Göz Hastalıkları Tedavisinde Optik Koherens Tomografi

OCT (optik koherens tomografi) yöntemi ile retina ve glokom hastalıklarından kurtulmak mümkün olabiliyor.

Göz Hastalıkları Tedavisinde Optik Koherens Tomografi
18 Ocak 2016 Pazartesi 14:59

Gözler, bizi hayata bağlayan en önemli organlarımızın başında geliyor. Bu sebeple gözlerde yaşanan birçok rahatsızlık hayat kalitemizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ancak son yıllarda tıp alanında yapılan gelişmeler sayesinde göz hastalıkları kısa sürede teşhis edilerek tedavi edilebiliyor.

Gelişen teknoloji ve son yıllarda tıp alanında yapılan yenilikler sayesinde göz rahatsızlıkları zamanında teşhis edilerek, kısa sürede tedavi edilebiliyor. Özellikle biyolojik doku katmanlarını, mikron düzeyinde yüksek çözünürlükte tomografik kesitler alarak görüntüleyen bir tıbbi görüntüleme yöntemi olan OCT (optik koherens tomografi) de bunlardan biri. OCT yöntemi ile retina ve glokom hastalıklarından kurtulmak mümkün olabiliyor. Uzmanlar özellikle retina hastalıkları ve glokom hastalığının tanı ve izleminde OCT (optik koherens tomografi) yöntemini tercih ediyor.


Gözün Doku ve Katmanlarına Derinlemesine Bakış

OCT, dokulara gönderilen ve farklı doku katmanlarından geri yansıyan infrared ışığın (kızılötesi) yansıma gecikme zamanını ve şiddetini ölçer. Bu sayede dokuların yüksek çözünürlükte ve 5 mikron küçüklüğündeki kesitler halinde görüntülenmesini sağlar.

OCT’nin göz hastalıklarında en sık kullanıldığı alanlar; retina tabakaları ve sinir lifi ölçümü başta olmak üzere, gözün tüm katmanlarıdır. Bu yöntemle mikron ölçekte yüksek çözünürlüklü kesitsel görüntüler elde edilebilir. Böylece kornea, iris ve açının görüntülenmesi, optik sinir başı, retina ve sinir lifi kalınlıklarının ölçümü yapılabilir.

Glokom Tanısında Fayda Sağlayan Tek Yöntem

Ayrıca glokom, yaşa bağlı maküla dejeneransı (sarı nokta hastalığı), diyabetik maküla ödemi, diyabetik retinopati (retina kan damarlarındaki değişiklikler), SSR (santral seröz retinopati), epiretinal membran, maküla deliği gibi birçok hastalığın tanısı ve takibinde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle glokom hastalığı tanısında görme sinir liflerinin kalınlığını gösterebilen tek yöntemdir. Bu nedenle OCT (optik koherens tomografi) göz hastalıkları tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve en güvenilir görüntüleme tekniğidir.

Herhangi Bir Zararı ve Yan Etkisi Yok

OCT yöntemi hastaya cerrahi işlem yapılmayan bir test (non invazif) ile uygulanır ve çekimi çok kolaydır. Hastanın gözüne herhangi müdahale olmadan (ilaç, damla) ve göz bebeğinin büyütülmesine gerek kalmadan ağrısız bir şekilde çok kısa sürede bu tetkik yapılabilir. OCT cihazı X ışınları ve radyasyon içermez. Çekim sırasında ışık kullandığı için de hastaya herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmaz.

Kaynak: centralhospital.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.