Gece Körlüğünde Yeni Tedavi Yöntemi!

Bilim adamları, yeni bir yöntemle gece körlüğüne yakalanan farelerin tekrar görebilmesini sağladı.

Gece Körlüğünde Yeni Tedavi Yöntemi!
15 Mayıs 2015 Cuma 07:32


Gece körlüğünün tedavisinde umut...


Halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen retinitis pigmentosa hastalığının tedavisine ışık tutacak önemli bir adım atıldı.

İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden bilim adamları, gece körlüğüne yakalanan farelerin görme yetisini tekrar kazanmasını sağladı.

Bilim adamları, önce bu hastalığa yakalanan farelerin retina hücrelerini, ışığı elektrik sinyallerine dönüştürebilen fotoreseptör hücreler haline getirdi. Daha sonra bu hücrelere retina tabakasında doğal halde bulunan, memelilerde '"vücut saatinin" ayarlanmasında önemli rol oynayan ışığa duyarlı melanopsin proteini eklendi.

Bilim adamlarından Sonja Kleinlogela, bu protein sayesinde alıcı ve iletici kısma sahip iki kutuplu hücrelerin ölü hücrelerin yerini aldığını ve farelerin görme yetisini tekrar kazandığını vurguladı.

Söz konusu proteinin gözde doğal halde bulunduğuna dikkati çeken Kleinlogela, bu sayede vücudun proteini reddetmediğini belirtti. Başka görme bozukluklarının tedavisinde de bu yöntemin kullanılabileceğini açıklayan Kleinlogela, klinik deneylere başlamanın en az 2-3 yıl alacağını söyledi.

Sonuçları "Plos Biology" dergisinde yayımlanan araştırma, insanlarda da gece körlüğünün tedavisine ışık tutuyor.

Tavuk karası ya da gece körlüğü, retinada karanlıkta görmeyi sağlayan hücrelerin bozulmasıyla ortaya çıkan kalıtımsal bir hastalık. Hastalık, önce aydınlıktan karanlığa geçişte rahatsızlık duyulmasına, daha sonra karanlıkta cisimlerin görülememesine neden oluyor, son aşamada ise körlüğe yol açıyor.

Henüz tedavisi bulunmayan hastalığa akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de sık rastlanıyor. Hastalığın seyri vitamin takviyesiyle yavaşlatılabiliyor.

 

 

 


Etiketler; #gece körlüğü

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.