Göz sağlığını iyileştirici formül!

Besinler ile göz sağlığını korumanın yolları...

Göz sağlığını iyileştirici formül!
14 Ocak 2015 Çarşamba 09:20


Yetersiz beslenme sonucunda hızla göz hastalıkları ortaya çıkabilir. Doğru besin seçimi ise gözlerimizin sağlıklı olarak çalışmasında ilaçtan bile etkili olabilir. İşte o besinler ile göz sağlığını korumanın yolları.

Doğru besin seçimlerinin; hayat kalitesini yükseltmek, kronik hastalıklardan korunmak ve her şeyden önemlisi de yaşlanma sürecini yavaşlatmak için en önemli ana unsurların başında geldiğini her zaman söylerim. Doğru besin seçimi sadece bir organınızın bile sağlıklı olarak işlev görmesinde ilaçlardan bile etkili olabilir. Bu organlardan biri de göz. Göz hastalıkları yetersiz beslenme sonucunda hızla kendisini gösterir. Yaşla birlikte görmede azalma, gözde kuruma, göz yaşında azalma, retina dediğimiz gözün kalbinde yıpranma ve hasar, katarakt ve göz yaraları, doğru besin seçimi yapmadığınızda karşınıza çıkacak önemli sorunlardır.


HER GÜN BİR SU BARDAĞI TAM YAĞLI SÜT VE YARIM HAVUÇ:


Zayıflama diyeti yapıyor olsanız da bu iki yiyeceği dolabınızdan asla eksik etmeyin. Yapılan araştırmalar özellikle bu iki besini düzenli tüketmeyenlerde göz yaşında azalma, kuru göz, kornea tabakasında yara ve gece körlüğünün meydana geldiğini gösteriyor. Tam yağlı süt ve havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, gözün arka tabakasında bulunan retinada rodopsin denen ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak geceleri görmemizi sağlar. Sağlıklı kişiler tam yağlı süt ve havuç yedikten sonra karaciğerde A vitaminlerini depolar. Bu depolar gece görmeyi sağlamak için kullanılırlar.


KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELİ VE ZEYTİNYAĞLI SALATA:


Manav veya pazardan bolca taze maydanoz, taze fesleğen, taze dereotu, taze nane ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri almayı ihmal etmeyin. Ve bu yiyecekleri az zeytinyağı ekleyerek yemeye özen gösterin. Çünkü bu yiyeceklerden alacağınız E vitamini, gözün retina kısmında yıpranma ve hasara neden olan olayların tamamen ortadan kalkmasını sağlayarak göz sağlığında kalkan görevi görüyor. E vitamini alfa tokoferol tipi bir antioksidan kaynağıdır ve vücutta çeşitli nedenlerle oluşan zararlı oksijen ürünlerini yok eder. Yapılan araştırmalar düzenli koyu yeşil yapraklı taze sebze yiyen kişilerin retina sağlıklarının da oldukça kuvvetli olduğunu göstermektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri, nemsiz ve hava almayan kaplarda tazeliğini koruyacak şekilde beş-altı gün buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.


YOĞURT VE YUMURTA SARISI KATARAKT GELİŞİMİNİ ÖNLER:


Mutfakta sağlıklı koşullarda depolanmış (kırık olmadan, taze, yıkanmadan dolabın yumurtalık bölümünde saklanan) yumurtayı haşlanmış olarak yemek göz yorgunluğunu azaltan ve gözü koruyan etkiye sahiptir. Yoğurt ve yumurta; süt gibi bolca B2 dediğimiz riboflavin vitaminini içerir. Yapılan araştırmalar günde 1.2 miligram kadar beslenme ile doğal olarak alınan riboflavinin, kataraktı önlediğini bildirmektedir. Yoğurdun özellikle yeşilimsi suyunda B2 vitamini bol miktarda bulunduğundan, yoğurdun çatlayan yerlerinden akan bu yeşilimsi değerli sıvıyı atmamanızı öneririm.


MANDALİNA VE LİMON GÖZ DAMARLARINI KORUR:


Sağlıklı kişilerde de etkili, ancak özellikle diyabeti olanlarda salatalara bolca limon sıkmak ve mevsiminde her gün en az üçdört adet mandalina yemek; gözün damarlarında olan kandaki yüksek oranda şekerin yaptığı hasarı da önlemektedir. C vitamini, hücrelerdeki sorbitol denilen şeker cinsini artırarak yüksek kan şekerinin yan etkilerini önleyici bir mekanizmanın doğal olarak çalışmasını da sağlar.


