Bilgisayarla çalışırken ne yapmalıyız?

Teknolojik aletlerin göz sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyen Dr. Muharrem Karakaya: Bilgisayarla çalışırken sık göz kırpmaya çalışmak gerekiyor.

Bilgisayarla çalışırken ne yapmalıyız?
30 Ocak 2014 Perşembe 19:37

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Göz Bölümü'nden Uz. Dr. Muharrem Karakaya, teknolojinin gözlerimize verdiği zararı ve gözlerimizi korumak için neler yapabileceğimizi anlattı..

Bilgisayar ekranına ne kadar süre bakmak göz sağlığını bozar?

Bilgisayar ekranına ya da televizyona uzun süre bakmak, sanılanın aksine herhangi bir göz kusuruna sebep olmaz. Sadece gizli hipermetropiniz ya da erken-başlangıç yaşlılık hipermetropisi varsa, belli belirsiz olan göz rahatsızlıklarınızı belirgin hale getirir. Ayrıca bilgisayar ekranlarının sürekli titreşen yapıda olması; görme güçlüğüne, bu da dikkatle izlemekte olan kişilerde yorgunluğa neden olur. Dikkatli bakış sırasında göz kırpma sayımızın dakikada beş-altı defaya indirilmesi (normalde bu sayı, çok keskin görmeye ihtiyaç duymadığımız işlerde dakikada 12-16 defadır), kırpma yoluyla gözümüzün nemlenmesini sağlayan mekanizmayı yavaşlatarak göz kuruluğuna yol açar. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarında göz yorgunluğu ve göz kuruluğuna sık rastlamaktayız.

Göz sağlığımızı korumak için günde en fazla kaç saat bilgisayar, tablet, telefon gibi ekranlara bakabiliriz?

Günümüzde pek çok kişi; gün boyunca bilgisayarlar, akıllı telefon ve tabletlerle vakit geçiriyor. Araştırmalar; günde iki saatten fazla bilgisayar kullananların hemen hemen hepsinin göz sağlığının tehlikede olduğunu gösteriyor. Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya da uzağa bakarak 20 saniye dinlenmek gözleri korur. Ayrıca daha sık göz kırpmaya çalışılmalı. Karanlık ortamlarda ekrana bakmaktan kaçınmak gerekiyor.

Akıllı telefonlar ve tabletler gibi diğer teknolojik aletler de gözümüzü bilgisayar ekranı kadar yoruyor mu?

Akıllı telefonlar; yatkınlığı olan kişilerde miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabilir. Bu cihazlar; genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 santimetreden daha yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabiliyor. Bunun yanında bilgisayar karşısında fazla zaman geçirenlerde sıklıkla rastlanan göz kuruluğu, tablet bilgisayar ile akıllı telefon kullanıcılarında da görülür.

ÇÖZÜNÜRLÜK İYİ OLMALI

Telefonun, tabletlerin ekranı aydınlık mı, yoksa karanlık mı olmalı?

Ekrandan yansıyan ışık gözü yorar. Bu nedenle ekranların biraz mat olması daha uygundur. Göz sağlığı açısından kullanılan ekranlar; yüksek çözünürlü ve düşük parlaklık orantılı olmalıdır. Aynı zamanda bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerin ekranına doğru direkt aydınlatma yapılmaması gerekir. Ekran ile yakın çevre arasındaki aydınlık kontrastı 1/10'u aşmamalı, oda aydınlatması gözü yormayan, rahatça görmeyi sağlayacak şekilde ayarlanmalı. Ekran yüzeyinde parazit yansımaların oluşmaması için, ekranın konumuna da dikkat etmek gerekmektedir. Işık kaynağı, ekrana yan taraftan gelmeli.

GÖZ SEVİYESİNE DİKKAT

Teknoloji çağındayız; sadece bilgisayar ekranına değil tüm ekranlara bakmak kaçınılmaz bir durum. Peki, gözlerimizi bu durumdan korumak için ne yapmalıyız?

Öncelikle bilgisayar kullanıcılarının göz yorgunluğu ve yakınmalarını önlemek için; bilgisayar ekranının üst seviyesinin, göz seviyesini aşmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü bu sayede, gözünüzün çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum da göz kapak aralığınızın bir miktar dar kalmasını sağlayıp gözyaşınızın buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır.

ÇİFT GÖRME OLABİLİR

Teknolojik aletlerden ötürü gözlerimizin bozulduğunu nasıl anlarız?

Çoğu rahatsızlıkta olduğu gibi göz yorgunluğu; farklı kişilerde, farklı şekillerde gelişebilir. Sık bilgisayar kullanan kişilerde görülen baş ağrısı da bir göz rahatsızlığının belirtisi olabilir. Gözlerde ağrı, yorgunluk, kuruluk hissi, beraberinde kızarıklık ve yaşarma gibi problemler olabilir. Bulanık veya çift görme, odaklanma sorunu yaşamak da başlıca belirtiler arasındadır.

3D GÖZLÜKLERİ İKİ SAAT TAKIN

3 boyutlu filmler için olan gözlükler gözlere zarar verir mi?

3D görüntü izleme imkanı sağlayan gözlüklerle, iki saat film izlemek göz sağlığına zarar vermez. Ancak plastik polarize camdan üretilen 3D gözlükler uzun süre takılmamalı. Üç boyutlu gözlükler uzun süre takılıp yüksek ışığa maruz kalındığında, gözlerde hasar oluşabilir. Ayrıca göz bebekleri büyür.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.