Göz kararması çok dikkatle incelenmeli!

GÖZ KARARMASINI HAFİFE ALMAYIN!

Göz kararması çok dikkatle incelenmeli!
29 Ekim 2014 Çarşamba 08:32


Karotis damar tıkanması, hastalara çok sıradan gelebilen baş dönmesi, göz kararması, kolda ve yüzde uyuşma, peltek konuşma, denge kaybı gibi belirtilere sebep olabilir
 

Beyne giden her iki karotis damarı beyinin ön kısmını besler. Tıkanması ile beyin alanları kansız kalır, inme – felç dediğimiz durum gözlenir. Ya kan akımı tamamen kesilir ya da darlık yapan parça ayrılarak kopar ve içinden geçemeyeceği daha küçük damar ya da damarları tıkar.


Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, "Kalpten çıkan büyük damarlar beyinin uzak noktalarında incelir ve kılcal damar adıyla anılır, kıl gibi inceliktedir." dedi.
Başdönmesi ve göz kararması belirtileri gösteren karotis tıkanması ile ilgili açıklamada bulundu.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?


Karotis damar tıkanması hiç bir şikayete yol açmadığı gibi bazen de hastalara çok sıradan gelebilen baş dönmesi, göz kararması, kolda ve yüzde uyuşma, peltek konuşma, denge kaybı gibi belirtilere sebep olabilir. Bu yüzden baş dönmesi ve göz kararması ani ağrısız görme kayıpları çok dikkatle ve mutlaka bir Nöroloji Uzman hekimi tarafından incelenmelidir.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?


Beyin damar yapısı ile ilişkili her türlü sorun için uygun kişi Nöroloji Uzman hekimidir. Sizi tüm yönleriniz ile değerlendirir.


Karotis damar darlığı ile karşılaşıldığında ilk değerlendirilmesi gereken, "sorun neden ile mi yoksa tesadüfen mi" bu darlığın ortaya konduğudur. Hiç bir sorun yok iken, sadece inceleme sırasında karşılaşılan darlık ile gözde geçici görme kaybı sırasında gözlenen darlığa yaklaşım farklıdır.


Değerlendirilmesi gereken ikinci bir nokta da darlığın derecesidir. Damar içinin yüzde 50 – 99 oranında daralması anlamlıdır.


Tesadüfen bulunmuş %80'den az darlıklar için sadece medikal tedavi yapılırken beyin damar tıkanması yakınması ile gelmiş olgularda bu oran % 70'in, hatta bazen % 60'ın altına iner. Aksi durumlarda damar açıcı tedavi uygulanır. Medikal tedavi yetmediğinde yani ciddi darlık varlığında damar açıcı tedavi yapılmalıdır.

 

Kaynak : 2eylul.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.