Gözlerinizi Ovarak Kaşımayın!

Ovarak kaşımak korneanın yapısını bozuyor...

Gözlerinizi Ovarak Kaşımayın!
01 Mayıs 2015 Cuma 09:00

Bir şekilde gözünüzü kaşıdığınızda veya ovduğunuzda, gözün önündeki saydam tabakası olan korneanın yapısını bozmuş oluyorsunuz.

Bu durum en ciddi görme kaybı 'keratokonus' ile sonuçlanabiliyor. Uzmanlar, gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetlerin alerjik göz nezlesinin habercisi olabileceğini ifade etti. Tedavi edilmeyen alerjik göz nezlesinin ileride ciddi derecede görme kaybına da sebep olabileceği belirtiliyor.

Bahar aylarının gelmesiyle alerjik hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Alerjik hastalıkların ilk sıralarında ise göz hastalıklarının geldiği belirtiliyor. Dünyagöz Antalya'dan Op. Dr. Alper Özel, alerjik göz nezlesinin erken teşhis edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceği söyledi. Alper Özel, rüzgarla birlikte uçuşan polenler ve tozlar alerjik göz nezlesini ortaya çıkardığını, alerjik göz nezlesi genellikle atopik bünyeli diye adlandırılan çocuklarda, çocukluk yaşlarıyla ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gösterdiğini ifade etti.

Op. Dr. Özel ayrıca alerjinin en rahatsız edici yanının göz kaşınmaları olduğunu, gözleri kaşımanın ve ovuşturmanın gözün önündeki saydam tabakası olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olabileceğini ve bunun sonucunda en ciddi görme kaybı 'keratokonus' ile sonuçlanabileceğini vurguladı. "GÖZLÜK VE ŞAPKA TAKARAK DIŞARI ÇIKILMALI" Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durun.

Özel, alerjinin tedavisinde en önemli yapılması gereken şeyin alerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmak gerektiğini hatırlattı.

Göz alerjilerinden korunmak için tozlu ortamlardan uzak durulmasını, şapka ve gözlük takarak dışarıya çıkılmasını tavsiye eden Op. Dr. Alper Özel, açıklamasına şöyle devam etti: "Havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanın. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durun. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih edin. Evde toz alırken ıslak bez kullanın. Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin. Gözdeki kızarma sulanma ve yapışmanın sadece alerjik olmayıp viral veya bakteriyel sebeplerle de olup bulaşıcı olabileceğini unutmayın."

 

Kaynak: Meydan Gazetesi

 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.