Deniz Kenarında Güneşlenirken Dikkat!

Güneşin zararlarına karşı tedbir alın...

Deniz Kenarında Güneşlenirken Dikkat!
04 Mayıs 2015 Pazartesi 13:13

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte güneşin zararlı ışınlarına karşı tedbir alınması gerektiğini belirten uzmanlar, kremlerin yanı sıra şapka, gözlük ve beyaz renkli kıyafetler tercih edilmesini önerdi.

Yaz ayları yaklaşırken uzmanlar, cilt kanserine kadar götüren ciddi sağlık sorunlarına neden olan yakıcı güneşe karşı vatandaşları uyardı. Dermatoloji Uzmanı Doktor Necla Eryılmaz, yaz aylarında yakıcı güneşten korunurken kremlerin yanı sıra şapka, gözlük ve sıkı dokulu beyaz renkli kıyafetlerden yararlanabileceğini söyledi.

Güneşten korunmanın yollarını dile getiren Dr. Eryılmaz, şunları söyledi:

"Tüm canlıların yaşamı da güneşin önemli bir yeri vardır. Fakat cildimizin yaşlanmasında da güneşin çok büyük bir rolü olduğunu söyleyebiliriz. Cildimiz yıllar boyu güneşe maruz kaldıktan sonra daha soluk pürüzlü, mat bir görünümde, damarlarda belirginleşmeye neden olabilir. Zamanla cilt lekelerini oluşturması nedeniyle güneşten korunmamız gerekmektedir. Güneş ışınları Ultraviyole A ve Ultraviyole B dalgaları ile cildimize zarar vermektedir. Güneşten korunurken de bu dalga boylarını dikkate alarak, her yaş kesimine göre, cilt tipine göre bir koruma programı düzenlenmelidir'' şeklinde konuştu.

Cilt renginize göre krem seçin...

Dr. Eryılmaz cilt tiplerine göre kullanılması gereken kremlerden bahsederek, ''Sarışın ve kızılların güneşten korunması oldukça önemlidir. Çünkü bunlar çok açık tenli renkli gözlü kişilerdir ve güneşte hiç bronzlaşmazlar çok çabuk yanarlar. Bu kişilerde koruma faktörü en az 50 olan bir güneş kremi kullanılmalıdır. Kumrallar, hafif bronzlaşırlar çok fazla yanmazlar fakat bunlarda da güneş koruma faktörü en az 30 olan kremler kullanmalıdır. Esmerden zenciye kadar giden koyu tenli kişilerdir ki, bunlarda hiç yanmazlar çabuk bronzlaşırlar koruma faktörü en az 15 olan bir ürünle korunması gerekmektedir. Cilt tipi ne olursa olsun belli faktörlere dikkat ederek güneşten korunmak gerekir. Özellikle yazın 11.00 ile saat 16.00 saatleri arasında güneş ışınları çok dik geldiği için güneşten sakınmak gerekmektedir" dedi.

Deniz kenarında güneşlenirken dikkat!

Gölgede de güneşten korunmak gerektiğini, özellikle deniz kenarında ve kumsalda yansıyan ışık nedeniyle güneş yanıkları oluşabildiğini ifade eden Eryılmaz, açık renkli kıyafetler giyilmesini önerdi. Eryılmaz, "Güneş kremleri iyi bir kullanımla bile yüzde 80 oranında güneşten korur. Bu nedenle fiziki koruma daima çok önemlidir. Fiziki koruma dediğimiz zaman şapkalar veya güneş gözlükleri ve sıkı dokulu beyaz renkli kıyafetlerden yararlanabiliriz. Güneşten korunma herkes için önerilir ama özellikle güneşe duyarlılığı artıran ilaç kullananlarda veya herhangi bir bitkisel ilaç sürenlerde oluşan cilt hassasiyetlerinden dolayı daha büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında cildiyede gördüğümüz bazı hastalıklar veya bazı sistemik hastalıklarda güneşe karşı aşırı hassasiyet oluşmaktadır. Bunların mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirip gerekli korunmanın sağlanması gerekmektedir" diye konuştu.

Kaynak: trtturk.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.