Göz Tembelliği Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi...

Göz tembelliği, gözlerin tam kapasiteyle kullanılamaması demektir.

Göz Tembelliği Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi...
11 Mart 2015 Çarşamba 10:11

Her 100 kişiden üçünde görülen göz tembelliğinin toplum içinde görünme oranı fazladır. Çocukluk döneminde gelişen bu rahatsızlığın teşhisi zordur. Kalıtsallık, bu hastalıkta önemli bir faktördür. Göz tembelliği tedavisine ergenlik öncesinde, mümkünse erken çocukluk döneminde başlamak gerekir.

Göz Tembelliği (Ambliyopi) Nedir?

Bebek doğar doğmaz ilk göz kontrolleri göz doktoru tarafından yapılmalıdır. Sonrasındaki kontrol 2-3 yaş civarına denk gelmektedir. Okul öncesi dönemde çocuk her sene göz doktoruna muayene olup kırılma kusuru ve/veya başka göz kusurlarının olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Göz tembelliği temelde 3 şekilde ortaya çıkar. Birincisi şaşılığa bağlı olarak gelişirken, ikincisi kırılma kusuruna bağlıdır. Yüksek kırılma kusurundan ötürü, bir göz diğerinden bulanık görürse diğer göz gelişimini tamamlayamaz ve göz tembelleşir. Temelde en zor tespit edilen ve tespitte gecikildiğinden tedavisi zorlaşan tembellik tipi budur. Göz tembelliği oluşumunun üçüncü nedeni de gözdeki katarakt oluşumudur. Bu tip tembellikler en erken gelişen göz tembelliğidir ve mümkün olan en kısa zamanda cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz tembelliği tedavisi, sağlam olan gözün kapatılıp, tembel olan gözün çalıştırılmasıyla sağlanır. Tedaviye mümkün olan en erken çocukluk yaşında başlanmalıdır. Odaklamada problemi olan çocuğa gözlük de verilebilir. Sağlam göze damlalar damlatılarak da bulanıklık sağlanır ve tembel gözün çalışması sağlanır. Tedaviye erken başlayıp 9-10 yaşa kadar sürdürmek gerekir.

Göz tembelliği tedavisi, sağlam olan gözün kapatılıp, tembel olan gözün çalıştırılmasıyla sağlanır.

Kaynak:saglikozel.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.