Kimler Risk Grubunda? Nasıl Korunabiliriz?

Göz hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolları.

Kimler Risk Grubunda? Nasıl Korunabiliriz?
13 Haziran 2014 Cuma 13:16

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Serik Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nalan AYDIN Güneş ışınlarının zararlı etkileri sonucunda hangi göz hastalıklarının oluştuğu, gözlerimizin güneş ışığından nasıl etkilendiği ve güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgili bilgiler içeren yazılı bir açıklamada bulunmuştur.


Aydın açıklamasında güneşin gezegenimiz üzerindeki tüm yaşamı desteklediğine, ancak onun hayat veren ışınlarının canlılar için birtakım tehlikeler de oluşturabildiğine değinmiştir. "Güneş ışınları görülebilir ışık, ultraviyole (morötesi) ve infrared (kızılötesi) ışınlardan oluşmaktadır" diyen Aydın, ultraviyole ve infrared ışınların çoğunun ozon tabakası ve atmosferde bulunan yağmur damlaları tarafından emildiğini ancak özellikle son yıllarda doğaya salınan çok sayıda kimyasal maddenin etkisiyle ozon tabakasında incelme meydana getirdiğinin önemle altını çizmiştir. Bu nedenle de sağlığımız için son derece tehlikeli olan bu ışınların yeryüzüne daha fazla ulaşabildiğini vurgulamıştır. Aydın bu durumun gözlerimiz üzerindeki etkisini ise "göze gelen ışınlar, gözün en dış tabakasını oluşturan camsı tabakadan (kornea) ve göz bebeğinin hemen arkasındaki göz merceğinden (lens) geçerek görmeyi sağlayan sinir tabakasına (retina) ulaşır. Ancak göze temas eden bu ışınların miktarı arttığı zamanlarda ve ortamlarda bu tabakaların koruyucu etkisi azalmakta ve hem kendileri, hem de sinir tabakası hasar görmektedir" şeklinde açıklamıştır.

 

Güneş ışınlarının zararlı etkileri ile hangi göz hastalıkları oluşur?

 

Özellikle yaz aylarında göze direk temas eden bu zararlı ışınlar gözde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden alerjik konjonktivitin görülme sıklığını arttığını belirten Aydın, kuru göz sorunu olan kişilerde batma, yanma, sulanma şikayetlerinin doğru orantılı olarak arttığını ifade etmiştir. Ayrıca sıcağın etkisiyle kirpik dibi yağlanmasında dengesizlik oluşabileceğini ve bunun da cerrahi operasyon gerektiren arpacık (şalazyon) adı verilen kistlere neden olduğunu dile getiren Aydın, halk arasında göze et yürümesi olarak tanımlanan pterjiumun oluşmasını da hızlandırdığını, mercekte bulanıklık yaratarak katarakt gelişimine de neden olabileceğini belirtmiştir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinin bunlarla da sınırlı kalmadığını ifade eden Aydın güneş ışınlarının sinir tabakasında makula (keskin görme merkezi) hasarına neden olarak sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) oluşumunu artırdığını, sarı nokta hastalığının ise gelişmiş ülkelerde geri dönüşsüz körlüğün birinci nedeni olduğuna değinmiştir. Ayrıca Aydın, vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarında ve konjonktiva tabakasında kanser oluşumuna neden olduğunu ifade etmiştir.

 

Kimler Risk Grubundadır? Nasıl Korunabiliriz?

 

Güneşle temasta bulunan herkesin bu zararlı ışınlara karşı gözlerini koruması gerektiğini belirten Aydın, özellikle gözleri açık renk olanların, sarı nokta hastalığına genetik eğilimi olanların, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olanların ve lazer tedavisi görmüş olanların yüksek risk grubunu oluşturduğunu ifade etmektedir. Aydın, çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olduğunu belirten Aydın, ileri yaşlarda ortaya çıkan sarı nokta hastalığının, kişilerin geçmişte maruz kaldıkları güneş ışığı miktarıyla ilgisi olduğunun altını önemle çizmiştir. Bu nedenle çocukların yüksek risk grubuna girdiğini ifade etmiştir.


Gözlerimizin güneşin zararlı ışınlarından korunması için yaz aylarında ve açık havalarda güneş gözlüğü kullanılması gerekliğini belirten Aydın "özellikle güneşin dik geldiği 10:00 – 16:00 saatleri arasında güneşle direk temastan kaçınılmalıdır" demiştir.

 

Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Kullanacağımız güneş gözlüğünün mutlaka "ultraviyole engelleyici" özellikte olması gerektiğini belirten Aydın, her güneş gözlüğünün ultraviyole ışınlarının geçişini engellemediğini vurgulamıştır. Bu nedenle de gözlüklerin kaliteli ve belgeli olması gerektiğini ifade eden Aydın, iyi bir güneş gözlüğünde camın renginin homojen olması ve bulanık görmeye yol açmaması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca Aydın bunlara ek olarak "Polaroid camlar ve fotokromik (kolormatik) camlarda yeterli UV blokajı sağlayabilir. Gözlüklerde çerçeve seçimi yaparken estetik özellikler yanında gözü tam koruyabilmesi için yeterli büyüklük ve uygun dizaynda olmasına dikkat edilmelidir. Göz kusuru ve gözünde başka bir hastalığı olanların göz doktoru tavsiyesine göre gözlük almaları göz sağlığı açısından daha uygun olur" demiştir.

 

Opr. Dr. Nalan AYDIN
Serik Devlet Hastanesi
Göz Hastalıkları Uzmanı

Kaynak : personelsaglik.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.