“Genellikle kadınlarda, tek taraflı olarak alt kapak tutulur.“

Eğer çocuklarda göz seğirmesi varsa en başta göz tembelliği düşünülmesi gerekir.

“Genellikle kadınlarda, tek taraflı olarak alt kapak tutulur.“
01 Temmuz 2014 Salı 07:12

Göz seğirmesi toplumda oldukça yaygındır. Genellikle kadınlarda, tek taraflı olarak alt kapak tutulur. Fakat üst kapak da seğirebilir. Göz kapağı seğirmesi, sıklıkla stres, anksiyete, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz ve sağlıksız beslenme, göz yorgunluğu, presbiyopi ( yakın okuma güçlüğü), alerjiler, oküler iritasyon, göz kuruluğu, kontakt lens kullanımı, kafein, alkol ve gerginlikle ilişkilidir. Ayrıca çok okuma, çok televizyon seyretme, çok bilgisayar, akıllı telefon kullanımı ve klima kullanımı, uygun ışığın olmaması, uygun okuma ortamının olmaması gibi faktörler, göz kapaklarında iltihaplanma ya da göze yabancı bir maddenin girmesinde de seğirme görülebiliyor. Ayrıca refraksiyon kusuru (miyopi, hipermetropi ve astigmatizm) veya gözlük kullanılıyorsa gözlük numarasının değişmesi ile ilişkili olabilir. Eğer çocuklarda göz seğirmesi varsa en başta göz tembelliği düşünülmesi gerekir.

 

Kontrol edilemeyen göz kırpma, seğirme veya kapakların kapanması ve her zaman iki taraflı olan blefarospazm denilen hastalığın üzerinde durmak ve araştırmak gerekir. Fasiyal sinir felci sonrası yedinci sinirdeki aberran rejenerasyona sekonder de seğirme olabilir. Bu tip olgularda seğirme bazen çiğneme veya konuşma ile birlikte olabilir. Devamlılık gösteren, iki taraflı seyreden göz seğirmelerinin ciddi bir hastalığın işareti olabileceğini, bu nedenle beyin görüntüleriyle araştırılması gerekir. Bu tip seğirmelerin Multiple Skleroz (MS) hastalığı veya beyin sapı bölgesindeki damarlarda meydana gelen lezyonlardan kaynaklanabilir. Göz seğirmelerin de kimi zaman göz kapağının kasılması ve beraberinde ağız çekilmeleri olabilir. Bu yüz seğirmeleri denilen Hemifasiyal Spazm (HFS) adlı bir rahatsızlıktır. Bu hastalarda genellikle yakınma ağız kenarından başlar ve göze doğru gider. Gözde ve ağızdaki aralıklı kasılmalar dışarıdan da gözle görülebilir. Bu kasılmalar tek taraflı ve uyku sırasında kaybolmaz. Genellikle idiyopatiktir yani nedeni belli değildir. Fakat geçirilmiş yedinci kraniyal sinir felci, yedinci kraniyal sinirin beyin sapı seviyesinde zedelenmesi, tümör veya bir damarın yedinci sinire basısına bağlı olabilir. Bu tür yakınmaların mutlaka sebebi araştırılmalıdır. Bu bağlamda tümörün ekarte edilmesi için serebellopontin köşenin MRG incelemesi yapılmalıdır.

 

İlk önce göz seğirmenin nedenini belirlenip ve ona göre tedavi edilmelidir. Bu manada düzenli ve dengeli beslenmek, sağlıklı yaşamak, düzenli ve yeterli uyku ayrıca istirahat etmek çok büyük önem taşıyor. Kuşkusuz stresi kontrol altına almak ve stresli yaşamdan uzak durulması çok büyük önem taşıyor. Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının azaltılması, klimalı ve oksijensiz ortamlardan uzak durmak, Evde ve iş yerinde parlak olmayan aydınlatmaların kullanılması, bununla beraber çay, kahve, alkol ve gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılması gerekir. Eğer kontakt lens kullanılıyorsa kontakt lense ara vermek, gözde kuruluk ve alerji durumu varsa, sunni göz yaşı ve antialerjik damlaların kullanılması gözü rahatlatır. Eğer refraksiyon kusuru ve yakın okuma güçlüğü varsa gözlük kullanmak gerekir.

 

Kısaca göz seğirmesinin ciddiye alınması gerekir. Göz seğirmesi uzun süre devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse, göz seğirmesi yüzün yarısını ya da göz kapakların kapanmasına neden olması, gözde şişlik, kızarıklık veya çapaklanma varsa, göz kapağında düşüklük olması durumunda zaman kaybetmeden göz doktoruna gidilmesi gerekir.

 

Op.Dr. Lokman BALYEN

 

Kaynak : guneydoguguncel.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.