Göz Kapağı Enflamasyonu Nedir?

Bu belirtilerden herhangi biri varsa hemen doktorunuza başvurun.

Göz Kapağı Enflamasyonu Nedir?
22 Temmuz 2016 Cuma 11:00

BLEFARİT

Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Genellikle kirpik köklerinin olduğu bölgede yoğunlaşır. Kirpik yakınlarındaki küçük yağ bezleri fonksiyonlarını kaybettiğinde görülür. Bu durum iltihaplı, kaşıntılı ve tahriş olmuş göz kapaklarına yol açar. Bir dizi hastalık ve sağlık koşulu Blefarit iltihabına neden olabilir. Çoğu zaman da tedavisi zor olan kronik bir durum olmaktadır. Rahatsız edici olabilir ve çirkin bir görüntü oluşturabilir ama genellikle görmede kalıcı hasarlara neden olmaz.

BELİRTİLER

Blefarit ile ilgili belirti ve bulgular şunlardır:

• Gözlerde sulanma, kızarma ve yanma hissi
• Yağlı görünen göz kapakları
• Kaşıntılı göz kapakları
• Kırmızı, şişmiş göz kapakları
• Kirpik aralarında kabuklanma
• Göz kapaklarında yapışma
• Daha sık göz kırpma
• Işık hassasiyeti
• Anormal ve yanlış tarafa yönelmiş kirpikler
• Kirpik kaybı

Ne zaman doktora görünmelidir?
Blefarit belirtilerini yaşıyorsanız ve ilgili alanın düzenli olarak temizlik, hijyen ve bakımını yaptığınız halde geçmediyse, bir göz doktoruna başvurmanız önerilir.

NEDENLERİ NELERDİR?

Blefaritin kesin nedeni açık değildir. Ortaya çıkması ile ilişkili faktörler şöyle sıralanabilir:

Seboreik dermatit (saç derisinde kaşınma ve kepeklenme)
• Bakteriyel bir enfeksiyon
Göz kapağındaki yağ bezi fonksiyonlarında değişiklik
Rosacea (Yüz bölgesinde kızarıklık ile belirti veren bir cilt hastalığı)
• Göz için kullanılan ilaçlar, lens solüsyonları ve göz makyajlarına karşı gösterilen alerjiler
• Kirpik kenesi veya bitleri
• Bazı ilaçlar (Şiddetli akne vakaları için kullanılan “isotretinoin” göz kapaklarında bakteri artışına yol açabilir ve gözyaşı üretimini etkileyebilir.

Blefarit yukarıda sayılan faktörlerden bir veya birkaçının kombinasyonundan dolayı meydana gelebilir.

KOMPLİKASYONLAR

Blefarit iltihabı sizi aşağıdaki komplikasyonlarla da karşı karşıya getirebilir:

Kirpik sorunları: Kirpiklerinizin yanlış şekilde yönelmesine, kendiliğinden dökülmesine ve anormal büyümesine neden olabilir.
Göz kapağında cilt problemleri: Uzun süreli Blefarit, kapakların üzerinde yara izleri oluşmasına yol açabilir.
Aşırı gözyaşı veya gözlerde kuruluk: Anormal yağ salgıları ve kepek ile ilişkili pullanma gibi birikintiler göz kapaklarında gözyaşını oluşturan su, yağ ve mukus birikmesine de neden olur. Anormal şekilde gözyaşı üretimi, göz kapaklarının sağlıklı şekilde kayganlaşmasını da engeller. Bu durum gözlerde tahriş, kuruluk ya da aşırı gözyaşı üretimine yol açabilir.
Lensleri takmada zorluk yaşama: Blefaritli gözlerde kayganlık değiştiği için lens kullanımında da rahatsızlık yaşanabilir.
Arpacık: Kirpik diplerinde gelişen bir enfeksiyondur. Belirti olarak göz kapağının genellikle dış kenarında ağrılı bir şişlik oluşturur. Arpacık genellikle göz kapağı yüzeyinde en fazla görünen rahatsızlıklardan biridir.
Salazyon: Kirpiklerin arkasında, göz kapağı kenarındaki küçük yağ bezlerinin birinde bir tıkanıklık olduğu zaman “salazyon” oluşur. Yağ bezinin bir bakteri ile enfekte olması sonucu kapaklarda kızarma ve şişme meydana gelir. Arpacıktan farklı olarak, Salazyon göz kapaklarının iç kısmında daha etkili olmaktadır.
• Kronik pembe göz: Blefarit tekrarlayan pembe göz nöbetlerine (konjonktivit) yol açabilir.
Korneada hasar oluşumu: İltihaplı göz kapakları veya yanlış tarafa yönelmiş kirpikler, kornea üzerinde tahriş oluşturarak ülsere neden olabilir. Yetersiz gözyaşı da kornea enfeksiyonları için yatkınlık yaratabilir.

