Güneşten En Çok Onlar Etkileniyorlar

Açık gri ve mavi gözler güneşin zararlı ışınlarından en çok etkileniyor.

Güneşten En Çok Onlar Etkileniyorlar
31 Mayıs 2014 Cumartesi 08:58

 Uzmanlar, açık gri ve mavi gözlerin güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenen gözler olduğunu belirtti.

 

Op.Dr. Birgi Sönmezer, yaz mevsiminde güneş ışınlarının şapka ve güneş gözlüğü takmayan kişilerde kalıcı görme hasarı oluşturabileceğini söyledi.

 

Op.Dr. Sönmezer, sıcakların da artmasıyla sosyal yaşamını açık alanlarda geçirenlerin güneş ışını tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, "Güneş mor ötesi yani ultraviyole denilen ışınlarıyla göz ve retina tabakasına zarar verebiliyor. Kalıcı güneş yanıklarına sebep olabilen bu ışınlara maruz kalmamak için ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Gözümüzün ağ tabakasındaki makula denilen görme merkezine direkt gelen güneş ışınları görme merkezini hasara uğratabilir. Kısacası güneşe devamlı bakan kişilerde kalıcı görme hasarı gelişebilmektedir" dedi.

 

Op. Dr.Birgi Sönmezer, güneş gözlüğü kullanılmadığında sarı nokta hastalığı, göz-kapak kanseri ve katarakt oluşumunun hızlanabileceğini belirterek, "Güneşin gözümüze dik olarak geldiği saatlerde bu korunma ihtiyacı daha da önemlidir. Yazın özellikle beyaz zeminler ve parlak yüzeylerden yansıyan güneş ışığı daha fazla olduğu için gözlerimize daha çok zarar vermektedir" diyerek şöyle dedi:"Açık renkli gözlerde melanin pigmenti azdır. Melanin pigmenti vücudumuzu ultraviyoleye karşı koruyan bir yapıtaşıdır. Bu nedenle açık tenli, açık renk gözlere sahip kişilerde koruma mekanizması zayıftır. Güneş ve güneş ışınlarına karşı çok daha fazla hassastırlar. Açık gri ve mavi gözler güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenen gözlerdir."

 

Kaynak : avrupagazete.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.