Gözlerinizi bilgisayardan korumanın ipuçları...

Masa başında ve bilgisayar karşısında çalışanlara göz sağlıklarını korumaları için ipuçları.

Gözlerinizi bilgisayardan korumanın ipuçları...
21 Ocak 2015 Çarşamba 07:49

Göz doktoru ve cerrahı Dr. William Bates (1860-1931), tarafından geliştirilen ve kendi adıyla anılan Bates Metodu, doğamızda var olan görme prensiplerini ve bunlara dayanan doğal görme alışkanlıklarını temel alan bir sistem.

 

Bates Metodu Doğal görme kuralları, bilgisayar karşısında da geçerli: Hareket, merkezileştirme ve gevşeme.

 

Bilgisayar karşısında göz sağlığınızı korumak sizin elinizde. İşte o ipuçları.

 

- Asla boynunuzu kilitlemeyin

 

 Başınızı hareket ettirerek bakışınızı kaydırın. Boynunuzun serbest kalması için en ufak bir boyun hareketi bile yeterlidir. Bilgisayar karşısında en büyük sorunun kaynağı boyundur. Bedeninizi ve gözlerinizi sabitlediğiniz zaman görme zayıflar.

 

- Tüm ekranı aynı anda net görmeye çalışmayın


İnsan gözü imgelerin sadece merkezini net görür. Bu doğal görme prensibine ters hareket etmek görmeyi zayıflatır.

 

- Bir şey düşünürken mekandan kopmayın


İyi gören insanlar sürekli bir nesneden başka bir nesneye bakışlarını kaydırırlar. Bu onları sürekli anda tutarken, retinadaki imgenin de daima canlı kalmasını sağlar.

 

- Sık sık göz kırpın bilgisayar karşısında göz kırpmamak göz kuruluğuna neden olur.

 

- Karından nefes alın


Diyaframı serbest bırakmak bedeni rahatlattığı için net görme için de şarttır.
Esneyin! Kültürel normları kenara koyarak ara ara kendinizi uzun esnemelere teslim edin. Esneme doğaldır. Hayvanlar ve bebekler esner?

 

- Bakışınızı uzak noktalara kaydırın 


Bilgisayar ekranları 2 boyutludur. Görmemiz ise üç boyut için 'tasarlanmıştır'. Ara ara dikkatinizi uzaktaki nesnelere kaydırın. Çalışma masanız pencereye yakın bir yerde ise dışarıya bakın. Eğer bu olanak yoksa ve bulunduğunuz ortamda derinlik azsa, gözünüzü kapayın ve uzaktaki bir nesneye baktığınızı düşünün.

 

- Hareketli sandalyeleri tercih edin

 

- Dik durun


Monitörün üst kısmı göz hizasından biraz yukarıda olmalı. İdeal yüksekliği sağlamak için gerekirse yükseltici kullanın. Dirseğinizi masaya koyarak başınızı elinize koymayın.

 

- Yazıları büyütmeyin


Yaygın bilginin aksine küçük yazı gözleri rahatlatır. Görmeniz keskin kalsın istiyorsanız küçük yazıları okumaya devam edin.

 

Kaynak:radikal.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.