Kontak lens içerisinde ekran

Kişileri adeta yürüyen bilgisayara çevirecek

Kontak lens içerisinde ekran
29 Ocak 2014 Çarşamba 00:00

 Washington Üniversitesi'nden Babak Parviz öncülüğündeki bir grup bilim adamı, günümüzde göz bozukluklukları için kullanılan kontak lens içerisine, mikroişlemciler yardımıyla minik ekranlar yerleştirmeye çalışıyor. Proje başarılı olduğunda bu lensler sayesinde göz bebeğinin hemen önünde oluşturulacak görüntülerle pek çok işlem artık

herhangi bir cihaza gerek duymaksızın yapılabilecek.

 

Kişileri adeta yürüyen bilgisayara çevirecek bu uygulama ile sanal görüntüler sayesinde hiç kimseyi bir daha unutmayacak, gözünüzün önünde oluşacak haritalar ile yolda kaybolmayacak, karmaşık verileri aklınızda tutmanıza gerek kalmayacak, artık bir nevi fotografik hafızaya sahip olacaksınız. Çünkü her şeyi sizin için kaydeden bir göz ekranınız olacak ve istediğiniz veriye anında gözünüzün önünden ulaşabileceksiniz. Üstelik bu ekran aynı zamanda kablosuz ağlar ile İnternet'e de bağlı olacak ve bu sayede tüm işlemlerinizi göz ekranından gerçekleştirebilecek, öğrenmek istediğiniz bir bilgiyi anında Vikipedi gibi İnternet ansiklopedilerine girerek öğrenebileceksiniz.

Hayal gibi gelen bu teknolojinin öncü çalışmaları halen Washington Üniversitesi'nde devam etmekte ve en basit yapısıyla ilk prototipler çoktan üretilmiş bile. Kullanılan inorganik maddeler nedeniyle sağlık ve güvenlik açısından da halen geliştirme aşamasında olan bu teknoloji Dr. Parviz'e göre çok değil, yakın bir gelecekte erişilebilir olacak. Kullanım alanı açısından da görme engelli hastalardan, sürücü kontrol sistemlerine hatta video oyun sektörüne kadar pek çok alanı kapsayan bu teknolojinin insan hayatını önemli ölçüde değiştirmesi bekleniyor.

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.