Cep telefonu ekranları bakteri deposu gibi.

Günlük yaşamın bir parçası haline gelen tüm teknolojiler gibi cep telefonlarının da sağlığa zararları biliniyor.

Cep telefonu ekranları bakteri deposu gibi.
20 Ocak 2015 Salı 09:04

 Yapılan yeni bir araştırmaya göre, cep telefonlarının dış yüzeylerinde kullanıcısının kolay kolay fark etmeyeceği biçimde zararlı bakteriler birikebiliyor.


İngiltere'deki Surrey Üniversitesi biyoloji öğrencileri, kendi cep telefonlarının üzerindeki bakterileri incelemek üzere bir araştıma yaptılar. Cep telefonlarının üzerindeki mikrobiyolojik parçacıkların laboratuvar ortamında 37 derecede gelişmeye bırakıldığı araştırma sonucunda, özellikle ekran kısmında birçok bakterinin varlığına rastlandı.


ZARARLI BAKTERİLER BİRİKİYOR


Araştırma sonucuna göre, cep telefonlarının üzerinde çoğunluğu zararsız olan ve insan derisinde, ağzında, akciğerleri ile barsaklarında bulunan bakteriler tespit edildi. Ancak, bazı cep telefonlarının üzerinde Staphylococcus aureus türünden akciğer iltihabı gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilen bakteriler de görüldü.


Surrey Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Simon Park, öğrencilerinin araştırmasında bazı cep telefonlarında sadece toprakta görülen Bacillus mycoides türü bakteriye rastladıklarını ve bunların daha çok cep telefonlarındaki çatlak ve çiziklere yerleştiklerini söyledi. Park, bu durumun 'kullanıcının toprakla temastan sonra ellerini yıkamadan cep telefonunu tutmasının' sonucu olduğunu kaydetti.


Dr. Park, cep telefonları üzerindeki bakterilere ilişkin başka bir detaya dikkat çekerek, bu bakteriler sayesinde cep telefonunun kime ait olduğunun da tespit edilebildiğinin altını çizdi.

 

HAFİF ISLAK BEZLE DÜZENLİ OLARAK TEMİZLENMELİ


Almanya'da bulunan Furtwangen Yüksekokulu tarafından yapılan bir çalışmada ise, cep telefonlarında biriken bakterilere karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekiliyor. Okulun profesörlerinden Markus Egert tarafından yapılan çalışmada, temizlenmeyen cep telefonları ile ıslak gözlük silme bezi ile diğer sıradan kuru bezlerle temizlenen akıllı cep telefonları karşılaştırıldı.


Çalışmada alınan sonuçlara göre, ıslak gözlük silme beziyle temizlenen cep telefonu ekranlarında hiçbir bakteriye rastlanmazken, sıradan kuru bezlerle temizlenen telefonların sadece dörtte birinde bakteriler tümüyle yok oluyor.


Furtwangen'daki araştırmada dikkat çekilen bir diğer konu ise, özellikle hastane ve klinik personellerinin kullandığı cep telefonlarındaki tehlikeli bakterilere yönelik araştırmaların varlığı. Araştırmada, cep telefonlarının insan sağlığına zarar vermesini önlemek için düzenli olarak hafifçe ıslatılmış bezlerle temizlenmelerinin gerektiğinin altı çiziliyor

 

Kaynak:diyarbakirsoz.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.