TESTLER VE TEŞHİS

Blefarit teşhisinin konması için kullanılan test ve prosedürler şunlardır:

Göz kapaklarınızın muayene ile incelenmesi: Doktorunuz bir büyüteç kullanarak göz kapaklarını muayene edecek ve inceleyecektir.

Test için örnek alınması: Bazı durumlarda, doktorunuz göz kapağı üzerinde oluşan yağ veya kabuklardan örnekler alarak bakteri, mantar ya da alerji testi için laboratuara gönderir.

TEDAVİ VE İLAÇLAR

Blefarit için uygulanabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:

Etkilenen alanının düzenli olarak temizlenmesi: Sıcak bir bez ile göz kapaklarının temizlenmesi belirtilerin kontrol edilmesinde yardımcı olacaktır. Öz-bakım önlemleri çoğu Blefarit durumu için gerekli ve yeterli olan tek tedavidir.
Antibiyotikler: Göz kapaklarına damlatılan antibiyotik içeren damlalar bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar için etkili olmaktadır. Antibiyotikler bazı durumlarda, krem, merhem ya da hap şeklinde de uygulanır.
Steroid göz damlaları ya da merhemler: Steroid içeren göz damlaları ya da merhemler gözler ve göz kapaklarında meydana gelen iltihaplanmaların kontrol edilmesine etkili olmaktadır.
Suni gözyaşları: eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz suni gözyaşı damlaları gözlerde kuruluk belirtilerini gidermeye yardımcı olur.
Altta yatan nedenlerin tedavisi: Seboreik dermatit, rozasea ya da diğer hastalıkların neden olduğu Blefarit vakaları, altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile kontrol altına alınabilmektedir. Blefarit nadiren tamamen kaybolmaktadır. Hatta başarılı bir tedavi sonucunda bile nüksetmesi olasıdır.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ VE EV İLAÇLARI

Gözlerinizin temizliğini günlük olarak yapınız. Eğer Blefaritiniz varsa, günde bir veya iki kez aşağıdaki öz bakım önerilerine uymanız faydalı olacaktır:

• Göz kapaklarınızın üzerindeki kabuk birikintilerini azaltmak için birkaç dakika boyunca sıcak kompres uygulayın.
• Sıcak kompresten hemen sonra, ılık su ile yıkanmış bir bez ve birkaç damla bebek şampuanı kullanarak kirpik diplerini yıkayınız.
• Korneanın zarar görmemesi için, göz kapaklarını elinizle gözden uzaklaştırıp o şekilde temizlik yapınız.
• Sıcak su ile göz kapağınızı durulayın ve temiz, kuru bir havlu ile de hafifçe kurutunuz.
Belirti ve bulgular kayboluncaya kadar bu işlemlere devam ediniz. Gözleri nemlendirme ve yıkama sıklığını azaltırsanız bile bu bakımı düzenli şekilde devam ettirmelisiniz. Ayrıca, göz kapaklarında iltihaplanma meydana geldiğinde makyaj yapmamanız önerilir. Makyaj göz kapaklarının temizlenmesini ve birikintilerden kurtulmasını güçleştirir. Uygulanan makyaj bölgede bakteri çoğalmasına ya da alerjik reaksiyon oluşmasına neden olabilir.

Kepeğin kontrol altına alınması

Eğer Blefarit ile ilişkili kepeklenmeler varsa doktorunuzdan kepek şampuanı kullanmak için görüş alınız. Şampuan kullanarak Blefarit belirtilerinde rahatlama gözlenebilir.

Alternatif tıp
Blefarit şikayetlerini kesin olarak hafifletebilecek bir alternatif tıp seçeneği olmasa da, omega-3 yağ asitleri içeren gıda takviyeler veya bu açıdan zengin diyet içerikleri yararlı olabilir. Omega-3 yağ asitlerini, somon balığı, ton balığı, alabalık, keten tohumu ve ceviz gibi besinlerde bulabilirsiniz.

Kaynak: saglikvakti.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.