Gözlük satın alırken neleri bilmeniz gerekiyor?

Yakın ve uzak gözlüğü, progresif gözlük, spor gözlüğü, okuma gözlüğü veya işyeri gözlüğü: Neleri bilmeniz gerekiyor?

Gözlük satın alırken neleri bilmeniz gerekiyor?
15 Ağustos 2016 Pazartesi 14:23

Yeni bir gözlük satın almanın en önemli kısmı, size bol zaman ayırabilecek ve detaylı bilgi ve tavsiyelerde bulunabilecek bir optisyen bulmaktır. Gözlük, size ve yaşam stilinize en mükemmel şekilde uygun olması gereken kişisel ve benzersiz bir aksesuardır. Ayrıca, yeni gözlüğünüzle gerçekten iyi görmenizi etkileyen birçok faktör mevcuttur. Optisyeninizle detaylı bir danışma ve soru-cevap şeklinde ilerleyen bir görüşme yapmanın, buna ilave olarak aceleye getirilmeden ve profesyonel uzmanlık çerçevesinde gerçekleştirilecek optimum bir göz muayenesi (refraksiyon) işlemi bu nedenle daha da önemlidir. Refraksiyon süreci sırasında sakin ve rahat hissediyor olmanız gerekir.

Örneğin, görme testleri ve refraksiyon işlemi saman nezlesiyle birlikte gözde tahriş de görüldüğünde veya migreniniz tuttuğunda yapılmamalıdır. Göz muayenesi ve refraksiyon işlemi sırasında yapılan hatalar nihai gözlükte düzeltilemez ve hiç bir şekilde mükemmel olmayan az görme konforuyla ve gözlük camı reçetesiyle sonuçlanabilir. Sonuç olarak en kötü durumda hasta yazılan reçeteyi kullanamayacaktır. Bu nedenle bu önemli adımı aceleye getirmeyin ve optometristinizin de acele etmemesi konusunda ısrarcı olun.

Satın aldığınız gözlük ne türden olursa olsun seçiminizi yaparken aşağıdaki noktalar çok önemlidir:

  • Yeni gözlüğünüz hangi kullanım amacına göre tasarlanmıştır?
  • Lütfen hem profesyonel hem de özel olarak gözlüğünüzü kullanacağınız şartları detaylı şekilde tanımlayın.
  • Gözlerinizi etkileyebilecek bir hastalığınız var mı?
  • Eski gözlüğünüzde sevdikleriniz ve sevmedikleriniz nelerdir?
  • Hangi gözlük camı kaplaması uygun olabilir?


Başlangıç noktası doğru gözlük camının belirlenmesidir. Seçtiğiniz çerçevenin

  • kişisel stilinize uyuyor olmasını da akılda tutmak önemlidir, bununla birlikte seçilen çerçevenin görme ihtiyaçlarınıza uygun olması da önemlidir.
  • Sizin için hangi gözlük camı malzemesinin ve gözlük numarasının uygun olduğunu keşfedin. Böylece gözlüğünüz, kullanımı daha rahat, daha iyi bir fonksiyonellikte ve kozmetik avantajları olan bir gözlük haline dönüşecektir.
  • Optisyeninize antirefle kaplamaları, sert kaplamalar, Clean Coat (Kolay Temizleme Katmanı), renkler ve filtreler hakkında danışınız. Bu, ilave fonksiyonellik ve koruma sağlayacaktır ve gözlüğünüzü özel ihtiyaçlarınıza daha da uygun hale getirmeye yardımcı olacaktır.


Çerçeve seçerken önemli olan nedir?


Gözlük camlarına ilave olarak çerçeve de çok önemlidir. Fakat farklı çerçeveleri denerken sadece görünüşten daha fazlasına dikkat edilmesi gereklidir. Gözlüğün tam oturması uzun süreli kullanım ve konfor için son derece önemlidir. Çerçeve yüzünüze tam uymalıdır, kulakların arkası ve burnun üst kısmı gibi temas noktalarında hiçbir baskı hissetmiyor olmalısınız. Optisyen çerçevenin saplarını yüz şeklinize göre uyarlamalıdır, böylece gözlüğünüzü uzun bir süre kullansanız dahi şakaklarınızda hiçbir baskı hissetmezsiniz. Optimum oranda ayarlanmış saplar kulak arkasında uygulanacak çok hafif bir işlem gerektirir, böylece çerçevenin ağırlığının burnun üstüne binmesi önlenmiş olur. Genel bir kural olarak gözlüğünüz, gözlük taktığınızın farkında olmayacağınız bir mükemmellikte uymalıdır.

Çerçeve, kaşlar ya çerçevenin üst tarafının yukarısında ya da tam arkasında kalacak şekilde konumlandırılır. Bu konum en iyi görmeyi sağlar çünkü görmeniz çerçevenin veya gözlük camının kenarından dolayı engellenmez. Çerçevenizin boyutunu seçerken dikkatli olun: İdeal boyut gözleriniz arasındaki mesafe ile göz yuvalarınızın boyutuna göre belirlenir. Ancak çerçeve yüzünüzden çok geniş olmamalıdır ve elmacık kemiklerinizle asla temas etmemelidir. Aksi halde gözlük camları buğulanır ve yüzünüzde baskı noktaları oluşabilir. Büyük çerçeveler şu anda moda ve konforlu bir görüş ile iyi kullanım sağlıyorlar.

Kaynak : zeiss.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.