KURU BAKLAGİLLER GÖZ DİBİNİ KORUR:


Kuru baklagillerden yeşil mercimek, nohut, kuru barbunya ve kuru fasulye; magnezyumdan oldukça zengin yiyecekler olup hem kan şekerinin dengelenmesini sağlayan, hem de göz dibine birikerek retina sağlığını koruyan etkiye sahiptir. Her gün ana öğünden birinde kuru baklagiller yemenizi tavsiye ederim. Göz dibi magnezyum ile dolu olup yapılan araştırmalar, yetersiz magnezyum alan kişilerde retinada zedelenmenin olduğunu bildirmektedir. Kuru baklagilleri en az 24-36 saat ıslatma suyunda tutun. İyice yıkayın ve çok az suda düdüklüde pişirin. Kuru baklagilleri bol dereotu veya ıspanak salatası ile beraber yemeye özen gösterin.


KABAK SARI NOKTA HASTALIĞINA BİREBİR:


Kabak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein adlı antioksidan, göz dibindeki makula adlı bölgede renk veren bir pigmenti oluştururlar. Lutein göze gelen zararlı ışınların etkisinden koruyan antioksidan olduğundan bol kabak yiyenlerin sarı nokta hastalığı dediğimiz maküler dejenerasyondan korunduğu bir gerçektir. Yapılan araştırmalarda taze kabak yiyen kişilerde katarakt görülme oranının da çok düşük olduğu bulunmuştur. Kabakları çok ince olacak şekilde rendenin cips yapan kısmından geçirin. Üzerine az sirke ve bol limon sıkarak buzdolabında bekletin. Daha sonra bol tane karabiber çekin ve üzerine bol kıyılmış taze maydanoz serpiştirerek tüketin. Böylece bol lutein alarak göz sağlığınızı da koruyun.

 

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU


İnsülin bir hormondur ve midenin altında bulunan pankreas bezindeki beta hücrelerinden salgılanır. Pankreas bezinden insülin salgılanması, kan şekeri seviyesine göre ayarlanır. Kan şekeri artınca bir-iki dakika içinde pankreastan insülin salgısı hızlı olur ve buna ilk faz insülin salgısı denir. Bu salgı üç-yedi dakika sürer. Daha sonra ikinci faz denilen salgı oluşur. Bu, yavaş ve devamlı olarak pankreastan insülin salgılanması ile devam eder.

 

BOL BOL SEBZE-MEYVE YİYİN


Pankreastan salgılanan insülin hormonu yemekle alınan kan şekerini yükselten karbonhidratların düşürülmesi içindir. Beyaz ekmek, sofra şekeri, rafine edilmiş tahıllar, özellikle beyaz pirinç, gazlı-kolalı şekerli içecekler ve tüm tatlılar yendikçe insülin salgısının da sürekli salgılanmasını sağlar ve doymayı engellerler. Çünkü yükselen kan şekerini düşürmek için sürekli ve fazla salgılanan insülin düzeyi kan şekerinin çok düşmesini ve düşen kan şekerini vücudun yeniden yerine koyması için de hızla acıkma mekanizmasının doğal olarak oluşmasını sağlar. Bu sebeple bu yiyecekler yerine tam taneli tokluk sağlayan lifleri içeren tahıllar, bol çiğ sebze gibi insüline ihtiyacı azaltan sihirli yiyecekler ve taze meyve yemek gerekmektedir. Bu yiyecekler tüketildiğinde insülin salgısı da daha az miktarda salgılanarak kısa sürede doyma hissinin de oluşmasını sağlayacaktır.

 

Günün sağlığı iyileştirici formülü


Konumuz göz sağlığı olunca sizlere her gün düzenli içebileceğiniz, gözünüzün retina bölgesi ve göz dibi sağlığını koruyan özel içecek tarifimi vermek istiyorum.

 

Malzemeler
Çeyrek adet taze kabak
1 kase taze veya dondurulmuş böğürtlen
10 adet taze siyah üzüm
10 yaprak ıspanak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı


Tüm malzemeleri katı meyve sıkacağına koyun ve sıkın. Servis etmeden önce zeytinyağı ile karıştırıp için.

 

Kaynak: sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.