İki aylık bebeği körlükten erken teşhis kurtardı

En fazla 1 aylıkken mutlaka göz muayenesi yapılması gerekiyor 

İki aylık bebeği körlükten erken teşhis kurtardı
08 Aralık 2014 Pazartesi 15:24

Denizli'de, prematüre olarak dünyaya gelen 2 aylık ikiz bebeklerden Hayrettin Kumral, doktorların erken teşhisi sayesinde kalıcı körlükten kurtuldu.

 

Denizli'deki Özel Sağlık Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hazal Tancer Elçi tarafından geçen ay muayene edilen 28 yaşındaki Nevin ve 25 yaşındaki Kenan Kumral çiftinin 2 aylık bebeklerinden Hayrettin Kumral, özellikle prematüre doğan bebeklerde erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olan 'prematüre retinopatisi' (ROP) hastalığı şüphesiyle Göz Hastalıkları Polikliniği'ne sevk edildi.

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Eşme tarafından göz muayenesi yapılan minik Hayrettin'e, ROP hastalığı teşhisi konulup, tedaviye başlandı.

 

Erken teşhis sayesinde, bebeğin görme engelli olmasının önüne geçildi.

 

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hazal Tancer Elçi, prematüre bebeklerde ROP hastalığı riskinin yüksek olduğunu belirtip, "En fazla 1 aylıkken mutlaka göz muayenesi yapılması gerekiyor.

 

Çünkü erken teşhis ve tedavi gecikirse kalıcı körlüğe neden olan bir durum" dedi.

 

Hayrettin bebeğin tedavisini yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Eşme de yenidoğan bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı olmalarının ROP gelişme riskini artırdığını söyledi.

 

Dr. Eşme, "Bunun yanında uzun süre kuvözde kalıp oksijen tedavisi alan bebeklerde de risk yüksektir.

 

Bu bebeklerde erken tanı ve erken tedavi, görme kaybının ve körlüğün önüne geçmektedir.

 

ROP tedavisinde lazerle ya da göz içine ilaç verilerek anormal damarların gelişmesi önlenerek tedavi edilir.

 

Erken teşhis olmasaydı ve tedavi yapılmasaydı sonuç körlük olurdu.

 

Gözün sinir tabakasının detaylı incelemesi sonucu, sinir tabakasında damarsız bir bölümün görülüp gözün içine doğru kalkması ve büyümesi sonucu tespit edilen bir hastalıktır.

 

En önemlisi ise toplum tarafından ihmal edilmemeli.

 

37 haftalık doğan tüm bebekler doğduktan sonra 1 ay içinde mutlaka göz doktoru tarafından muayene edilmelidir" diye konuştu

 

Kaynak:mynet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.