Hiçbir Yaş Çok Erken Değildir!

Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar veriyor.

Hiçbir Yaş Çok Erken Değildir!
21 Ocak 2015 Çarşamba 14:52

Yaz ayları ülkemizde güneşle özdeşleşmiştir. Sağlığımız için sayısız faydası bulunan güneş ışınlarının cildimize verebileceği zararları biliyoruz, peki ya gözlerimize...


Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle güneşe çıkarken baş ve gözlerin aşırı güneşten korunması çok önemlidir.


Hem çocuklar hem de erişkinler uzun süre güneşte kaldıkları her zaman, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıdırlar. Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaş çok erken değildir.
Gözleri iyi bir şekilde koruması için güneş gözlüğünün UV ışınlarının en az %99'unu süzmesi gereklidir. İyi bir güneş gözlüğü pahalı olmak zorunda değildir, ancak mutlaka gözlük camlarının UV filtreleme özelliğinin olmasına dikkat edilmelidir.


Bu açıdan, yalnızca şu özelliklere sahip olduğundan emin olduğunuz güneş gözlüklerini tercih edilmelidir.


• Ultraviyole (UV) ışınlarını %99 oranında engelleyen• 400 nm'ye kadar UV absorbe etme özelliği olan• Avrupa standardı – EN 1836-1997• Amerika standardı – ANSI Z80.3 – 1996• TS EN 1836: Kişisel Göz Koruması standartlarına uygun olan


Gözlük camının renginin koyu olması UV filtreleme kapasitesi ile ilişkili değildir. Güneş gözlükleri, renginin koyu olmasından değil, camlarına özel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı güneş ışınlarından korurlar. Benzer şekilde polarize camlar ve aynalı camların da, uygun şekilde üretilmiş ve etiketlendirilmiş olmadığı sürece, güneş koruyuculuğu yoktur.


Güneş Gözlüğünüzün Özelliklerini Belirleyin

 

Güneş gözlüklerinin belirli özellikleri sayesinde daha net bir görüş sağlayacak ve gözlerinizi güneşin zararlı etkilerinden korumuş olacaksınız.


Ultraviyole (UV) korumalı cam: Güneş gözlüklerinin çoğunda gözleri güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan UV korumalı cam kullanılmaktadır. Güneş gözlüğünüzün camında en az %60 UVA ile %70 UVB koruması olmalıdır. Maksimum koruma için en az %98 UV koruması olan gözlükler tercih edilmelidir. Bazı güneş gözlüğü markaları %100 UV koruması sağlar. Gözlük alırken camlarının UV korumasının olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Tanınmış markaların pahalı ancak kaliteli gözlük camları %100 UV koruması sağlar.


Polarize cam: Polarize camların en önemli özelliği ışığı kesip filtrelemesidir. Özellikle kayak yaparken kullanılan kar gözlüklerinde polarize cam kullanılır.


Aynalı cam: Aynalı cam, yerden yansıyan ışığı filtreler. Stilinize uygun farklı renklerde aynalı cam gözlükleri bulabilirsiniz.


Çizilmez cam: Çizilmez plastik cam gözlükler ve camları diğer gözlük camlarına göre daha dayanıklıdır. Çizilmez cam gözlükler ise ekstra koruma sağlayan gözlükler arasındadır.


Yüksek çözünürlüklü (high-contrast) cam: Turuncu ve sarı renkli gözlük camları renkleri filtreler, bu sayede görüş açısına derinlik kazandırır. Bu gözlükler, renkleri olduğundan farklı göstermesine rağmen özellikle araba kullanırken tercih edilir.


Numaralı güneş gözlükleri: Numaralı güneş gözlükleri göz problemi olanların kullanması gereken kişiye özel yapılan güneş gözlüklerindedir.

 

Kaynak:gunesgozlukleribilgileri.wordpress.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.