin zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında geçirdiklerini, o yüzden de miyopluğun arttığı uyarısında bulunuyorlar.

Miyopluk Hızla Artıyor!
29 Eylül 2015 Salı 15:33



Almanya'da yapılan araştırmalar, çocukların ve gençlerin uzağı görme yetisinin gittikçe azalmakta olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, çocuk ve gençlerin zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında ve internette geçirdiklerini, o yüzden de miyopluğun arttığı uyarısında bulunuyorlar.

Freiburg Üniversitesi Kliniği Çocuk Göz Hastalıkları bölümünde görevli Profesör Wolf A. Lagreze, "Önümüzdeki yıllar içinde miyop çocuk ve gençlerin sayısında artış olacağından yola çıkıyorum" diyerek konuşuyor. Nitekim uzmanlar gittikçe artan sayıda çocuk ve gencin ya numaralı gözlük, ya da lens taktıklarına işaret ediyor.

Daha şimdiden önceki dönemlere kıyasla birçok genç insanın miyopluktan muzdarip olduğu da belirtiliyor. Elde edilen araştırmanın sonucuna göre uzun müddetle bilgisayar başında oturmak ve gerektiği kadar gün ışığına çıkmamak görme bozuklarına yol açan etkenler arasında.

'Gün ışığının miyopluğu önleyen tesiri var'

Uzaktaki objeleri net görememe hastalığı olan miyopluk, göz bebeğinin aşırı şekilde uzaması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu da bilhassa 6-18 yaş grubunda, yani cep telefonlarından ve bilgisayarlardan uzak tutulmaları çok güç olan yeni yetişmekte olanlarda görülüyor. Bu meydanda inşa edilen araştırmalar, gün ışığının miyopluğu önleyen tesiri meydana geldiğini gözler önüne seriyor. Parlak ışığın büyük bir olasılıkla vücudun salgıladığı Dopamin maddesi yardımıyla gözbebeğinin uzamasını azalttığı tahmin ediliyor. Profesör Lagreze, kendisine gelen ailelere, "Çocuklarınızı günde bir-iki saatliğine mutlaka açık havaya oynamaya, ya da spor inşa etmeye gönderin" tavsiyesinde bulunuyor.

Avrupa'daki 25-29 yaş grubunun neredeyse yarısına yakını miyop!

European Eye Epidemiology Consortium adlı kuruluşun verilerine göre şu anda Avrupa'da 25-29 yaş grubundakilerin yüzde 47'sinde miyopluk var. Avrupa çapında çocuk ve gençlerde bu konuda yapılmış detaylı bir çalışma bulunmuyor.

Çin'deki üniversiteli gençlerin yaklaşık yüzde 90'ını gözlük takıyor.

Asya'da ise miyopluk daha da büyük bir mesele oluşturuyor. Güney Kore'de 19 yaş grubundakilerin yüzde 96'sından fazlasında hafif derecede, her beş kişiden birinde ise eksi 6 diyoptriye kadar varan ağır miyopluk saptanmış. Çin'deki bir araştırma ise bu ülkedeki akademi öğrencilerinin yaklaşık yüzde 90'ının gözlük takmak zorunda meydana geldiğini gösteriyor. Tayvan'da inşa edilen bir araştırmaya göre de bu ülkedeki çocukların yaklaşık yüzde 84'ü miyop.

 

Kaynak: haberport.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.