Çocuklarda Göz Yorgunluğuna Dikkat!

Ellerinden düşürmedilkleri tabletler, cep telefonları, bilgisayar ekranları derken, çocuklarda dijital göz yorgunluğu ortaya çıkabiliyor.

Çocuklarda Göz Yorgunluğuna Dikkat!
23 Mart 2015 Pazartesi 14:36

Yeni nesil kuşağı dijital ekranlardan kopamıyor ya da vazgeçemiyor. Ancak sürekli ekrana bakmak çocuklarda bir takım göz problemlerine neden olabiliyor. Dünyagöz Etiler'den Op. Dr. Elvan Yalçın, sürekli dijital ekranlara bakan çocuklarda fark edilmeyen göz rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceğini, bu rahatsızlıkların çocukların hem sosyal, hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Dijital ekranlar, bilgisayarlar ve oyunlar göz yorgunluğunun ana kaynakları arasında yer alıyor. Çocuklar bunlarla saatlerce vakit geçiriyor ve gözlerinin yorulduğunu hesaba katmıyor. Ayrıca ailelerine de şikâyet etmiyorlar.

Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artar, ancak sürekli sabit bir ekrana bakmak çocukların gözlerinde sorunlara yol açabiliyor. Uzun süre sabit bir ekrana bakan çocuklarda da en sık rastlanan rahatsızlıklarının başında gizli kaymalar geliyor. Uzun süre yakın ekran çalışması genetik yatkınlığı olan çocuklarda miyopinin ortaya çıkışını tetikleyebiliyor veya daha hızlı ilerlemesine neden olabiliyor. Bu konuda yapılan çalışmalara göre, genel olarak dijital ekranlarla aşırı yakın çalışma gözü ovalamayı arttırabilir, bu da astigmat ve miyopinin ortaya çıkışını veya ilerlemesini tetikleyebiliyor. Ekran karşısında uzun zaman geçirmek gözde kuruluk ve alerjinin daha fazla olması anlamına geliyor, bu da gözü ovalamayı artırıyor.

Eğer çocuğumuzun gözünde bilmediğimiz bir kırma kusuru da varsa ve aşırı bilgisayar başındaysa gözde gizli kaymalar, baş ağrısı, göz ağrısı oluşabilir. Sık arpacık çıkarma, gözde kızarıklık buna eşlik edebilir.

Op. Dr. Elvan Yalçın, dijital ekranların gözü yormasının en büyük nedeninin uzun süre ekrana odaklanmak olduğunu, çocuklarda meydana gelebilecek göz sorunlarının önüne geçebilmek için de her yarım saatte bir çocukların ekrandan uzaklaştırılması gerektiğini ve genel olarak okul öncesi günde toplam 1 saatlik bilgisayarın yeterli olacağını belirtiyor.

Ayrıca Op. Dr. Yalçın, "0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için; doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir" dedi.

 

Kaynak: sechaber.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.