Birçok hastalık erken teşhis edilebiliyor.

Erken teşhis için göz muayenesi çok önemli.

Birçok hastalık erken teşhis edilebiliyor.
02 Ekim 2014 Perşembe 07:35

 

Göz muayenesi ile birçok hastalığın erken dönemde teşhis edilebildiği bildirildi. İnsanların göz muayenesine önem vermeleri gerektiğini söyleyen Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, birçok hastalığın gözde çeşitli bulgular verdiğini bu sebeple, seyri ve iyileşme sürecindeki tespitlere fayda sağladığını belirtti.

 

Şeker hastalığının özellikle zayıf damarların olduğu organları seçtiğini belirten Karaarslan, "Şeker hastalığı gözler, böbrekler ve beyin de ciddi anlamlarda hasarlar yaratabiliyor. Yine kılcal damarların yoğun olduğu el ve ayak parmaklarının uç kesiminde de şekere bağlı çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşabiliyor. Hayatında hiç şeker tanısı almamış bir hasta, iyi bir göz muayenesinden geçtiğinde, hastalık ile ilgili risk faktörleri klinik olarak ortaya çıkartılabiliyor. Son derece sağlıklı bir durumdayken çok kısa süre içerisinde göz numarasının ani değişimi şekerde klinik olarak çok sık karşılaştığımız bir durumdur." dedi.

 

"YILDA EN AZ BİR KEZ GÖZ DOKTORUNA GİDİLMELİ"

 

Her insanda göz numarasının dinamik bir takım süreçlere bağlı olarak değişim gösterdiğini ifade eden Karaarslan, "Aslında metabolik, hormonal , çevresel durumumuz ve yaş ile genetik faktörler göz numarasının daha stabil seyretmesini sağlayabilecek bir sürü refleks mekanizmasıyla bizim göz numaramızın değişmesini engeller. Özellikle belirli bir yaştan sonra en az yılda bir defa göz hekimine gidilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bunu göz numarasının stabil bir şey değil dinamik bir şey olduğunu ifade etmek için söylüyoruz. Birçok hastalığa bağlı olarak göz numarası değişebiliyor. İyi gördüğünüzü zannederken aslında iyi göremiyor olabilirsiniz." diye konuştu.

 

GÖZ DAMARLARINDAN HİPERTANSİYON TEŞHİSİ

 

Hipertansiyon hastalarında da ani göz içi kanamalarla karşılaşılabildiğini vurgulayan Karaarslan, "Beslenme alışkanlıklarının tehlikeli sayılabilecek tuzlu besinlerle ya da yağlı besinlerle geçtiği yörelerde hipertansiyona sık rastlıyoruz. Sadece göz muayenesi ile erken dönemde göz dibindeki damarları inceleyerek hastada hipertansiyon riski olup olmadığını teşhis edebiliriz." ifadelerini kullandı.

 

Kendisine ani şaşılıkla gelen bir hastasında beyin tümörü çıktığını belirten Karaarslan sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu durum uç noktada bir tespittir ve önemlidir. Beyin hastalıklarının birçoğunda görme problemiyle karşılaşabiliyoruz. Hasta merdiven inememe, baş dönmesi ve gözde ani kayma şikayetleri ile bize geldi. Bu da demek oluyor ki, sinir sistemimizi ve beynimizi ilgilendiren birçok hastalık gözlerde bulgu verebiliyor. Görmeyle ya da göz hareketleriyle ilgili bulgu verebilir."

 

Kaynak: haberturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.