Güneş Işığına Fazla Maruz Kalanlarda Pterjium Riski!

Halk arasında kuşkanadı olarak önde gelen pterjium hastalığı, gözde batma, sulanma ve kızarıklığa yol açıyor.

Güneş Işığına Fazla Maruz Kalanlarda Pterjium Riski!
28 Ekim 2014 Salı 09:53

 Göz beyazındaki et olarak açıklanan pterjium göz bebeğinin üzerine doğru yürüyerek görme alanını daraltabilir ve görmeyi engelleyebilir.Kimi tiplerde gözlükle düzelmeyen ciddi derecede astigmat gelişebiliyor.


Göz beyazında oluşan ete halk arasında kuşkanadı denildiğini ifade eden Dünyagöz Ataköy'den Opr. Dr. Akın Banaz, bu hastalığın pterjium olarak literatürde geçtiğini belirtti .

 

Pterjium hastalığının gözde batma, sulanma ve kızarıklığa yol açtığını ifade eden Opr. Dr. Akın Banaz, sıcakta özellikle banyodan akabinde hastaların göz kızarıklığıyla alakalı yakınmalarının arttığından bahsetti.

 

Pterjiumun göz bebeğinin üzerine doğru yürüdüğünde görme alanını daraltabildiğini ve görmeyi engelleyebildiğini ifade eden Opr. Dr. Akın Banaz, hastalığın bazı tiplerinde gözlükle düzelmeyen ciddi derecede astigmatın da geliştiğinden bahsetti.


Çiftçiler, denizciler ve trafik polisleri risk altında 

 

Pterjiumum tam olarak sebep kaynaklandığının bilinmediğini açıklayan Opr. Dr. Akın Banaz, özellikle güneş ışığına çok maruz kalanlarda daha sık görülmüş olan bir hastalık olduğunu vurguladı.

 

Bu sebepten ötürü çiftçiler, denizciler ve trafik polislerinin risk altında olduğunu ifade eden Opr. Dr. Akın Banaz, pterjiumun yavaş gelişen bir hastalık olduğuna da göze çarptı . Opr. Dr. Akın Banaz, hastalıktan korunmak için güneş ışınlarından kaçınmanın faydalı olabileceğini bildirdi.


Cerrahi müdahale gerekli


Pterjiumun cerrahi olarak alınması gerekmekde olduğunu açıklayan Opr. Dr. Akın Banaz, ameliyatın lokal anestezi ile gerçekleştirilebildiğini ve sadece 15 dakika sürdüğünü konuştu .

 

Hastaların hastanede kalmasına ihtiyaç bulunmadığı ifade eden Opr. Dr.Akın Banaz, ameliyattan akabinde birkaç gün gözün kapatılabileceğini ve gözdeki sulanmanın bir hafta kadar daha sürebileceğini belirtti .

 

Opr. Dr. Akın Banaz, hastaların ameliyat ertesi bir hafta içinde günlük hayatlarına dönebileceğini, iyileşme sürecinin tamamlanmasının ise 3 ay kadar vakit alabileceğini bildirdi.


Genç hastalarda tekrarlama riski çok

 

Pterjiumun özellikle ameliyattan sonraki ilk 3 ay içinde tekrarlayabildiğini ifade eden Opr. Dr. Akın Banaz, tekrarlayan pterjium hastalığının eskiye oranla daha çok fazla probleme sebep olabileceğini konuştu .

 

Yeniden oluşan pterjiumun daha kızarık, daha çok büyük ve daha çok yapışık olabileceğini belirtti .


Pterjiumun tekrarlamaması için kök hücre tedavisi


Göz beyazında etin bir daha nüksetme ihtimalini azaltmak için sadece pterjiumun alınmasının kimi vakalarda yeterli bulunmadığı ifade eden Opr. Dr. Akın Banaz, kök hücre transferinin uygulanmasının söz konusu olabileceğini bildirdi.

 

Göz kapağının altında kalan kısımdan alınan kök hücrenin, etin çıkarıldığı yere uygulandığını ifade eden Opr. Dr. Akın Banaz, böylelikle hastalığın tekrarlama riskinin en aza indirildiğini bildirdi.

 

Kaynak:ajans34.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.