Göz muayenesi kalıcı hasarları önlüyor...

Çocuklarda göz muayenesinin önemi!

Göz muayenesi kalıcı hasarları önlüyor...
06 Şubat 2015 Cuma 09:13


Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Neslihan Astam, çocuklarda göz muayenesinin önemi ve erken yaşlarda yaşanabilecek çeşitli hastalıklar hakkında bilgi verdi.


Çocuklarda göz muayenelerinin ihmal edilmesi, ilerleyen yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan göz hastalıklarının ortaya çıkmasına ve kalıcı hasarlara sebep olabiliyor. Erken teşhis ve doğru tedavi sayesinde ise başarılı sonuçlar elde ediliyor.

GÖZ MUAYENESİ YAPILMALI

Çocukta görme ile ilgili bir şikayet olmasa bile okul öncesi çağda; 6. aydan önce, 3 ve 5 yaşlarında ve okula başlamadan önce göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Sanılanın aksine görme keskinliği göz sağlığının tek ölçütü değildir. Göz muayenesi sırasında sadece görme keskinliği değil, başka birçok konu da araştırılmaktadır. Çocuğun okula başlaması ile birlikte görmenin bilincine varması ve o zamana kadar göz muayenesinin ihmal edilmiş olması ebeveyn için üzücü sürpriz sonuçlara yol açabilmektedir.


OLASI HASTALIKLAR

Çocuklardaki göz hastalıkları birkaç aylık bebekken bile ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda sık görülen doğuştan ya da ilk 1 yaşa kadar ortaya çıkabilen göz hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

Doğumsal kataraktlar
Doğuştan göz tansiyonu
Gözyaşı kanal tıkanıklığı
Göz tümörü (Retinoblastom)
Göz kayması
Göz tembelliği


GÖZ DOKTORUNA GİTMEK İÇİN ŞİKAYETÇİ OLMASINI BEKLEMEYİN

Çocukların göz muayenesi sırasında; uygun ışıklı kalemler, biyomikroskop, bilgisayarlı refraktometre gibi çeşitli muayene aletleri kullanılır. Bazen göz damlaları damlatılarak daha detaylı incelemeler de gerekebilir. Okul öncesi çocuklarda göz muayenesi yaptırmak için çocuğun herhangi bir şikayeti olması beklenmemelidir. Bununla birlikte vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurulması gereken durumlar ise şunlardır:

Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama
Ailede ciddi göz hastalığı varlığı
Bir gözü kapayarak bakma
Çok yakından okuma
Televizyonu yakından izleme
Gözlerini kısarak bakma
Okuduğu yeri kaçırma
Düşük performans
Baş ağrısı

Kaynak:sabah.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.