Kontak lensleri yüzücü gözlüğü olmadan kullanmayın

Havuzlardaki enfeksiyon riskine dikkat!

Kontak lensleri yüzücü gözlüğü olmadan kullanmayın
05 Temmuz 2016 Salı 15:50

Kontak lens kullanıcılarının yüzücü gözlüğü olmadan yüzmelerinin sakıncalı olduğunu bildiren Göz Hastalıkları Doktoru İrfan Kayurtar, özellikle havuzlardaki enfeksiyon riskine dikkat çekti.

Dr. Kayurtar, kontakt lenslerin, sudaki çeşitli kimyasal maddeleri ve kirliliği absorbe edebileceğini söyleyerek, “Kontak lensleri yüzücü gözlüğü olmadan kullanılmasını önermiyoruz. Havuzlardaki klor ve mikroorganizmalar  değişik enfeksiyonlara yol açabileceği gibi  lense de zarar verebilir. Ayrıca su altında gözler açılırsa lensler gözden çıkabilir. Yüzerken kontak lens ile yüzücü gözlüklerini birlikte kullanarak görme sorunu çözülebilir” dedi.

Kontak lenslerin bakımı ve temizliği konusunda ise Dr. Kayurtar şu önerilerde bulundu: “Lensler takılmadan önce mutlaka eller yıkanmalı, ıslak bırakmayan bir havluyla kurulanmalı. Lens kutuları her solüsyonla birlikte yenilenmesine rağmen yine de kontak lens kutularının temizliğine çok dikkat edilmeli, nadiren kaynar sudan geçirerek tozlanan kutular yıkanmalıdır. Temizlik Maddesi, alkol, sabun gibi temizleyiciler kullanılmamalı. Lensler mutlaka özel solüsyonları ile her kullanımdan sonradan temizlenerek kutusuna konulmalı.

Eğer uzun zaman kullanılmayacaklarsa, saklanmamalı atılmalıdır. Bazı solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilir, bu yüzden doktorlar tarafından önerilen solüsyonların kullanılması gerekir. Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz. Keza kontak lensler planlı değiştirilmelidir çünkü lens üzerinde biriken lipid ve proteinler, kuruma, bulanık görme ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Kaynak: wipkadin.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.