Gözünüzün Sinsi Düşmanı: Yüksek Kolesterol

Yüksek kolesterol ani körlüğe neden oluyor.

Gözünüzün Sinsi Düşmanı: Yüksek Kolesterol
16 Aralık 2015 Çarşamba 09:11

Uzmanlar yüksek kolesterolün kalp rahatsızlıkları dışında körlük ve meme kanseri riskinizi arttırabileceği konusunda uyarıyor.

Yüksek kolesterol vücutta hiçbir belirti vermeden ciddi olumsuzluklara yol açabiliyor. Kolesterol vücudumuzda; hücre zar yapısında, A,D,E,K vitaminlerinin sentezinde, östrojen ve testosteron gibi önemli hormonların ve safra asitlerinin sentezi için gerekiyor. Kolesterolün çoğu vücut tarafından sentezleniyor. Yüksek kolesterolü olanlar, koroner kalp hastalıkları için yüksek risk taşıyorlar. Eğer vücudunuzda yüksek miktarda LDL- kolesterol varsa, kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz de yüksek oluyor. Tersine vücudunuzda yüksek miktarda HDL-kolesterol varsa kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz düşüyor.

Yüksek kolesterol, retinal damar tıkanıklığına bağlı ani körlüğe de neden oluyor. Retinal damar tıkanıklığı, ileri yaşlarda diyabetik göz hastalığından sonra en sık görülen retinal damar hastalığı olarak tanımlanıyor. Kolesterol yüksekliğine bağlı oluşan plaklar retinal damarlarda tıkanmaya neden oluyor. Bu etki; beyin ve göz arasında ki iletişimi sağlayan optik siniri etkiliyor ve körlüğe neden oluyor.

Kornea kenarındaki ince beyaz veya gri halkalar gözdeki kolesterol depoları olduğunu söyleyen Elab Laboratuvarları Uzm. Dr. Tuğba Özülkü Sürenkök; ”İleri yaşlarda sık karşılaşılsa da gençlerde çok nadir görülür. Genç hastalarda görülmesi durumunda yüksek Kolesterol ve Trigliserid için tedavi önerilmelidir” dedi.

2000-2013 yılları arasında 660.000 kadın üzerinde yapılan çalışmalarda yüksek Kolesterol ve meme kanseri arasında ilişki görüldüğünü açıklayan Uzm. Dr. Özülkü Sürenkök; “Yüksek kolesterol kadınlarda meme kanseri riskini % 64 arttırmaktadır” dedi.

Kan dolaşımınızda çok yüksek kolesterol varsa, kalp ya da göz gibi tüm organlarınızı kaplayan arterlerinizde birikim yapıyor ve kalp hastalıkları gibi körlük riskinizi de artıyor.  Total kolesterolünüzü, LDL ve HDL-Kolesterol değerlerinizi bilmeniz gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özülkü Sürenkök; ”Laboratuvara gidip kan vermelisiniz. Birçok faktör kan kolesterol seviyenize etki eder. Diyet, fiziksel aktivite ve kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz ancak kalıtım, yaş ve cinsiyet gibi faktörleri ise kontrol edemezsiniz” dedi.

Yüksek Kan Kolesterolüne Nasıl Tanı Konur?

Kanınızdaki kolesterol seviyesi test edilerek yüksek kan kolesterolü tanısı konuyor. Kan testi ile Lipid panelinize bakılıyor. Test öncesi 9-12 saat boyunca su dışında yememeniz ve içmemeniz gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Özülkü Sürenkök; “Yüksek kolesterol değerleri genelde hiçbir belirti vermez. Böylece birçok insan kendi kolesterol seviyelerinin çok yüksek olduğunu bilmez. Eğer 20 yaş ve üzeri iseniz, her 5 yılda bir kan kolesterol seviyenize baktırmak zorundasınız” dedi.

Sağlık durumunuza, risk faktörlerinize ve risk skorunuza göre hedef LDL-Kolesterolünüzü belirlemek için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.

Sağlık Durumu

Kategori

LDL Hedefi

Kalp hastalıkları, Diabet ve %20den fazla risk varsa

 

I.Yüksek Risk*

 

 

 

 

İki veya daha fazla risk faktörü ve % 10-20 risk varsa

II.Ilımlı Yüksek Risk

 

İki veya daha fazla risk faktörü ve % 10  den düşük risk varsa

III. Ilımlı  Risk

Bir veya O risk

IV.Düşük-Ilımlı Risk

 

Total kolesterol ve HDL-Kolesterolünüzü değerlendirmeniz için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.

Total kolesterol değerlendirme:

Total kolesterol seviyesi 200 mg/dl……………………. Arzu edilen kolesterol seviyesidir

Total kolesterol seviyesi 200-239 mg/dl……………..Sınırda kolesterol seviyesidir

Total kolesterol seviyesi 200-240 mg/dl……………  Yüksek kolesterol seviyesidir

HDL-kolesterol değerlendirme:

40-59 mg/dl………………..ne kadar yüksek o kadar iyi

60 mg/dl ve üzeri………..kalp hastalıkları için koruyucu olduğu kabul ediliyor.

Kaynak: milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.