Kornea Naklinde Uzun Bekleyişler Son Buldu

Güney Marmara'da "kornea nakli" bekleyen hastalara hizmet vermek amacıyla Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan "Göz Bankası", hastaların nakil bekleme sürelerini kısalttı.

Kornea Naklinde Uzun Bekleyişler Son Buldu
09 Şubat 2016 Salı 14:57

Güney Marmara'da "kornea nakli" bekleyen hastalara hizmet vermek amacıyla Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan "Göz Bankası", yıllarca görme sıkıntısı çeken hastaların nakil için gerekli bekleme sürelerini kısalttı. Hastanede şimdiye kadar 65 kornea nakli yapıldı. Hastane yetkilileri ve hastalar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Faaliyete başladığı 2013 yılından bu yana toplam 234 kornea temin edilen merkez sayesinde, geçmişte 10 yıla kadar uzayan bekleme süresi, yeni kayıt olan hastalar için bile bir aya kadar düştü.

Şevket Yılmaz Hastanesi göz doktoru Neslihan Parmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce hastane bünyesinde Göz Bankası'nın kurulduğunu belirtti.

Parmak, sadece Bursa değil, diğer birçok ile de kornea verdiklerini belirten Parmak, "Şimdiye kadar yaklaşık 65 kornea nakli gerçekleştirdik. Sıfırdan kurulan bir banka olarak hiç kayıtlı hastamız bulunmamasına rağmen gayet iyi gidiyoruz. Şu anda da hiç kayıtlı hastamız yok" dedi.

"Çok memnunum"

Hastanede nakil olan hastalardan Münevver Çiftçi (25), gözün ön kısmını oluşturan korneanın, öne doğru bombeleşmesi ve incelmesi ile her iki gözü birden etkileyen ve ilerleyici bir hastalık olan "Keratokonus" şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu belirtti.

Küçük yaşlardan beri gözlerinin hiç görmediğini ve sürekli sıkıntı yaşadığını anlatan Çiftçi, "Defalarca doktora gittim ancak bir türlü tanı koyamadılar. Ben daha önce Ağrı'daydım. Tedavi için önce İnegöl'e, oradan da Bursa'ya geldim. Bir yakınımın tavsiyesi üzerine Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdum. Burada 2 ay kadar nakil bekledim ve sonrasında kornea nakli gerçekleştirildi. Şu anda çok memnunum" diye konuştu.

"10 yıl nakil bekledim"

Yaklaşık 50 yıldır görme sıkıntısı yaşayan ve nakille görmeyen başlayan Hüseyin Atılgan da zirai ilaçlamalar nedeniyle gözlerinde görme kaybının başladığını ve yıllarca sıkıntı yaşadığını söyledi.

Atılgan, yaklaşık 10 yıl boyunca nakil beklediğini, Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir ay içerisinde nakil olduğunu ve artık tek başına yürüyebilmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.